Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2718
De la 07 Ianuarie 2003
68857649

Nou atac al Rusiei împotriva intereselor româneşti în Basarabia

  • 2 September 2008, 23:00
In conditiile in care 90 la suta din populatia Abhaziei si Osetiei de Sud au si cetatenie rusa, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a criticat luni autoritatile romane pentru emiterea de pasapoarte cetatenilor moldoveni, facand aluzie la criticile aduse Moscovei pentru ca a acordat cetatenie rusa separatistilor din regiunile georgiene Osetia de Sud si Abhazia.
Intrebat daca Moscova va recunoaste independenta Transnistriei, asa cum a facut-o in cazul Osetiei de Sud si Abhaziei, ambasadorul rus la UE a raspuns "cu siguranta, Rusia urmareste o solutie politica la chestiunea transnistreana. Orice alta interpretare ar fi gresita", a spus Cijov, care a participat luni la o dezbatere organizata de German Marshall Fund inaintea summitului UE privind Georgia, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.
"Inteleg ingrijorarea Romaniei in aceasta privinta, mai ales ca Guvernul roman a emis sute de mii de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni", a spus Cijov, facand aluzie la criticile anterioare formulate de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski si de purtatorul de cuvant pentru politica Externa al crestin-democratilor germani Eckart von Klaeden, care au acuzat Rusia ca a folosit pretextul pasapoartelor rusesti pentru a invada Georgia si a destabiliza regiunea.
România "nu îşi apără cetăţenii", după modelul rusesc
Von Klaeden a replicat scurt ca Romania emite pasapoarte "dar nu isi 'apara cetatenii'" recurgand la forta armata. Preferand termenul de "consecinte" celui de "sanctiuni" pe care le-ar putea adopta UE la adresa Moscovei, politicianul german a spus ca ofensiva militara a Rusiei in Georgia a incalcat clar legislatia internationala, neexistand nici o justificare pentru interventia armata dincolo de limitele regiunilor separatiste.
"Orice incalcare a legii trebuie sa aiba consecinte, altfel nu mai e vorba de legi, ci de altceva - poezii fara rima, principii frumoase, dar nu legi. Daca Rusia foloseste pasapoartele pentru a destabiliza regiunea, atunci acest lucru trebuie sa aiba consecinte asupra regimului de liberalizare a vizelor dintre UE si Rusia", a spus van Klaeden.
Sikorski a amintit de dezmembrarea Poloniei de catre Rusia in secolul XVIII, tot sub pretextul "apararii drepturilor minoritatii ruse". "Exista si o gluma in Polonia, ca Rusia nu invadeaza niciodata nici o tara, doar sare in ajutorul minoritatilor nationale", a spus ministrul polonez.
Incepand cu 1992, Rusia a oferit majoritatii abhazilor pasapoarte rusesti, permitandu-le sa calatoreasca peste hotare in conditiile in care 90 la suta din populatie este inregistrata ca "cetateni rusi".
M.N, Ziua
Titlul articolului apartine redactiei Romanian Global News, titlul initial fiind :"Tupeu de "pridvornic" al Kremlinului:Moscova critica Bucurestii pentru emiterea de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni"
Basarabia, o luptă cât o speranţă
Ca o biserica din lemn care licareste prin focul lumanarilor si a inimilor deschise pentru dreptate asa si multi dintre romanii basarabeni isi doresc o implinire in Unitate. Unitatea Nationala este vis frumos pe care multi il declara in public sau il impartasesc in taina.
Familia
Familia mea mi-a lasat o mostenire frumoasa, acea de-a respira inainte de altele in adevar. Si sa-mi cunosc in de aproape ca radacinile mele sunt de provenienta romanesti. Nenea Titi, din Oltenia, care a studiat radacinile familiei noastre, imi spunea multi ani in urma, ca numele de Sergentu se trage de la un "sergent" francez de-a lui Napoleon, care s-ar fi casatorit in Basarabia. Am descoperit multi oameni care au numele de "Sergentu", dar nu cred ca toti descind din acel francez. in sangele meu curge si numele de"Bologan", "Tarbu", "Semion" schingiuit in "Semionov" sau "Galateanu". "Bologanii" ar fi fost aidoma "fratilor Jderi" la curtea domneasca a lui stefan cel Mare si Sfant. "Tarbulenii" stiu ca au ajuns in partea dreapta a Moldovei, datorita faptului ca ierimonahul Varfolomeiu ar fi parasit schitul saudin cauza unor certuri cu familia si ar fi luat mai tarziu numele sotiei sale. Mai putin cunosc despre celalte nume sanguine, dar stiu ca absolut toti strabunii mei au vorbit si iubit romaneste.
Maica mea, profesoara de romana, a pus o amprenta speciala asupra educatiei mele. De mic copil nu intelegeam de ce pleaca la Cernauti sau Odesa si umple biblioteca casei cu carti romanesti, de ce ma pune sa scriu din clasa intai in grafie latina si sa-mi fac prieteni de peste Prut, corespondand cu acestia. si nu intelegeam cum intr-o familie de "comunisti"- bunelul din partea mamei a fost al doilea secretar de partid, om onest si de buna credinta, ce urma sa intre in diplomatie, dar s-a stins la o varsta foarte tanara, iar bunica mea, care imi este mai mult ca o mama, profesoara de geografie, a servit si ea partidul- a reusit sa mentina "romanismul" in stare pura la copii si nepotii lor. Bunica mea, Alexandra, traieste cu ochii copiilor si nepotilor sai spre Bacau, Cluj-Napoca sau Bucuresti.
Maica-mea are o admiratie speciala si un mare respect pentru bunica ei si strabunica mea, Vera Bologan(Tarbu), care i-a suflat despre "fratii de dincolo de Prut" si despre un Mare NEAM, despartit de un rau foarte mic. Toti in familie stiu ca ea era cu cheile de la primarie cand strabunicul Petru Bologan era primar din partea taranistilor, singurul primar pe care la avut satul, care isi permitea sa bea vin cu seful de post. Unchiul meu, fratele mamei, Valeriu, medic foarte apreciat in Moldova "romaneasca", deseori il revendica ca un om de caracter.
Uneori, imi este dor de tusa Irina, sora strabunicii Vera. Fiecare isi doreste sa moara cu sufletul impacat, iar tusa Irina Tarbu a murit cu sufletul neimpacat. O viata intreaga a visat sa moara cu tara reintregita. Pe timpurile comunistilor o faceau unii nebuna, pentru ca ei ii placea sa-i injure pe sovietici. Ea avea un singur dor-sa vada tara reintregita. Nu a avut copiii si tinea foarte mult la taica-meu si destul ca sa ma pricep la mine. imi desena harta originilor familiilor din localitate, imi povestea de armata romana cu multa admiratie si de regii Romaniei. si nu intelegeam ce i-au facut bolsevicii, comunistii si sovieticii care erau cei mai injurati si de unde stie ca trebuie sa vina americanii. Dar ea stia ca trebuie sa vina, stand cu urechea lipita de radioul sau care transmitea " Europa libera" sau poate "Vocea Americii" . Maica mea, Ala, a educat si educa copii de azi in Limba Romana, asa precum m-a educat pe mine sau pe sora mea-Romica (nume sugerat tot de maicuta mea, in cinstea Romaniei).
Maica-mea e un pic mai trista azi, dar nu de tot. Tristetea ei este ca si-a pierdut sotul de ceva ani. si eu am un sentiment de dor si de regret pentru lipsa tatalui meu. El a fost un barbat adevarat, care m-a motivat in viata. si poate ca si chiar dragostea fata de fotbalul si de Steaua lui Lacatus si a lui Hagi, prima si ultima dragoste fotbalistica, i-o datorez. A fost strungar, merceolog sau director comercial de firma. Nu i-a prea inghitit pe comunisti, chit ca bunelul meu, tatal sau, era presedinte de unitate cooperatist-comerciala sau director de comert militar la Balti.
Tatal meu, Petru-Ion, a plecat prea tanar, la 50 de ani, iar la trei luni a venit si la luat spre el si pe bunel, asa cum a promis...
A plecat ca o lacrimă muribunda...
Parintii mei si-au propus sa transfere frumusetea sufletului lor spre copii, spre noi. Mai tarziu, unii consateni mi-au zis ca, pe timpuri, se uitau chezis la parintii mei ca vorbeau mai "romaneste". Scoala
scoala imi aminteste de sedintele in care duceam drapelul pioneresc si o scurta perioada chiar pe cel comsomolist. Pana m-am razvratit. Am dorit sa reorganizez organizatia comsomolista si s-o transform in una democratica. O parte din cei cu care am pus la cale reorientarea singurei organizatii de tineret din scoala au abandonat proiectul chiar la adunarea la care erau prezenti stabi de la raion. Asa am ramas singurul care am predat carnetul de comsomolist. Cand am intrat la facultate, am fost singurul "olimpic", pentru ca am luat premiul mare la Olimpiada de Romana, in ancheta caruia pentru abiturienti absenta titulatura de comsomolist.
imi depan amintirile si regasesc Ziua cand s-a decretat Limba Romana ca limba de stat. Eram un scolar intr-o tabara de aplicatie pre-militara la saptebani, ex-judetul Balti. Cat de mult regretam ca nu pot sa ma deplasez cu unii profesori, care predau cursul de militarie in scoala, la prima Mare Adunare Nationala. Chiar i-am solicitat domnului profesor Cojocaru sa fiu luat cu ei. Dar nu s-a putut. imi aduc aminte si acum, gandurile ma purtau la Chisinau la prima Mare manifestatie dedicata Limbii Romane, la prima Mare Adunare Nationala din anul 1989 . N-am dormit toata noaptea. imi ziceam ca iubirile inca nu au coborat din vis. Iubirile pentru Limba Romana, care este ca o tara ca soarele sfant de pe cer. in schimb, am fost la cealalta Mare Adunare Nationala, cand s-a decretat Independenta R. Moldova. Eram, ca si multi dintre semenii mei, plin de bucurie si sentiment. imi aduc aminte de starea de satisfactie a jurnalistului Vitalie Cazacu( actualmente directorul agentiei Deca-press) si al altor jurnalisti, pe atunci studenti, cu care am impartit o jumatate de zi. imi aduc aminte de colegii de organizatie de tineret-O.T.C.D. "Dacia Libera"(numele a fost sugerat de fostul premier basarabean Mircea Druc), cu care fluturam bucuria de divort de Imperiu.
Imi aduc aminte cum stateam cu rasflarea la gura la mesajul premierului Mircea Druc ca este primul pas de realizare a Idealului National. Era un inceput de mars de traire nationala a romanilor basarabeni. Dar fiecare mars are sincopele si o oboseala sa.
E timpul, oare, sa ne scuturam de haina oboselii ?!
Dor pentru Basarabia anului 1989
Anul 1989 a fost ca un "descantec" pentru societatea basarabeana. Era un an care poate fi asemuit cu ploaia care a sosit dupa multi ani de arsita. Parintii mei erau in primele randuri a Miscarii de Eliberare Nationala din regiune. Membrii Frontului Popular din localitate plecau cu masinile personale si "luminau" pe ceatenii din alte sate. Plecau in sate si vorbeau despre noile vremuri, despre "desteptarea nationala". Cei de la CC-ul raional spuneau ca "frontistii" au creat "comandouri". Maica- mea stiu ca a fost chemata la primul secretar raional Gutu, care incerca s-o „inmoaie", dar nu s-a lasat ispitita. Batu-se clopotul si ce are un popor mai valoros daca nu limba sa si alfabetul, istoria si viitorul?!
in scoala, noi elevii, ne strangeam si discutam, ne impartaseam gandurile si dorurile de schimbare. Cand tricolorul era interzis, noi elevii, il fluturam cu credinta si bucurie. imi reamintesc cum unii scolari buni si mai putin buni aveau aceeasi traire si sentiment, uneori, rezistand atacurilor si loviturilor unor adulti, care in timp au pozat ca "democrati". Majoritatea dintre cei care au manifestat pentru limba, alfabet, simboluri, au fost elevii mamei mele.
tin minte ca artistii din tara, in anii 1989-90, au pornit a concerta in Basarabia si ca ii asteptam cu sufletul la gura. Rememorez cum Sofia Vicoveanca m-a imbratisat si am lacrimat impreuna, cand am fluturat tricolorul. imi amintesc si de alti tineri, care au manifestat identic la concertul lui Irina Loghin, sau cand au fost in localitate Gabriel Dorobantiu, Anda Calugareanu, Anca turcasiu, Gabriel Cotabita etc.
si multi dintre noi, cei tineri, asteptam sa vedem duminica la televizor, la stiri, atmosfera de la Cenaclul "Alexei Mateevici" si ne bucuram pentru lumea adunata. Uneori, eram invidiosi pe parinti, pe rude, ca au fost si au manifestat fara noi. Eram in penultimul an de scoala. Abia, in anul 90, ca participant la o Olimpiada, am luat drapelul triclor in mana si l-am purtat cu multa mandrie prin orasul Chisinau. Erau alegerile pentru viitorul edil al capitalei. Seara l-am cunoscut pe regretatul primar Nicolae Costin. in anul 1989 la Chisinau se traia un continuu anotimp fierbinte.
Mesajul cetăţeanului cu dor de Limba Română
Va propun un tratament urgent ca sa ne debarasam de crivatul iernii siberiene, care mai sta ascuns in inimile noastre si sa abandonam singuratatea care ne sufoca. Chiar daca ne biciueste fantoma Rusiei incruntate si de fiecare data ne spunem ca nu stieMoscova sa se indure de noi romanii, fara mare si munte, sa ne lase in pace.
Dar, totul incepe cu o data, totul are un inceput. Sa luam Ziua Limbii Romane ca un drog in manifestarile noastre de mai departe.
inca ne mai compatimim si inca ne este frica ca nu cumva sa fie scoasa Limba Romana la licitatie, limba noastra care a fost mult timp furata.
Mai tinem lumanarile pe la porti, mai invatam inca din suferinta.
Dar pana cand?
Dorul ne cheama, dorul ni se arata... este un inceput de ceas pentru a redeveni o armata a Limbii Romane! (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Ela Prodan s-a căsătorit c-un oficial
Magda s-a plimbat la Acropole şi şi-a sărbătorit ziua de naştere în Portugalia
68 de ani de la Dictat. Mărturii despre masacrele de la Ip şi Trăznea
Va lovi Occidentul elita rusă în cel mai sensibil loc?
Comunitatea românească din Ucraina trage încă un semnal de alarmă
Ziua Porţilor Deschise
Prinşi la furat din autoturisme
Nebunie la Ministerul Sănătăţii
Vaccinul Silgrad care se va administra elevelor de clasa IV, poate duce la…DECES
ElectroFish ajunge în Justiţie !
Doi poliţişti acuzaţi de practici mafiote: au torturat până la moarte un nemţean
Program Tele'M Botoşani miercuri, 3 septembrie
Riscă 15 ani închisoare pentru două căruţe de lucernă
Încearcă să obţină fondurile necesare reabilitării Casei de cultură
Un general gras şi împuţit
Horoscop
Este tânără, 20 de ani, vrea să muncească
Oprişanu zice că vom plăti la tomograf, dar extrem de puţin
Medicii de familie, din nou la control
S-au obişnuit cu amenzile, nu le pasă!
Vor putea urma clasa a IX-a în şcolile de arte şi meserii
Vor să-şi mute casele din Botoşani
Şocul... Stolo
Un drept la replică… nepublicabil
Drumul spre “Serbările pădurii”, un drum al ruşinii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă