Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26753
De la 07 Ianuarie 2003
122912402
Noua strategie energetică a UE:

Investiţii de 1.000 de miliarde de euro în infrastructura energetică

  • în următorii 10 ani
  • 10 November 2010, 23:00
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei "Energie 2020", in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice ale UE,
Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii europene. De asemenea, va fi infiintat un "ghiseu unic", care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.
Strategia stabileste prioritatile in domeniul energetic pentru urmatorii zece ani si prezinta masurile care trebuie luate de statele membre, informeaza Comisia Europeana.
"Provocarea energetica este una din marile incercari la care suntem supusi cu totii. Aducerea sistemului nostru energetic pe o noua cale, mai durabila si cu un grad mai mare de securitate va dura, probabil, mult timp, insa acum este momentul pentru luarea unor hotarari ambitioase in acest sens. Pentru a avea o economie eficienta, competitiva si cu emisii reduse de carbon, trebuie sa definim o politica energetica la nivel european si sa ne concentram asupra catorva aspecte decisive", a declarat Comisarul pentru energie Guenther Oettinger.
Potrivit Comisiei Europene, exista cinci prioritati decisive, iar in urmatoarele 18 luni vor fi lansate initiative si propuneri legislative concrete. Discutii pe aceasta tema vor fi purtate de sefii de stat si de guvern in cadrul primei reuniuni la nivel inalt a UE pe tema energiei, care va avea loc la 4 februarie 2011.
Prioritatile in domeniul energiei:
Reducerea consumului de energie prin stimulente investitionale
Comisia isi propune sa se concentreze asupra celor doua sectoare care prezinta cel mai ridicat potential de reducere a consumului de energie: transporturi si constructii. In vederea finantarii masurilor de reabilitare a locuintelor si de reducere a consumului de energie, Comisia va propune, pana la jumatatea anului 2011, unele stimulente investitionale si instrumente financiare inovatoare. Potrivit Comisiei, in sectorul public trebuie avuta in vedere eficienta energetica atunci cand se achizitioneaza lucrari, servicii sau produse, iar in sectorul industrial, certificatele de eficienta energetica ar putea fi un stimulent pentru a determina companiile sa investeasca in tehnologii cu consum energetic redus.
O piata paneuropeana a energiei integrata
Comisia stabileste un termen pentru finalizarea pietei interne a energiei. Pana in anul 2015, trebuie ca niciunul dintre statele membre sa nu mai fie izolat. In urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a UE totalizand o mie de miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice vitale ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii din partea UE. Comisia Europeana mai sustine ca trebuie sa existe un "ghiseu unic", care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.
Coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte Comisia propune coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte, in special in ceea ce priveste relatiile Uniunii cu partenerii cheie. In cadrul acestor politici, Comisia propune extinderea Tratatului de instituire a Comunitatii Energiei pentru a integra si alte tari care doresc sa participe la piata de energie a Uniunii Europene. Se anunta, de asemenea, o cooperare importanta cu Africa in scopul furnizarii de energie durabila pentru toti cetatenii acestui continent.
Noi tehnologii energetice
Comisia European mai spune ca se vor lansa patru proiecte majore in domenii esentiale pentru asigurarea competitivitatii Europei, precum noi tehnologii pentru retele inteligente si stocarea energiei electrice, cercetarea privind cea de-a doua generatie de biocombustibili si parteneriatul "proiecte urbane inteligente" pentru promovarea reducerii consumului de energie in zonele urbane.
Sisteme mai clare de facturare
Comisia propune, de asemenea, noi masuri privind posibilitatea compararii preturilor, schimbarea furnizorilor de energie si sisteme de facturare clare si transparente.
Obiectivele energetice ale Uniunii Europene au fost incorporate in strategia "Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii", adoptata de Consiliul European in iunie 2010. Principalele obiective pana in 2010 sunt: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile si cresterea cu 20% a eficientei energetice.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când Vasile nu-i acasă…
După comunism, jurnalism…
Antonescu sună şi el adunarea politică pentru deblocarea situaţiei din Parlament
Un câine se joacă cu un delfin într-un port din Irlanda
Trimis în judecată pentru vătămare corporală gravă
Potenţialul de creştere economică pe termen scurt e de până la 1%
Traian Băsescu n-a aprobat stimulentele acordate bugetarilor
Poliţia nu va mai bate la uşa bolnavilor
Economia se va contracta în acest an cu 2,2%
iar anul viitor vom avea o creştere de 1,2%
O stradă din Chişinău va purta numele poetului Adrian Păunescu
TVR este dat în Basarabia pe mâna lui Plahotniuc, adică a ruşilor
Partidele parlamentare salută initiaţiva lui Crin Antonescu
orice propunere de pace trebuie privita cu receptivitate
Cine se culca cu deputatul Negoiţă era aleasă miss PSD
Inteligent, a prins mâţa de coadă şi…
Ioan Rotundu
Onomastică cu VIP-uri la Boema
Franţa se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen
L-a băgat în spital pe vecinul pe care dorea să-l ajute
Spitalul de Copii nu a confirmat intoxicarea etilică
a elevului care a vrut să sară de pe acoperiş
Bolnav de 150 kg dus la ambulanţă cu ajutorul pompierilor
7 tone de furaje distruse în două incendii
Statele membre trimit instituţiilor UE raportări mincinoase
declară la Botoşani europarlamentarul PSD Cătălin Ivan
Hidroconstrucţia lucrează la flux continuu pe străzile din municipiu
Vom căuta sistemul centralizat de termoficare precum Diogene „omul”
adică cu lumânarea, crede vicele Ghiorghiţă
Volin Costin se gândeşte la şefia Teatrului Mihai Eminescu
„Scuzaţi, doamnă profesoară”
Spitalele înregistrează din nou datorii importante
Ministrul Funeriu îi face pe profesori părtaşi la actele de violenţă din şcoli
Laboratoarele de analize medicale au terminat banii
adio analize gratuite
Programa de învăţământ tot stufoasă rămâne
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog