Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24752
De la 07 Ianuarie 2003
122884819

Noul Consiliu de Administratie al CEC Bank, probabil un nou esec de Stat.

  • De-a lungul timpului, banca a fost folosita politic in tot felul de malversatiuni financiare
  • 5 December 2016, 23:00
Desi anuntase ca pana la finele acestui an vom avea lista scurta a viitorilor membri ai Consiliului de Administratie a CEC Bank, ministrul Anca Dragu nu poate decat sa consemneze un esec al mandatului sau din acest punct de vedere. Abia acum actionarul majoritar al bancii de stat a demarat procesul de recrutare a celor 9 membri ai Consiliului de Administratie al CEC.
Un asemenea proces este unul de durata, chiar si dupa ce Finantele se vor fi oprit asupra unor nume, acestea urmeaza sa fie aprobate de BNR, ceea ce prelungeste procesul. De-a lungul vremii, CEC a fost folosita pe post de fata mare, desi politicienii vremii o supuneau la perversiuni financiare fara pic de jena. Vezi in text o scurta istorie a ceea ce este astazi CEC Bank si a scandalurilor in care a fost implicata.
Nu mai spunem ca in CA al CEC au fost numiti amici politici, multi neavand alta calitate decat a fi fost apropiati la momentul potrivit de partidul potrivit. Pe vremea in care ministru la Finante era Sebastian Vladescu, s-a incercat privatizarea CEC. Demersul, pur politic, a fost si ei un esec. In finala ajunsesera OTP Bank si NBG, dar Guvernul s-a declarat nemultumit si a decis sa pastreze banca pentru uz personal.
Primul presedinte post 1990 al CEC (cum se numea pe atunci banca) a fost Emil Badiu, care a condus CEC-ul in perioada aprilie 1990 - martie 1996 Inaintea lui Badiu fusese Nicolae Eremia,dar el nu se pune. A fost presedinte doar 3 luni.
Presa vremii scria despre un control al Curtii de Conturi care a stabilit ca CEC-ul a inregistrat creante la Banca Dacia Felix S.A. in valoare totala de 483.161.000.000 lei, ca urmare a unor credite ilegale acordate de Emil Badiu, in perioada 31.07.1991-16.06.1995. Pentru aceste creante, recuperarea era incerta, fiind vorba de credite nerambursate, depozite nerestituite, disponibilitati in cont curent si dobanzi care nu au fost incasate.
In baza raportului Curtii de Conturi, Politia a inceput urmarirea penala impotriva lui Badiu sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Practic, in perioada amintita, presedintele CEC a efectuat mai multe plasamente la Banca Dacia Felix sub forma de credite, depozite si disponibilitati in cont curent, prin incalcarea prevederilor legale. Aceste plasamente depaseau 323 de miliarde de lei. Anchetatorii au stabilit ca aceasta creditare succesiva a bancii s-a facut fara sa se tina cont de actul constitutiv al CEC.
Controalele efectuate au scos la lumina faptul ca nu a fost luata nici o masura care sa asigure constituirea garantiilor. Emil Badiu ar fi negociat personal, ar fi dispus si semnat contracte de credit si depozit cu Banca Dacia Felix.
A urmat sefia lui Constantin Teculescu. Martie 1996 - martie 1997 si apoi 2001-2004 In 1992 s-a pus in slujba PDSR-ului, devenind deputat si, la scurt timp, a fost chemat sa conduca Ministerul Comertului, pe vremea guvernului Vacaroiu.
Constantin Teculescu, un profesionist dominat de orgolii. El mai condusese CEC intre 1996 si 1997
In campania electorala din 2000, Constantin Teculescu a fost unul din cei care au spus raspicat ca PDSR se va stradui sa rezolve corect si urgent situatia pagubitilor de la FNI. Sub conducerea lui Teculescu, un profesionist cu orgolii profesionale si politice, CEC a acceptat sa devina finantatorul unui program electoral al guvernului Nastase. Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul aloca 6500 de miliarde de lei de la CEC in vederea construirii de locuinte pentru tineri si sali de sport, decizie aspru criticata de bancherii din Romania. La cabinetul ministrului finantelor zaceau de mai bine de un an proiectele fostei conduceri a CEC privind infiintarea unei societati de valori mobiliare, a unei ssocietati de leasing, precum si cel legat de informatizarea retelei de sucursale si introducerea softurilor pentru carduri, sustine Constantin Teculescu.
"Ministrul finantelor nu a catadicsit sa raspunda la aceste propuneri, iar aprecierile sale privind o cadere a CEC ma surprind foarte mult. Nu stiu sa fi venit vreodata sa se intereseze de situatia procesului de restructurare de la CEC", afirma Teculescu.
Pe cand mai era premier, Adrian Nastase a luat decizia schimbarii sefului CEC -iar ministrul Mihai Tanasescu a propus inlocuirea lui Teculescu cu Enache Jiru, secretar de stat si anterior vicepresedinte al CEC. Teculescu mai avea un proiect care nu s-a materializat: infiintarea unei banci de economisre-creditare impreuna cu o banca germana. "Pana la 1 ianuarie 2004, contractul a fost blocat de partea germana. Exista posibilitatea ca negocierile de dupa acea data sa nu fi fost pe placul tuturor din punct de vedere economic. Oricum, partea germana nu a mai prezentat un studiu de fezabilitate, fara de care BNR nu putea acorda licenta, iar in cele din urma a hotarat sa rezileze unilateral contractul, hotarare acceptata de ministerul finantelor", mai spune Teculescu. Sursele noastre spun ca eroarea nu apartine germanilor, ci partii romane.
Perioada Camenco Petrovici: 20.03.1997 - 27.03.2000.
De trista amintire Petrovici a fost cel care a semnat contractul CEC-FNI si care a murit inainte de a se fi dat sentinta. Fostul presedinte al CEC, fusese condamnat pentru ca a implicat Casa de Economii intr-o asociere prin care institutia cautiona actiunile FNI, asociat cu Sorin Ovidiu Vantu, dar a decedat in scurt timp. Detalii.
Perioada Ghetea. Rebranduire, modernizare dar si semne de intrebare
Revenind in prezent. Ghetea , actualul sef al bancii de stat, a trecut peste cateva incercari politice de schimbare, avandu-l de partea sa pe insusi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dar si pe fostul presedinte Traian Basescu, a carei fiica a fost beneficiara unui credit discutabil acordat de banca lui Radu Ghetea.
In noiembrie 2013, Ministrul de atunci de la Finante (Daniel Chitoiu), a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), fara a motiva aceasta interventie.
Seful statului confirma ca a avut o discutie cu ministrul Daniel Chitoiu, in 17 octombrie, in cursul careia "l-a avertizat" sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al presedintelui. Sursa.
Ghetea este si unul dintre cei mai bine platiti bancheri (sursa), desi nu este printre sefii de banci care reusesc sa isi faca in mod natural prieteni, chiar si printre ceilalti executivi din sistemul bancar.
Daca ar fi sa facem un pariu, am risca sa spunem ca mai degraba vor fi schimbati cei 9 membri ai CA decat sa plece Ghetea. Asta daca nu decide el ca e momentul sa se retraga.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Arestarea minorului afgan acuzat ca a violat si ucis o studenta starneste polemica in Germania
Dreapta populista si un sindicat al politistilor acuza imigratia masiva si necontrolata
Un avion rusesc s-a prabusit cand incerca sa apunteze pe portavionul Amiral Kuznetov,
pilotul a reusit sa se catapulteze
Italia, dar si UE, intra intr-o nou perioada de incertitudine
Oficial BCE: Italia ar putea fi nevoita sa-si salveze unele banci
Dacian Ciolos: In Teleorman, judet condus de Dragnea, avem cei mai multi asistati social, oare de ce?
Imi asum o colaborare cu PNL si USR
Joi va fi facut public verdictul in cazul doctoratului lui Kovesi
Transelectrica a platit 269 mii de lei pentru un produs IT pe care nu l-a utilizat
Joi va fi facut public verdictul in cazul doctoratului lui Kovesi
Bejinariu (PSD) scapa deocamdata de urmarirea penala.
Plenul Camerei Deputatilor nu s-a putut reuni in ultima sedinta, pentru votul asupra cererii DNA
Tortionarul Visinescu cere anularea pedepsei sustinand ca faptele s-au prescris
O noua descoperire facuta de cercetatori dupa ce au deschis Mormantul lui Iisus, dupa secole.
Ce au gasit in interior
Comisia Europeana a aprobat Romaniei continuarea, cu noii bani europeni, a unor lucrari incepute
cu vechile fonduri europene si neterminate
Biroul Electoral din Gorj sesizează Parchetul pentru cercetarea primarului din Targu-Jiu, Florin Cârciumaru (PSD),
privind coruperea alegătorilor
Deputatul PSD Catalin Radulescu, care candideaza si in aceste alegeri, condamnat definitiv
la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare
Un baietel de 6 ani dintr-o comuna vasluiana si-a salvat dintr-un incendiu cei doi frati mai mici
VIDEO Un barbat pocneste un cangur pentru a-si salva cainele
Mitropolia Olteniei, despre informatiile privind perchezitii DNA:
Este vorba doar de o verificare anuala a activitatii institutiei
Marele dezmăţ legislativ şi disciplinar din Colegiul Economic Botoşani (II)
Ioan Rotundu
Femeie decedată într-un incendiu, la Hăneşti
Cu un ultim efort, PSD-ul poate fi bătut
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog