După ce am publicat articolul intitulat „O posibilă suită de infracţiuni sau, - Cum, şi de ce, şi-a angajat „pescarul şef” fiica la DSVSA Botoşani” am primit un val de noi informaţii şi sugestii.
Câţiva cititori, cu o putere de înţelegere mai largă, mi-au explicat că Alexandra Nistor nu şi-a declarat public prin Declaraţia de avere şi interese funcţia reală pe care a fost angajată la DSVSA Botoşani, cea de medic veterinar, pentru că, aceste documente fiind publice, ar fi atras atenţia cunoscătorilor situaţiei de conflict de interese în care se află şi ar fi ieşit un scandal public.
Acesta este, consideră ei, motivul pentru carte în aceste documente Alexandra a indicat că este angajată doar „consultant”, funcţie care nu este de funcţionar public şi nici nu-i cerea să completeze astfel de documente.
Varianta cititorilor are logică şi o argumentaţie credibilă. Cu, sau fără ştiinţa conducerii DSVSA Botoşani, Alexandra, încercând să ascundă de ochii lumii adevăratele motive ale angajării sale la această instituţie, a dat naştere la nemulţumirea unor funcţionari mai vechi iar unul dintre ei s-a decis să o facă pe „avertizorul de integritate”, contactându-mă.
Ovidiu Caia mi-a trimis următorul mesaj: „Buna ziua, Domnule Rotundu, eu am auzit că Domnul Nistor a luat bani europeni pentru a se dezvolta pescuit sportiv dar banii au ajuns în altă parte, faceţi investigaţii. O zi frumoasă!”
De fapt, mesajul cititorului ar sugera că apartamentul achiziţionat de Alexandra în anul 2021 şi care a costat în jurul sumei de 1,3 milioane lei, plata făcându-se integral şi fără ca Alexandra să se fi împrumutat de pe la vreo bancă, ar fiu fost cumpărat cu banii tăticului primiţi de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea pescuitului sportiv.
Am verificat şi nu aceasta ar fi realitatea. Gheorghe Nistor, tatăl Alexandrei, patronul S.C. Piscicola SA Botoşani şi a iazului Dracşani, a realizat prin societatea patronată un profit net suma de 1.510.736 lei în anul 2020, bani suficienţi pentru tăticu să-i cumpere fetiţei un apartament de lux în zona ultracentrală a Botoşaniului, pe Pietonalul Unirii (foto).
La acest câştig s-a adăugat, probabil, şi cel realizat prin vânzarea peştelui nefiscalizat, adică direct de pe iaz. În anul 2020 cifra de afaceri a firmei a fost de 5.224.259 lei, dovadă că s-ar fi lucrat corect. În schimb, în anul 2021 cifra a scăzut la 3.974.808 lei cu un profit net de numai 71.736 lei. Această scădere bruscă ar sugera că o mare parte din producţia de peşte ar fi fost comercializată la negru.
De altfel, la ANAF Botoşani, în această perioadă s-au primit mai multe reclamaţii cum că Gheorghe Nistor vinde peştele la negru, reclamaţii care au rămas la dosar din motive de necunoscute public. Eu aş spune de corupţie, ANAF neoferind astfel de informaţii, care sunt de interes public, invocând secretul de serviciu.
Cu privire la averea personală a Alexandrei Nistor mi s-a transmis că aceasta ar poseda şi 2 autoturisme de lux. Da, foloseşte astfel de autoturisme, dar nu sunt proprietatea sa, ci a lui tăticu, patronul de firmă.
Cu privire la acest subiect voi mai reveni pentru că sunt în curs de derulare o serie de investigaţii asupra cărora aştept rezultatele.