Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Învăţământ
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12162
De la 07 Ianuarie 2003
87713551
O afacere putredă care miroase a DNA

Bani europeni aruncaţi la gunoi de către primarul din Suliţa

  • Ioan Rotundu
  • 7 September 2020, 14:17
Omul de afaceri din Suliţa, Traian Popa, este cetăţeanul comunei care n-a mai răbdat să vadă cum primarul Costinel Ciubotariu îşi bate joc de banii europeni şi în acelaşi timp de cetăţenii din comună, aşa că a adresat un memoriu mai multor instituţii ale statului, descriind în detaliu şi susţinând cu probe bătaia de joc a primarului asupra modului în care a cheltuit importante sume de bani publici.
Citez din Memoriul respectiv „formulez următorul Denunţ prin care aduc la cunoştinţă instituţiilor competente despre săvârşirea unor fapte de natură penală de către numitul Ciubotariu Costinel, domiciliat în Suliţa, comuna Suliţa, str. Livezii, nr. 1, actualmente primar al comunei Suliţa. Solicit să dispuneţi efectuarea de verificări și întocmirea de acte premergătoare cercetării penale având în vedere următoarele motive:
Proiectul ”Platformă de colectare și managementul gunoiului de grajd”realizat în localitatea Suliţa, judeţ Botoşani, înregistrat la Primăria Suliţa sub nr. 76 din 25.06.2015, a fost iniţiat și justificat prin expunerea de motive de către primarul comunei, Ciubotariu Costinel,parcurgând paşii necesari până la obţinerea finanţării și cheltuirea banilor obţinuţi într-un timp foarte scurt pentru un astfel de proiect și anume 9 luni calendaristice de la intenţie până la cheltuirea banilor.”

Iuţeala cu care primarul organizează şi licitaţia de procurare a utilajelor necesare prelucrării gunoiului îl determină pe omul de afaceri Traian popa să aibă multe semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitaţiei pentru că „Coincidenţă sau nu în aceeaşi perioadă primarul,Ciubotariu Costinel,a achiziţionat un tractor pentru livadă de 35 CP dotat cu unelte pentru lucrări pomicole (valoare aproximativă de 20.000 EUR).”
Necazul cel maree nu ar fi graba cu care primarul a accesat banii şi i-a cheltuit ci faptul că din 2015 de când a demarat proiectul şi până în prezent activitatea reală la investiţia ”Platforma de colectare și managementul gunoiului de grajd” n perioada 2016-2020 este inexistentă. În plus:
1. Gunoiul de la animalele din Suliţa este depozitat la marginea drumurilor de exploatare în câmp sau lângă casele deţinătorilor de animale. În Studiul de fezabilitate probabil că au fost inventariate şi animalele din satele învecinate.
2.Utilajele destinate colectării și prelucrării gunoiului de grajd sunt frecvent folosite de primarul comunei în interes personal, în exploataţia pomicolă și viticola de aproximativ 7 ha pe care acesta le deţine sau prestează servicii la diverşi solicitanţi. Pentru un specialist este uşor de constatat orele de funcţionare şi uzura acestor utilaje în raport cu cât compost a valorificat Primăria Suliţa, implicit cât gunoi a colectat (din 1.000 Kg de gunoi rezultă în medie 700 Kg compost).
3. Consumul de carburanţi, piese de schimb și manopere pentru utilajele de transport și prelucrare, dat fiind ca activitatea pentru care au fost achiziţionate este inexistentă acestea nu se justifică în totalitatea lor.
4. Personalul care primeşte remuneraţie pentru activitatea inexistentă. După informaţiile pe care le deţine omul de afaceri Traian Popa, un număr de trei persoane sunt plătite pentru activitatea care ar trebui să se desfăşoare la acest obiectiv. Plata acestor drepturi salariale este una nejustificată prin activitatea prestată.
5.Obiectul principal al acestei investiţii pentru care Ministerul Apelor și Pădurilor alocă diverse sume dintr-un împrumut BERD, este ”Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”. Investiţia de la Suliţa este complet nefuncţională din cauza primarului care a fost foarte activ să cheltuiască banii în 2015-2016 dar de 4 ani nu-l mai interesează,uitând practic de obligaţiile pe care le are și tratând această investiţie ca şi cum ar fi neproductivă şi mai mult ar fi fost făcută de administraţia anterioară de care s-ar putea dezice, doar că administraţia anterioară a fost condusă tot de el.
6.Subvențiile APIA pentru animale este condiţionată de depozitarea gunoiul de grajd de către fiecare fermier, mare, mediu sau mic, în platformele comunale, această obligativitate fiind stipulată în măsurile de agro-mediu. Este posibil ca Primăria Suliţa să fi eliberat în toţi aceşti ani documente pentru ca fermierii să încaseze subvenţii cu toate că la platforma de gunoi nu se desfăşoară nicio activitate de colectare și prelucrare în compost.
Iată ce crede omul de afaceri Traian Popa despre modul în care fermierii din Suliţa au primit subvenţiile „Deoarece aceşti fermieri au şi calitatea de alegători, primarul le permite în continuare infestarea terenurilor şi a apelor din subsol şi de suprafaţă cu nutrienţi, cu toate că a cheltuit peste 200.000 EURO şi a plătit și plăteşte în continuare salariaţi, combustibil, piese de schimb și manopere din bani publici. Consider că un control riguros va descoperi faptele penale pe care le-am menţionat şi cel mai probabil acestea pot fi coroborate cu alte fapte săvârşite de primarul Suliţa, Ciubotariu Costinel, în alte proiecte similare.”
După cum acţionează procurorii de la DNA Suceava, m-aş mira ca o anchetă să fie declanşată fie şi imediat după alegerile locale, când primarul Costinel Ciubotariu îşi va reînnoi mandatul pentru încă 4 ani de acum înainte.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 7 - 13.09.2030
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Tratament psihiatric ratat
Liberalii continuă cu succes demolarea începută de PSD
Ioan Rotundu
La Drăguşeni, liberalii stau la cheremul primarului interlop Nechita
Ioan Rotundu
Tată, din pădure, lemnele când se fură?
Fiule, noaptea, că ai protecţie destulă!
Ioan Rotundu
APM Botoşani a percutat, preşedintele BEC Suliţa nu
Ioan Rotundu
COMUNICAT PNŢCD Botoşani
Preşedinte la BECC Suliţa sau avocatul primarului Costinel Ciubotariu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă