Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22673
De la 07 Ianuarie 2003
87439012

O analiza a BNR: Ce a mers şi ce nu în decembrie 2011?

  • 27 February 2012, 23:00
În luna decembrie 2011, productia industriala a scazut in volum cu 3% (in ritm anualizat) din cauza industriei prelucratoare care a nu a mai avut cerere pentru export, se arata intr-un raport al BNR. Contractia cererii externe a afectat în special industria textila, chimica, a mijloacelor de transport rutier, precum si ramura de fabricare a produselor electronice si optice- efectul Nokia.
Pentru perioada ianuarie - martie 2012, agentii economici anticipeaza o ameliorare a perspectivei sectorului manufacturier, reflectata de avansul indicatorului de încredere calculat de DG ECFIN (-1,7 puncte, fata de -3,6 puncte, anterior), desi conditiile meteo nefavorabile din perioada ianuarie - februarie 2012, survenite ulterior formularii acestor opinii, ar putea afecta activitatea la nivelul sectorului industrial.
Rata somajului înregistrat s-a situat la sfârsitul anului 2011 la 5,12 la suta, în usoara crestere fata de luna anterioara, exclusiv pe seama manifestarii unui efect sezonier. Tendinta se coreleaza cu evolutia numarului de angajati în economie, care si-a întrerupt traiectoria ascendenta în aceasta perioada (cele mai afectate ramuri fiind constructiile si agricultura).
Doar comertul a crescut in decembrie- in fond a fost Luna Cadourilor- crestere de circa 6 la suta, dupa aproape 3 ani de scaderi succesive. Vânzarile de carburanti si-au accelerat de patru ori rata anuala de crestere (pâna la 12 la suta).
O contributie negativa a revenit însa comertului auto, care s-a contractat cu 7 la suta în termeni anuali, o posibila explicatie fiind diminuarea numarului de tichete emise de Ministerul Mediului în cadrul programului de reînnoire a parcului auto.
Potrivit datelor preliminare, în luna decembrie dinamica anuala a valorii exporturilor a devenit negativa (-0,8 la suta) dupa doi ani de ritmuri alerte de crestere, pe fondul încetinirii semnificativea dinamicii livrarilor catre Uniunea Europeana si al scaderii exporturilor pe celelalte piete.
Pe de alta parte, exporturile de produse alimentare au cunoscut o accelerare puternica, data fiind orientarea mai accentuata a producatorilor de profil catre pietele externe. În ceea ce priveste importurile, dinamica anuala a ramas în teritoriu pozitiv (3,7 la suta), conducând astfel la majorarea deficitului fob/fob cu 25,4 la suta pâna la 844 milioane euro
. Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nedumerire bărbătească
Caricatura zilei
Despre competenţă şi responsabilitate
Dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei
28 februarie - Ziua Protecţiei Civile din România
China a atins un "punct de cotitură" în dezvoltarea sa economică
Richard Dawkins, "cel mai cunoscut ateu din lume"
nu pot fi sigur că Dumnezeu nu există
Nu e nevoie ca Teodor Meleşcanu să se suspende din PNL
voi cere excluderea sa
Unde a petrecut Meleşcanu de Revelion
Botoşani: O familie face greva foamei la Prefectură
Zona Metropilitană Botoşani prinde contur
A început evaluarea directorilor instituţiilor de cultură
Elevi jandarmi de la Fălticeni în practică la Botoşani
Iarna grea a mărit consumul de medicamente
Profesori obligaţi să predea la ţară
Sistem modern de consultare a pacienţilor la Spitalul de Pediatrie
AJOFM recrutează dezvoltatori pentru Franţa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă