Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27825
De la 07 Ianuarie 2003
83900019

O asociatie anunta ca sesizeaza Curtea de Conturi pentru ca profesorii de Religie ar fi platiti ilegal din banii statului

  • 16 February 2015, 23:00
dupa ce CCR a decis ca Religia nu e obligatorie pentru elevi Profesorul Emil Moise, care a generat intreaga dezbatere pe statutul orei de Religie, anunta ca asociatia pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Curtea Constitutionala a decis ca elevii care vor sa faca Religia in scoala trebuie sa depuna o solicitare.
Profesorul sustine ca, de la publicarea deciziei in Monitor, cadrele care predau Religia fara cererea explicita a parintilor "nu vor putea fi retribuite din bani publici". Amintim, insa, ca ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.
Profesorul Emil Moise, presedinte al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "la 3 saptamani dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, conform careia ora confesionala de Religie nu mai poate fi predata in unitatile publice de invatamant preuniversitar decat copiilor ai caror parinti au depus o cerere explicita in acest sens, sau elevilor majori in aceleasi conditii, fapta contrara constituind infractiune, am intocmit o dresa catre cultele religioase recunoscute din Romania, solicitandu-le sa respecte prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea de drept si drepturile omului".
Acesta precizeaza ca "adresa a fost expediata in zile de joi si vineri la principalele culte recunoscute, printre care si B.O.R.". "Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta are in vederea demararea procedurii pentru ridicarea statutului de cult recunoscut pentru cultele care continua sa incalce prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea publica si drepturile omului", afirma Emil Moise.
Profesorul spune ca "nerespectarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, a ordinii publice si drepturilor omului poate duce, conform prevederilor Legii cultelor si libertatii de constiinta, la retragerea statutului de cult recunoscut".
In adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei sustine ca, "incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun".
Amintim ca ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat pentru HotNews.ro pe 26 ianuarie 2015 ca "pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015". Parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.
Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat tot atunci pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Aceasta a precizat ca "ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale - n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015".
Oficialul a explicat ca "decizia nu este retroactiva. Optiunea pentru acest an scolar a fost facuta la inceputul anului scolar", iar modificarea decisa de Curtea Constitutionala se aplica "in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou".
"Religia ramane obligatorie pentru scoala si pentru Ministerul Educatiei, iar optiunea este a parintelui si a elevului", a declarat atunci Liliana Preoteasa.
Descarca de aici adresa Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane:
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Avantajul chirurgilor
Reţeta zilei: Supă de carne
Horoscopul zilei
Elena Udrea pe Facebook: Noua cerere DNA pentru arestarea preventiva este un exces
PNL cere comisii parlamentare de ancheta pentru autostrada Brasov-Comarnic si Fondul de rezerva al guvernului
Vrem sa ne lamurim daca e vorba de prostie sau hotie
Cum va fi vremea pana pe 1 martie
Un parlamentar nu poate intra in catuse in comisie sau plen
Catalin Tolontan: In 2009, trei televiziuni i-au vindut stiri Monicai Iacob Ridzi
Victor Ponta: PNL vrea ancheta parlamentara contra Guvernului din 2013, cand era la guvernare
Caragiale e depasit total!
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare
Familia unui evreu de origine romana, Marcel Adams, este posesoarea contului de peste 800 milioane dolari deschis la banca HSBC
Sindicat: In Barajul Portile de Fier al Hidroelectrica s-au produs fisuri ce pun in pericol unitatea
Exista pericol de accidentare a persoanelor aflate in zona
Ministrul Educatiei, urmarit de trecut
Curtea de Conturi a descoperit nereguli la Agronomie, pe cand Sorin Cimpeanu era rector - terenuri inregistrate cu valoarea de 1 leu
Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, a fost suspendat din functie prin ordin al prefectului
Botoşani/Suliţa: Tupeul primarului Costinel Ciubotaru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă