Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1476
De la 07 Ianuarie 2003
123190413
pnl

O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă

  • 17 August 2014, 23:00
Gabriela Crupinschi este o femeie oarbă, invaliditatea fiind considerată de gradul I, motiv pentru care pentru întreţinerea sa este plătită de către stat o persoană însoţitoare. Pe lângă faptul că a fost lovită de această nenorocire, anul trecut ea s-a trezit cu un executor bancar, care i-a scos apartamentul la vânzare prin licitaţie publică, pe motiv că a fost ipotecat în favoarea BCR – Sucursala Bucecea. Ipoteca s-a realizat în favoarea societăţii comerciale Info Cont SRL Botoşani, patron Cristian Dumitru Şparhat, care a angajat un credit în sumă de 3,3 miliarde lei. Cum societatea a dat faliment, BCR-ul s-a îndreptat cu executarea silită către garanţii ipotecari, printre care se afla şi Gabriela Crupinschi cu al său apartament situat în Botoşani, str. Octav Onicescu.
Potrivit Contractului de ipotecă, legalizat la Notariatul Public Maria Săndulache – Dârjan, la data de 16 iulie 2004 sub Încheierea de autentificare nr. 2910, pe document apare semnătura Gabrielei Crupinschi, a soţului său Gheorghe şi a delegatului BCR Bucecea Olivia Pop. Ori, Gabriela Crupinschi susţine că n-a fost în viaţa ei la acest notarial, n-a semnat nici un contract de ipotecă şi de credit, n-o cunoaşte pe notara Maria Sănculache şi nici pe vreun funcţionar de bancă. De asemenea, femeia susţine că n-a călcat în viaţa ei prin sediul BCR Bucecea.
Acum plânge că i s-a vândut apartamentul şi încearcă, cu ajutorul avocatului Constantin Dascălu să întoarcă executarea silită efectuată de bancă şi să-şi recupereze apartamentul sau o sumă echivalentă.
Pentru că acest caz ridică multe semne de întrebare, am decis să facem investigaţiile necesare stabilirii adevărului. Mai întâi am consultat un alt notar, pentru a ne documenta cu privire la procedurile de legalizare a unor acte în care sunt implicate persoane oarbe.
„Procedura cere ca persoana oarbă să fie însoţită de un membru de familie, care să-i citească conţinutul documentului şi să-i arate unde să semneze sau să pună parafa, pentru că orbii au o parafă specială. În cazul prezentat de dvs., notariatul care a realizat ipoteca trebuia să ceară printr-o adresă scrisă Asociaţiei Nevăzătorilor să delege o persoană care s-o asiste pe oarb㔠– au fost explicaţiile primite.
Ne-a deplasat şi la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, de pe strada Săvenilor. Preşedintele Asociaţiei, Tudorel Tupiluş ne-a declarat că o cunoaşte pe Gabriela Crupinschi încă înainte de a orbi, este oarbă, pensionară de gradul I şi are însoţitor. „Mă surprinde ce-mi spuneţi, pentru că Gabriela este o femeie serioasă şi nu s-ar fi implicat în astfel de situaţii. În schimb, soţul său este cam îndoielnic, el fiind şi consumator de alcool” Preşedintele ne-a mai confirmat faptul că n-a primit de la Notarialul Mariei Sândulache nici o cerere de a delega un însoţitor pentru Gabriela Crupinschi, spre a o asista la semnarea unor documente oficiale.
Aşadar, Gabriela Crupinschi neagă că ar fi fost la notariat şi bancă şi ar fi semnat documente de ipotecă şi garanţie bancară. Cu toate aceste pe actul notarial de ipotecă şi contractul bancar de credite apare semnătura sa, cu cerneală neagră, însă cu o deosebire între ele ca de la cer la pământ. Nu excludem varianta ca acele semnături să aparţină soţului său, dar legea este clară sub acest aspect. Notariatul nu avea voie să legalizeze ipoteca fără prezenţa în faţa notarului a Gabrielei Crupinschi, cum banca n-avea voie să acorde creditul, dacă garantul n-a semnat contractul de credit în bancă şi în faţa ofiţerului de credite.
Iată cum, prin eludarea legii, dacă nu cumva faptele sunt mai grave, orice persoană se poate trezi scoasă din apartament. Pentru că acele documente notariale şi de bancă n-ar fi avut nici o valabilitate dacă nu erau semnate de ambii soţi. Însă cazul este mult mai complicat, iar BCR Bucecea cu multe muşte vinovate pe căciulă. Mă refer la directorul executiv Mihaela Elena Andrei şi şeful de birou Floarea Vişan, care au legalizat prin semnătură contractul de credite nr. 25/2949/16.07.2004.
(Ioan Rotundu – va urma)
JD 11.02.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Apa Grup dispreţul concurează inconştienţa
Ioan Rotundu
Guvernanţi, furaţi liniştit, opoziţia veghează!
Ioan Rotundu
Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscop
Fariseismul lui Ponta
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog