Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11326
De la 07 Ianuarie 2003
76457495

O companie canadiană va controla cuprul românesc

  • 26 March 2012, 23:00
Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.
Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. Pentru licitatie au fost depuse documente de participare din partea a patru companii: OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COPPER CORP. CANADA, ELLATZITE MED AD BULGARIA.
Initial, de privatizarea Cupru Min s-au aratat interesate companii foarte mari, precum Barrick Gold (cel mai mare producator de aur din lume), rusii de la Vimetco sau Glencore International. Acestea au cumparat caietul de sarcina insa nu au participat la licitatie.
Potrivit Ministerului Economiei, in urma verificarii documentelor, au fost acceptate doar trei companii sa participe la licitatie: Oz Minerals, Dundee Holding si Roman Cooper. "In urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul ROMAN COPPER CORP. CANADA cu care se vor negocia clauzele contractului de vanzare-cumpărare de acţiuni", precizeaza Ministerul Economiei.
"Facem precizarea ca Strategia de privatizare a SC CUPRU MIN SA Abrud a fost aprobata prin HG nr. 590/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia intregul pachet de actiuni sa fie vandut in cadrul procesului de privatizare prin metoda licitatiei cu strigare, competitiva transparenta, nediscriminatorie si neconditionata, la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta.
Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. In conformitate cu prevederile acestei Strategii a fost demarat procesul de privatizare a SC CUPRU MIN SA, oferta de vanzare fiind publicata in data de 28 octombrie 2011", mai arata Ministerul Economiei.
Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an. Cupru Min a mai fost scoasa de doua ori la privatizare, insa tot de atatea ori au fost revocate ofertele de vanzare. In decembrie 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile.
Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in mai 2008, insa AVAS a revocat oferta de vanzare, deoarece in urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca privatizarea nu respecta regulile privind ajutorul de stat. In acel moment, procesul de privatizare se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Obsesiile mamelor
Caricatura zilei
Comunicat de presă APIA Botoşani
Obuz descoperit la Curteşti
Câmpuri aprinse din neglijenţă
Botoşani/Roma: Mazilit din funcţie pentru că a spus adevărul
Botoşani: Bătrână operată, bătută la Secţia de Terapie Intensivă
conducerea Spitalului judeţean tace complice
Amenzi pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii
Unele spitale vor deveni fundaţii
Sindicatele din învăţământ vor ca alţii să le încaseze cotizaţia
Scandal la discoteca din Răuseni
USL aruncă elita Botoşaniului în lupta electorală
cel puţin aşa se laudă
Maşinile abandonate între blocuri vor fi strânse de municipalitate
Neavând o experienţă proprie, Portariuc îi va copia pe alţii
nu tot ce fac europenii este pe placul botoşănenilor
3000 de oameni au cerut la Chisinau Unirea R. Moldova cu România
provocatorii nu au reusit sa le oprească marşul
Lecţia lui Tony Blair către Victor Ponta
Petrom, Rompetrol, Mol şi Eni bune de plata amenzilor
Taxele şi impozitele locale vor creşte cu 16,05%
Declaraţie şoc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă