Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2923
De la 07 Ianuarie 2003
122888572

O descoperire importantă vine să susţină teoria Big Bangului

  • 18 March 2014, 23:00
Undele gravitationale care au strabatut Universul in primele momente dupa Big Bang au fost detectate, in premiera, o descoperire importanta care completeaza intelegerea noastra despre nasterea Universului, au anuntat luni cercetatorii americani citati de AFP.
Undele au fost produse de o expansiune rapida si violenta in urma cu 14 miliarde de ani, si, desi nu au fost descoperite pana acum, au fost explicate de Albert Einstein in urma cu aproape un secol prin teoria relativitatii.
Prima dovada directa a inflatiei cosmice - o teorie care sustine ca universul s-a extins de 100 de trilioane de trilioane de ori intr-o clipita - a fost anuntata de expertii de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.
Detectarea a fost facuta cu ajutorul unui telescop numit BICEP2, instalat la Polul Sud, care masoara cea mai veche lumina din univers.
Descoperirea a fost confirmata de alti experti, unii dintre ei afirmand ca ea ar putea intra in cursa pentru Premiul Nobel.
Undele care se misca prin spatiu si timp au fost descrise drept "primele vibratii ale Big Bangului".
Detectarea lor confirma existenta unei legaturi directe intre teoria relativitatii generale, formulate de Einstein, si ciudatul domeniu conceptual al mecanicii cuantice.
NASA a aratat ca descoperirile "nu numai ca ajuta la confirmarea faptului ca universul s-a umflat brusc, insa furnizeaza teoreticienilor primele detalii despre fortele exotice care au separat spatiul de timp".
John Kovac, care a condus colaborarea BICEP2 la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian, a declarat ca anuntul facut luni a fost precedat de ani intregi de observatii facute la Polul Sud.
"In acest moment, detectarea acestui semnal este unul dintre cele mai importante obiective ale cosmologiei. Multa munca facuta de multi oameni ne-a adus in acest moment", a aratat John Kovac.
O descoperire uluitoare
Telescopul a vizat o anumita zona a cerului cunoscuta sub numele de "Gaura Sudica", din afara galaxiei noastre, unde exista o cantitate mica de praf cosmic sau material extra-galactic care sa interfereze cu ceea ce specialistii pot observa cu ajutorul unui instrument puternic.
Prin observarea radiatiei cosmice de fundal (CMB - Cosmic Microwave Background), ramasita stearsa a Big Bangului, mici fluctuatii le-au dat cercetatorilor noi indicii cu privire la conditiile din universul incipient.
Telescopul a suprins undele gravitationale primordiale care au reverberat prin Univers timp de 380.000 dupa Big Bang.
"Este uimitor sa cauti ceva si chiar sa gasesti", le-a spus reporterilor Clem Pryke , profesor asociat la Universitatea din Minnesota (SUA).
Zvonurile despre o descoperire majora au inceput sa circule vineri, cand a fost anuntata conferinta de presa.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta au aratat ca timp de 3 ani au analizat datele pentru a scoate o eventuala eroare.
"A fost ca si cand am fi cautat un ac in carul cu fan, in schimb, am gasit o ranga", a aratat Pryke.
Noi perspective despre existenta umana
Teoreticianul Avi Loeb de la Harvard a declarat ca rezultatele ofera "noi perspective la unele dintre intrebarile de baza: De ce existam? Cum a inceput Universul?"
"Aceste rezultate nu sunt doar arma fumeganda a inflatiei, ne spun, de asemenea, cand s-a produs aceasta inflatie si cat de puternic a fost procesul", a explicat Loeb. John Womersley, directorul executiv al Science and Technology Facilities Council, care finanteaza cercetarea britanica in domeniul cosmologiei, a declarat ca aceasta descoperire avanseaza cunostintele noastre cu privire la unul dintre cei trei piloni-cheie ai cosmologiei moderne - inflatia, materia intunecata si energia intunecata. "Fara inflatie, nu am fi aici", a aratat John Womersley.
Fizicianul american Alan Guth, care a propus in 1980 ideea inflatiei universului, a descris recentul studiu drept "cu siguranta demn de un Premiu Nobel".
Chris Lintott, un astrofizician de la Universitatea din Oxford, a declarat ca gasirea unor dovezi care sa sustina teoria super-inflatiei poate fi considerata "cea mai mare descoperire cosmologica semnificativa, in aproape doua decenii, si un triumf imens pentru fizica".
"E ca si cum ar fi toate Craciunurile in acelasi timp", a spus el, adaugand ca "ma indoiesc ca multi cosmologi vor dormi prea mult la noapte".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Borş de miel cu smântână
Banculş zilei: Licenţiat în Drept…
Horoscopul zilei
Începe destabilizarea R. Moldova?
Rusia ia peste picior sancţiunile Occidentului
Jobbik anunţă că nu accepta interdicţia impusă de autorităţile române
Mircea Diaconu a fost scos de pe lista PNL pentru europarlamentare
Campanie de informare în presă despre beneficiile unirii cu România
Traian Băsescu cere Senatului să nu abroge articolul din Codul Penal care pedepseşte presiunile asupra justiţiei
Kremlin: Crimeea este alipită Rusiei începând de marţi
Joe Biden: Izolarea politicî şi economică a Rusiei va creşte dacă se va continua pe acest drum
Alune americane
”CU PAȘI PRIN TIMP” – EXPOZIȚIE DE PĂPUȘI
Vatra Româneasc㠖 Comunicat de presă
Botoşani: Primarul Merticariu a fugit de Lumea lu’ Rotundu
Ioan Rotundu
Prin creşterea tarifelor la gaz metan şi energie regenerabilă se pierd 550.000 de posturi
Dan Voiculescu contestă adeverinţa de necolaborare cu fosta Securitate primită de Traian Băsescu de la CNSAS
Mihai Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, audiat de procurorii DNA în urma unui flagrant
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog