Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9368
De la 07 Ianuarie 2003
79672307

O mâncare sănătoasă sub frunza viţei de vie

  • 24 September 2006, 23:00
Zilele trecute am avut onoarea să calc pragul casei unor intelectuali de vază, aflaţi la ţară, în casa părintească. El, în ţinută lejeră, uda de zor legumele din grădiniţă. N-ea primit cu căldură, s-a scuzat pentru ţinută şi… a dat strigăt către consoartă, aflată în bucătăria de vară:
- Nevastă, mai adaugă o cană cu apă în ceaun, că avem oaspeţi! Mai pune şi câteva linguri de jumări, din hoţomanul acela de borcan ce stă să-şi isprăvească umplutura.
Nevasta a ascultat de indicaţii soţului, nu înainte de a-şi iţi capul din bucătărie pentru a da ochii cu cei care i-au călcat bătătura, bucuroasă de revedere.
O masă de curte aşezată sub viţa de vie a fost iute acoperită cu o faţă de pânză şi înconjurată de patru taburete, după numărul celor ce urmau a se ospăta. Pe masă a poposit o ditamai farfurie întinsă, pe care odihnea emanând aburi o mămăligă galbenă şi îmbietoare la miros. Alături, un castron cu jumări de porc aurii şi multă carne, amestecate cu bucăţi de cârnaţ. Brânza de oaie, feliată şi sărată, ne-a fost aducă într-un alt castron.
- Ţuica, nevastă, adu tu ţuica că eu mă duc la beci.
În timp ce nevasta a pus pe masă o sticlă de jumătate, plină cu o ţuică, gălbioară şi ea la culoare, soţul s-a întors din beci cu o sticlă de vreo doi litri plină cu un lichid negricios:
- Îi vin de anul trecut. Un amestec de coarnă şi 1001. Negru şi vârtos, aşa cum numai la ce avem pe masă se potriveşte, ne-a explicat, cumva îndatorată, gazda.
Am fost poftiţi la masă. Aerul curat, liniştea patriarhală, mirosul de strugure proaspăt şi gustul minunat al ţuicii de tescovină, făcută de boasca de anul trecut, te îndemna să îmbuci cu poftă. Mai o jumară, mai o bucată de brânză şi cuvenitul boţ de mămăligă, mai o gură de ţuică şi o vorbă de duh, discuţia tindea să prindă conotaţii politice, cum se întâmplă îndeobşte în astfel de împrejurări.
Vinul, la prima gustare, părea moale şi alunecos. Numai că astfel de vinuri, mai ales provenite de prin zona în care ne aflam, sunt înşelătoare. După ce iei prima înghiţitură, dacă ai experienţă, simţi imediat, undeva în spatele moleciunii, un gust amar. Este tăria acumulată prin învechire. Este puterea smulsă soarelui de către struguri. Dacă nu ştii să-l potriveşti din băut, după trei, patru pahare, chiar dacă mintea-ţi rămâne trează, picioarele se înmoaie de la genunchi şi refuză să te mai asculte. S-a mâncat cu poftă, s-a băut cu măsură, s-a discutat cu interes. Pentru că timpul ne împingea din spate, am mulţumit gazdei pentru ospitalitate şi am dat să plecăm.
- Nevastă, pune oaspeţilor noştri câte o jumătate de ţuică şi o sticlă cu vin. Să bea şi în familie, în sănătatea noastră, c-aşa-i tradiţia pe aici, şi trebuie respectată.
Ne-am supus tradiţiei. Ce era să facem?! (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Conservator Vasilescu vrea un CNSAS ferit de satanismul politic
Drumul spre U.E. este presărat cu amenzi
Accidentată de un şofer neatent
Posibil sindrom al telefonului mobil
Viteza l-a băgat în albia unui pârâu
Orbit de luminile unei maşini
Înjunghiat de fratele său
Comercianţii din mediul rural alimentează bugetul cu amenzi
100 milioane lei amendă pentru… îngheţată-n prag de toamnă
Senatorul Vasilescu vrea capul lui Băsescu
Democratul Alexandru priveşte îmbunat spre preşedintele Conţac
Senatorul Theodorescu se crede salvatorul judeţului
Consilierul Alexandru mai vrea un ciopor de bani pentru „Mavromati”
Theodorescu este împotriva înfiinţării oraşelor
Teama de înviere
Horoscop
„Expo-Zoo 2006” - un succes pentru organizatori
Comentariu la comentarii (CLXIX)
(Ioan Rotundu)
Şcoala s-a deschis şi funcţionează… tot în stil românesc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă