Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6683
De la 07 Ianuarie 2003
110927153

O noua facilitate in domeniul vamal care simplifica activitatea si scade costurile societatilor:

  • Cine si in ce conditii o poate folosi
  • 6 April 2017, 23:00
Societatile certificate AEO (Operator Economic Autorizat) au posibilitatea, incepand cu 16 martie, sa declare marfurile centralizat, respectiv la un singur birou vamal, chiar daca fizic le prezinta la un birou vamal diferit din tara. Procedura va duce la optimizarea costurilor si la un mai bun control al vamuirii acestora.
Procedura le permite operatorilor economici care detin certificarea AEO sa depuna declaratia vamala (de import sau de export) la un singur birou vamal, respectiv cel responsabil de aria unde acestia sunt stabiliti, chiar daca marfurile urmeaza sa fie prezentate fizic la alte birouri vamale din tara.
Avantajele procedurii simplificate
Costurile pentru operatorii AEO se vor reduce pentru ca nu mai sunt obligati sa deschida o operatiune de tranzit intre biroul de intrare in tara, de exemplu Timisoara, si biroul de destinatie a marfurilor, de exemplu Brasov. Astfel de operatiuni atrag costuri suplimentare cu procesarea declaratiei si cu garantiile necesare pe parcursul tranzitului.
Un alt avantaj pentru operatori care decurge din aceasta facilitate este ca timpii de stationare a transportatorilor se vor injumatati. Pana acum, transportul astepta de doua ori: o data la intrarea in tara pentru deschiderea tranzitului, apoi la destinatie pentru inchiderea tranzitului si pentru vamuirea marfurilor.
Din acest motiv, activitatea transportatorilor va fi mai eficienta. Orele de asteptare economisite le vor aduce un plus de trafic.
De asemenea, controlul operatiunilor vamale va fi mult mai bun. Atata timp cat vamuirea se efectueaza la un singur birou vamal, consistenta clasificarii tarifare va fi mai simplu de verificat si setul de documente necesar se va standardiza.
Conditii pentru utilizarea procedurii
Procedura este disponibila doar pentru operatorii AEO. Astfel, destinatarul sau exportatorul si declarantul/reprezentantul vamal (comisionar vamal) trebuie sa detina statutul AEO.
Procedura se aplica tuturor regimurilor vamale, cu exceptia tranzitului. Totodata, anumite categorii de marfuri nu pot face obiectul procedurii de vamuire centralizata la nivel national, respectiv produsele accizabile care intra sub incidenta regimului de antrepozitare si a regulilor privind deplasarea/primirea in regim suspensiv de accize, precum si produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni.
Statul de operator economic autorizat (AEO) se obtine la cerere de catre operatorii economici stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene care indeplinesc anumite criterii de siguranta si securitate. Durata de obtinere a certificatului este intre 6 -12 luni.
Comisia Europeana a decis sa acorde acest statut, prevazut de Codul Vamal Unional, pentru a simplifica procedurile vamale. Vamuirea centralizata se adauga altor facilitati implementate si in Romania in ultima vreme cu scopul de a incuraja certificarea societatilor, cum este amanarea platii TVA in vama pentru operatorii AEO.
Vamuirea centralizata la nivel national este prevazuta de Ordinul ANAF nr. 866/2017 pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import si Ordinul nr. 867/2017 pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Informare meteo: Ploi si intensificari ale vantului,
Gheorghe Falca a transmis la Budapesta o oferta de relocare in Arad a universitatii finantate de Soros
Daniel Constantin a blocat conturile ALDE;
sumele nu pot fi folosite pana la solutionarea juridica a conflictului
Nicusor Dan, despre vopsirea cladirilor de pe Calea Victoriei:
"USR va face plangere penala. Este o manifestare tipica de țopism"
Rusia: Justitia interzice o fotografie in care Vladimir Putin apare machiat
Ucrainenii vor putea calatori din iunie fara vize in UE
Mii de romani isi "cumpara" vechime la pensie,
profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia
Liderii PSD propun Guvernului sa organizeze, in iunie, alegeri partiale in orasele si municipiile fara primari
Ponta trebuie sa-i plateasca lui Isar 20.000 de lei daune morale
pentru ca l-a acuzat ca a cerut bani de la o companie americana - decizie Judecatoria Sector 2
Cine este noul vicepresedinte ANAF:
Studii de master la Colegiul de Aparare si Academia de Informatii si o nunta dupa care a incasat aproape 100.000 de euro
Paul Stanescu, liderul PSD Olt, a cerut excluderea lui Ponta din partid in CExN,
insa Dragnea nu a vrut sa supuna la vot propunerea
Adio taxe de roaming, de la 15 iunie 2017:
Europenii nu vor mai avea costuri suplimentare la telefonie si internet mobil cand vor calatori in alt stat UE
Firea sclipici
Horoscopul zilei de 7.04.2017
Bancul zilei: Ţiganul ce isteţ şi poliţiştii
Botoşani: Va exclama Grădinariu: Fiat justiţia, pereat mundus!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă