Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26550
De la 07 Ianuarie 2003
122912199

O nouă steluţă pe firmamentul muzicii populare:

  • 26 June 2009, 23:00
Loredana Călin, câştigătoarea Marelui Premiu al Festivalului „Barbu Lăutaru” Tot mai multe talente din Flămânzi îşi confirmă valoarea în ultimul timp la festivalurile naţionale de amploare, dovedind încă o dată că pepiniera muzicală locală este una de excepţie. După succesul solistei de muzică populară Iustina Irimia, care, în ultimii ani, a făcut saltul de pe scenele judeţene pe platourile televiziunilor şi a studiourilor de înregistrări naţionale, Adelina Viciriuc, elevă în clasa a VI-a la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, a demonstrat, anul acesta, că şi muzica „pop” se află pe mâini bune, obţinând premiul „Orfeu” la cea de-a treia ediţie a Festivalului de muzică uşoară „Ghiocelul de argint” desfăşurat în luna martie la Bârlad.
Recent, o altă reprezentantă a melosului popular local, Elena Loredana Călin, de 16 ani, a fost încununată cu laurii victoriei la un concurs de prestigiu, obţinând Marele Premiu al Festivalului-concurs de muzică populară „Barbu Lăutaru”, organizat de TVR Iaşi în Sala „Luceafărul” a oraşului de pe Copou.
În cea de-a doua etapă a concursului, la care, iniţial, au participat peste 100 de concurenţi amatori din toată ţara, au rămas 13 finalişti. Dintre aceştia, tânăra elevă din Flămânzi a obţinut trofeul festivalului, o superbă lăută metalică, cu sigla televiziunii gravată în relief, înmânat personal de preşedintele juriului, muzicologul Florin Bucescu, conferenţiar universitar la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Cântecele tinerei interprete, culese din zona Flămânzi, sunt aranjate şi orchestrate de maestrul Ioan Cobâlă, dirijorul Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”, care, de mai bine de trei ani repetă cu Loredana Călin. De la tatăl solistei am aflat că „Doina”, piesa determinantă pentru câştigarea trofeului, are o vechime de peste 100 de ani, dificultatea şi frumuseţea acesteia fiind elementele care i-au pus în valoare calităţile vocale.
Absolventă a Şcolii Populare de Arte Botoşani, secţia „canto popular”, la clasa profesorului Alexandru Romanovschi, de la care a primit recent şi o diplomă pentru merite deosebite, adolescenta este, în prezent, elevă în clasa a X-a a Liceului de Arte „Ştefan Luchian” din Botoşani şi membră a Asociaţiei Cultural Sportive “Trei Generaţii”, alături de care colaborează de la înfiinţarea acesteia.
În calitate de colaboratoare a Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”, a participat la numeroase spectacole şi a realizat mai multe înregistrări difuzate de radiourile locale şi regionale. Recent, în calitate de câştigătoare a Festivalului-concurs „Barbu Lăutaru”, a fost solicitată să acorde un interviu pentru TVR Iaşi şi a înregistrat două piese care vor fi difuzate în emisiunea festivalului şi vor rămâne în memoria arhivelor video locale.
Palmaresul interpretei din Flămânzi mai include trei premii întâi, din care două obţinute doi ani consecutiv, în 2007 şi 2008, la Festivalul cântecului popular moldovenesc „Satule mândră grădină” de la Bucecea. Cel de-al treilea a aureolat remarcabila sa participare, în mai 2008, la cea de-a doua ediţie a Festivalul-concurs „Troemis”, din comuna Turcoaia, judeţul Tulcea.
Fiică a unui funcţionar public de la Primăria Flămânzi, Loredana Călin este o elevă bună, dovadă stând şi premiul obţinut recent, după terminarea clasei a IX-a, iar marea sa pasiune, după muzică, este dansul. Colaborează şi cu grupul vocal „Steluţa”, al Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, care, în martie 2009, a participat la spectacolul interpretului Ion Paladi, desfăşurat la Palatul Naţional din Chişinău, Republica Moldova. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul n-are bani pentru plata şomerilor care muncesc cu convenţii
În loc de bani, ministerul Sănătăţii continuă să împartă controale
Parlamentarii PDL vor să prelungească concediul viitoarelor mămici
Tinerii social democraţi îşi vor alege curând liderul
Florin Ţurcanu face apel la moralitatea şefului CJ
Încă o gură de aer pentru cei care aşteaptă o locuinţă socială
Michael Jackson poate genera cel mai mare proces din showbizz
Batalie juridica pe o creanta de 85 milioane de euro
Războiul braţelor la Penitenciar
Centrul Şcolar Dorohoi va fi absorbit de Şcoala de Arte şi Meserii
maşina de vot a funcţionat, chiar dacă decizia nu este în avantajul elevilor
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 27 iunie
Cui o lăsăm, România?
Marcel Nicusor, erou la Udine
Trădarea Elenei
Bogat şi sărac: Dacă rămâne Voronin, dispare Republica Moldova
Consiliul Europei cere Serbiei respectarea drepturilor romanilor-vlahilor din Timoc
Drum bun d-le Bula!
Reacţie de bancher: abuzezi de funcţia de senator dacă aperi consumatorii
34 de voturi = 28 000 de euro, bani publici
Liberalii nu vor majorarea chiriei, preţului apei sau taxele şi impozitele
Vremuri grele şi pentru fotbaliştii botoşăneni
Flutur deplânge soarta liberalilor botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog