Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9589
De la 07 Ianuarie 2003
80815034
O nuntă regală la englezi

Câteva date despre monarhia Regatului Unit al Marii Britanii şi Prinţul William de Wales

  • 27 April 2011, 23:00
Casa de Windsor a fost creata la data de 17 iulie 1917, din ramura britanica a Casei de Saxa-Coburg si Gotha. Intrand in razboi cu varul Wilhelm al II-a Imparatul Germaniei si regele Prusiei, regele George al V-lea a hotarat printr-o proclamatie regala sa se indeparteze de originile germanice ale monarhiei britanice, schimband pana si numele Casei Regale.
Regele George al V-lea schimba numele casei germane in Windsor, locatie unde regele avea resedinta si domiciliul principal- Castelul Windsor. Actualul cap al Casei de Windsor este regina Elisabeta a II-a. In februarie 1960 regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a facut cunoscut ca urmasii ei vor purta numele de Mountbatten-Windsor, care este varianta engleza a numelui german "Battenberg". Sotul reginei, Printul Philip, duce de Edinburgh, provine dintr-o linie nobiliara germana-greco-daneza a casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg.
Regina Elisabeta a II-a este al cincelea monarh al Casei de Windsor urmand pe Regele Eduard al VII-lea (1901-1910), Regele George al V-lea (1910-1936), Regele Eduard al VIII-lea (1936 - a abdicat pe motiv de dragoste cu Wallis Warfield o divortata de origine americana), Regele George al VI-lea (1936-1952).
Elisabeta s-a casatorit cu Filip la 20 noiembrie 1947. Elisabeta si Filip sunt verisori de gradul doi, prin regele Christian al IX-lea al Danemarcei si verisori de gradul trei, prin regina Victoria. Inainte de casatorie, Filip a renuntat la titlul de Print al Greciei si Danemarcei si a adoptat titlul de Locotenent Filip Mountbatten, dupa numele familiei mamei sale.
Chiar inainte de nunta a fost numit Duce de Edinburgh si a primit titlul de Alteta Sa Regala (ASR Ducele de Edinburgh). Regina si Ducele de Edinburgh au celebrat cea de-a 60-a aniversare de la nunta in 2007; casnicia lor este cea mai lunga casnicie a unui monarh britanic.
Domnia reginei este mai lunga decat a patru precursori imediati ai ei combinati: (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea si George al VI-lea). Este al treilea monarh britanic ca durata a domniei (dupa regina Victoria cu 63 de ani si regele George al III-lea cu 59 de ani), al doilea monarh actual ca durata a domniei (dupa regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei) si cel mai in longeviv monarh britanic.
Regina si Ducele de Edinburgh au patru copii: Charles- Print de Wales, Anne- Printesa Regala, Andrew- Duce de York, Edward- Conte de Wessex. Printul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) s-a nascut la 14 noiembrie 1948, la Londra. Charles, actualul Print de Wales, este si mostenitor al tronului Regatului Unit.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Adevăratul bărbat
Caricatura zilei
Lumea lu Rotundu
Pe la IŞJ Botoşani lucrurile sunt mai putrede ca în Danemarca
Hoţie fără precedent la Casa Agronomului şi Camera Agricolă
tartorul este Gheorghe Dănilă
Oprişanu, directorul de spital cel mai harnic
Spitalul Truşeşti a devenit cămin de bătrâni
Comunicat de presă Electroalfa
Liceeni în gardă
A primit un dar de suflet de la Mitropolitul Moldovei
Ce n-a făcut statul face Victor Mihalachi
300 de elevi cazuri sociale vor fi bursieri
Piedici la angajare pentru medicii cu competenţe limitate;
Vicepresedintele PE este acuzat că a plagiat lucrările unor academicieni pentru a-şi lua doctoratul
Echipa de prim-vicepreşedinţi ai lui Boc: Flutur, Anastase, Falca si Oltean
Un doctorand al Universităţii Harvard a fost ales lider politic al tibetanilor, în locul lui Dalai Lama
Personalul centralei nucleare Kozlodui, evacuat după o creştere a nivelului radiatţilor
Gazprom prognozează majorări masive de preţuri pentru gazele naturale
500 dolari/mia de metri cubi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă