Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14699
De la 07 Ianuarie 2003
122900348

„O să păţiţi ca georgienii!”, ameninţă ruşii pe românii basarabeni

  • 20 August 2008, 23:00
Duritatea actiunilor militare ale Rusiei in razboiul ruso-georgian din provincia separatista georgiana Osetia de Sud, risca sa reaprinda conflictele interetnice din spatiul ex-sovietic, informeaza Deutsche Welle, preluat de Romanian Global News. Fenomenul s-a facut resimtit in Basarabia, unde rusofilii par incurajati sa se impuna in fata majoritatii romanesti la fel ca si in anii `90. Mai mult, aerul revansard pe care l-a dat interventia armata a Rusiei impotriva Georgiei a spart miza presedintelui Voronin de solutionare a diferendului transnistrean pana in primavara anului 2009.
Conflictele sociale intre vorbitorii de limba romana si cei de limba rusa pe care sesizate in ultimele zile in Chisinau amintesc de primii ani de dupa caderea imperiului sovietic. Orice indemn adresat de un roman unui rus de a invata limba oficiala a statului in care traieste se termina neaparat cu bataie sau cel putin cu scandal in care amenintarea „O sa patiti ca georgienii!” a devenit aproape inevitabila.
Politicienii sovini pro-rusi, alta data timizi, au inceput sa dea glas, organizand manifestatii anti-Georgia prin fata ambasadei SUA din Chisinau si cerand „pentru Saacasvili si Bush – soarta lui Husein”, ca urmare a ceea ce ei numesc „genocid impotriva poporului osetin”. Altii, mai tineri, organizati de aceeasi politicieni moldoveni cu pasapoarte rusesti desfasoara proteste in fata Ambasadei Ucrainei din Basarabia „nemultumiti de sprijinul pe care Viktor Iuscenko il acorda autoritatilor georgiene in razboiul impotriva Rusiei”. Mai la sudul Basarabiei, un alt personaj politic – bascanul Autonomiei Gagauze, Mihail Formuzal, elogiaza actiunile tancurilor rusesti si condamna, in numele „poporului gagauz” „actiunile militare agresive si neadecvate ale Georgiei”.
In ceea ce priveste impactul razboiului din Caucaz asupra perspectivei de solutionare a diferendului transnistrean, analistii politici sunt de parere ca sansele au scazut, deoarece ajutorul acordat de Rusia separatistilor osetini a intarit pozitiile administratiei ilegale de la Tiraspol. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a amenintat deja Chisinaul ca ar putea fi „urmatoarea tinta a Rusiei infuriate”. Politologul basarabean, Oazu Nantoi, sustine ca reactia oficialilor de la Chisinau la evenimentele din Georgia a fost una amorfa, inclusiv din cauza faptului ca din momentul venirii sale la putere, in 2001, presedintele comunist pro-rus Vladimir Voronin a investit toate sperantele intr-o reglementare a conflictului transnistrean impreuna cu Kremlinul. Prin urmare, „in situatia creata in Georgia, guvernarea din Basarabia a facut totul pentru a nu deranja cumva Moscova", sustine Oazu Nantoi.
Potrivit analistului Nantoi, aceasta prudenta se resimte in intreaga politica externa a Chisinaului: contactele cu NATO sunt reduse la zero, iar in cadrul organizatiei GUAM Basarabia a ales o pozitie de neparticipare.
Expertul Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, Radu Vrabie, de asemenea considera ca „relatiile dintre Chisinau si Tiraspol se vor schimba esential in urma razboiul din Georgia". Potrivit lui, de acum incolo liderii separatisti vor fi mai rigizi in declaratii si actiuni, fiind convinsi ca au in spate o armata ruseasca in masura sa ocupe Basarabia in mai putin de 2 ore.
„Doar un eventual cordon comun intre Occident si Georgia va avea impact pozitiv asupra solutionarii conflictului transnistrean”, considera analistul politic Oazu Nantoi care mai crede ca „Razboiul din Georgia a confirmat inca odata calitatea Rusiei de stat agresor". (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Evreul şi… analiza medicală
Totul firmelor botoşănene restante la bugetul de stat
Dezamăgirea lui Putin
Ce clauze trebuie să cuprindă contractul de închiriere a unui imobil
Nu vi se poate impune plata căldurii emanate de ţevile care vă străbat apartamentele
Părinţii români pot primi mii de euro în ţările UE
Premierul rus Putin, călăul georgienilor paşnici
Nave militare americane se îndreaptă spre Marea Neagră
Liviu Conţac îşi completează lista studiilor şi a realizărilor
Adie o răzmeriţă financiară din partea unor primari
Ţâbuleac vrea finanţare de la Guvern pentru construcţia a 160 locuinţe sociale
SC Urban Serv îşi modernizează sediul pe etape
Calificare în Puşcărie
Botoşănean împuşcat mortal în Italia
Deşi n-au încheiat asigurare, vor să dea statul în judecată
Festivalul Harbuzului la Lunca
Reţeaua cabinetelor medicale şcolare nu va fi dezvoltată
Patronii sunt obligaţi să reducă zgomotul la locul de muncă
Numărul demenţilor este în creştere
În timp ce unii trăiesc din ajutoare, alţii muncesc pe brânci
Lăsaţi fără salarii, asistenţii medicali îşi iau lumea-n cap
Românul şi mahmureala
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog