Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7753
De la 07 Ianuarie 2003
76579570

O sărbătoare menită să schimbe faţa oraşului Flămânzi

  • 14 August 2009, 23:00
Din 1990 încoace, oraşul Flămânzi a avut mai mulţi primari. Însă nici unul nu s-a gândit să-i adune pe fii localităţii risipiţi prin toate colţurile ţării şi să-i onoreze cu o sărbătoare de suflet, să le mulţumească pentru că fac cinste localităţii în care s-au născut. Iar când primarul Constantin Pitorac (foto) a iniţiat sărbătoarea „Zilele oraşului Flămânzi”, invitând fii satului s-o onoreze cu prezenţa, cei care vreme de aproape 20 de ani n-au făcut nimic pentru oraşul lor, s-au înghesuit să-l critice şi să-i împroaşte cu noroi iniţiativa.
Cu toate acestea, primarul s-a încăpăţinat să organizeze sărbătoarea, şi bine a făcut. Ieri, sala de spectacole din incinta Primăriei Flămânzi s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea dornică să participe la simpozionul intitulat „Flămânzi – scânteie de viaţă şi simţire românească”, act cultural cu care s-a dat startul sărbătorii.
Iar fiii satului s-au adunat, de la profesori universitari la ofiţeri superiori din armată, de la scriitori la medici, ingineri, cadre didactice etc. Învăţătoarea Paraschiva Mursa, profesorii Petru Murariu, Elena Siminiceanu, Mihai Palaghia, Constantin Mursa au dat rând pe rând citire unor materiale prin care s-au readus în actualitate personalităţile locale dispărute sau în viaţă, evidenţiindu-se rolul lor în cultura şi civilizaţia locală şi naţională. Iar publicul le-a răsplătit efortul cu generoase aplauze.
La simpozion şi-a făcut prezenţa şi un grup de 30 de moldoveni din Căuşeni, Republica Moldova, în frunte cu primarul lor, veniţi să participe la spectacolul de muzică populară ce va avea loc astăzi, în pădurea „Ţiganca”. Primarul din Căuşeni a ţinut să remarce importanţa sărbătorii şi că va prelua exemplul omologului din Flămânzi, ca fraţi de sânge ce din aceeaşi mamă se trag.
De apreciat ;i iniţiativa primarului Pitorac de a propune Consiliului Local Flămânzi să aprobe decernarea titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Flămânzi” personalităţilor dispărute, dar şi la două personalităţi încă în viaţă: prof. univ. scriitor Constantin Arcu şi col. în rezervă Toma Munteanu.
Simpozionul a fost unul reuşit, emoţionat pentru participanţi şi a cam închis gura cârcotaşilor. Păcat că nici unul dintre şefii judeţului n-a dat curs invitaţiei primite. Nici măcar un reprezentant al Direcţiei Judeţene de Cultură, de a cărei resort ţin astfel de sărbători. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Cristian Diaconescu - groparul românilor de pretutindeni
Schimbarea la fata a R. Moldova
Biserica românilor timoceni din nou în pericol
1, 6 miliarde de lei furaţi de guvernarea comunistă Primăriei Chişinăului
Cam ce modificări se preconizează la Legea învăţământului
E.OB Electrica, cel mai reclamat furnizor de servicii
Cetăţenii resping înşelătoria Guvernului Boc cu tichetele de sănătate
Nedumerire
Chermeză ministerială cu strigări
Horoscop
Adevărata Românie (VI)
dulcegării creştineşti la mănăstirea Prislop
Înscrieri pe ultima sută de metri la şcolile de agenţi de poliţie
24 tone de grâu confiscate de poliţiştii botoşăneni
Încep lucrările la Kaufland
Nu sunt bani de tramvaie, nici măcar în regim second hand!
Start la modernizarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Recuperare
Flămânzi
personaje, drame, întâmplări
Alimente ieftine, dar proaste calitativ
Profesorii tineri care au pierdut examenul de titularizare mai vor o şansă
CAS speculează orice greşeală birocratică a farmaciştilor
Amenzi zdrobitoare pentru cei care vând alimente degradate
Femeile, când devin gravide, trebuie să anunţe patronul
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă