Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3227
De la 07 Ianuarie 2003
123126798
pnl

O serie de politicieni germani denunţă un complot american împotriva Zonei Euro

  • 6 December 2011, 23:00
* după ameninţarea agenţiei S&P de degradare a ratingului Berlinului Germania a primit cu nemultumire amenintarea S&P privind degradarea ratingului "AAA" iar o serie de voci importante din coalitia de guvernare nu au ezitat sa vorbeasca despre un complot american impotriva Zonei Euro, relateaza AFP.
Cancelarul Angela Merkel a ales un ton neutru pentru a reactiona, declarat marti ca trebuie continuata "aplicarea reformelor importante" din Zona Euro, dupa anuntul agentiei americane.
Berlinul si Parisul publicasera deja luni seara un comunicat comun in care se declarau "deplin solidari" pentru "asigurarea stabilitatii Zonei Euro".
S&P a plasat luni "sub supraveghere negativa" ratingul privind datoriile pe termen lung in cazul a 15 tari din Zona Euro, printre care si Germania, care are ratingul "AAA", cel mai bun posibil.
Acest fapt inseamna ca Germania, prima economie europeana si mult mai sanatoasa in comparatie cu numeroase alte tari, risca sa se trezeasca cu o majorare a costurilor de imprumut.
Spre deosebire de Angela Merkel, unii membri ai coalitiei liberal-conservatoare au atacat dur decizia S&P.
"Nu sunt un partizan al teoriilor complotului dar cateodata este dificil sa scapi de impresia ca anumite agentii de rating si anumiti gestionari de fonduri americane lucreaza impotriva Zonei Euro", a afirmat, in editia online a cotidianului Handelsblatt, Rainer Bruderle, unul dintre liderii partidului liberal FDP si fost ministru al Economiei. Din partidul CDU, condus de Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede "un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt" al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite.
"Datoria Statelor Unite o depaseste pe cea a intregii Zone Euro", si-a exprimat indignarea numarul doi al grupului parlamentar al CDU. Hans Michelbach, unul dintre liderii CSU, a cerut "interzicerea notarii statelor" in Europa.
Usor mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialistii in probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut "ruperea monopolului" celor trei mari agentii de rating (Standard and Poor's, Moody's si Fitch), intr-o declaratie acordata Handelsblatt Online. Ziarele dezbat intens acest anunt, in editiile electronice.
Pentru marele ziar de centru stanga Suddeutsche Zeitung, "chiar si elevii model nu mai sunt la adapost".
Financial Times Deutschland, apropiat de mediul de afaceri, s-a declarat indignat de informatiile care au precedat anuntul oficial din noaptea de luni spre marti, criticand dur politica de comunicare a S&P, care a declansat deja un scandal imens anuntand din greseala, in 10 noiembrie, o degradare a ratingului Frantei.
"Ultimul lucru de care aveau nevoie investitorii deja nervosi (...) era impresia ca se folosesc carti masluite pe piata datoriilor suverane", scrie un editorialist al cotidianului.
Ziarul Tagesspiegel vorbeste despre "teroarea din noapte" dar considera ca agentia americana ar putea, facand acest anunt imediat inainte de un summit european crucial, sa "majoreze presiunea" si sa "o ajute pe doamna Merkel sa-si atinga scopurile", respectiv sa impuna o disciplina bugetara de fier in Zona Euro.
Un punct de vedere impartasit de ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble. "Este vorba de cea mai buna incitatie posibila pentru summitul din aceasta saptamana (...) Nu pot sa-mi imaginez ceva mai eficient".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Babe fără lapte
Bancul zilei: Despărţire de soacră
Odiseea omenirii V
Focuri scăpate de sub control
Ceartă cu scântei la Adăşeni
Forţele speciale ale Ministerului de Interne au fost scoase pe străzile Moscovei
pentru "asigurarea securităţii" cetăţenilor
USL va încerca să strângă 5,2 milioane de semnături pentru suspendarea preşedintelui Băsescu
Preşedintele Chinei, Hu Jintao, cere Marinei să fie gata de luptă
De ce PCRM va participa la alegerea preşedintelui
Şarlatani profesionişti
"Ddin suflet pentru suflet"
Senatorii îi salvează de la necaz pe „haretieni”
Botoşani: Numărul redus al elevilor reduce numărul profesorilor
IŞJ: Elevi de gimnaziu cercetaţi pentru profanare de morminte
Botoşani: Licean salvat de medici din coma alcoolică
Lansare de carte Cristian Bâdiliţă
A umplut ghetuţele unor copii din Ungureni
Botoşani: Ionel Oniciuc pune „biciul” pe angajaţii chiulangii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog