Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
9510
De la 07 Ianuarie 2003
73360195

O ţară de bocitoare şi vădane

  • Ioan Rotundu
  • 12 February 2012, 23:00
Gerul şi zăpada ce-au năvălit peste teritoriul României n-au scos la iveală numai vechile metehne ale autorităţilor de a-şi demonstra neputinţa c i şi indolenţa şi indiferenţa românilor în faţa vremurilor vitrege.
Sub zăpadă se află zone întregi ale României dar de plâns, cel mai tare se plâng preşedinţii Consiliilor judeţene Buzău şi Vrancea. La cei 63 de ani ai săi, Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău nu ştie decât să ceară sprijin de la Guvern, că aşa a învăţat el în vremurile comunismului.
Ai o problemă, pui mâna pe telefon şi suni la tovarăşul de la raion, judeţ sau CC al PCR, este învăţătura sa din „Iepoca de aur”. Ca şef al PSD-ului buzoian, el s-a văitat precum vădanele, ca să-l audă ţara cât de oropsit este el de guvernarea portocalie. L-au auzit Antenele lui Voiculescu, care l-au bocit şi ele, scărmănându-se de cap precum bocitoarele tocmite pe la înmormântări.
Nici Marian Oprişan de la Vrancea nu s-a lăsat mai porejos. Şi el s-a văitat sub lumina reflectoarelor aprinse de televiziunile ahtiate după senzaţii tari. Normal, ca lider al PSDD Vrancea, şi Oprişan a pozat în victimă a guvernării portocalii.
Comun au cei doi preşedinţi faptul că în loc să-şi organizeze activităţile de deszăpezire au dramatizat situaţia pentru a obţine declararea stării de urgenţă. Ar fi fost mană curată să prindă un astfel de moment pentru că în situaţia declarării stării de urgenţă cheltuielile nu mai sunt supuse controlului Curţii de Conturi.
Pur şi simplu tot ce s-a cheltuit este bun cheltuit şi se justifică prin starea de necesitate recunoscută de Guvern.
Numai că, deşi tânăr în funcţia de premier, Răztvan Ungureanu nu s-a lăsat păcălit şi n-a declarat starea de urgenţă în cele două judeţe. S-a dus la faţa locului şi a constatat că vaietele celor doi preşedinţi de CJ ascund lipsa de organizare şi dorinţa lor de a avea cale liberă spore cheltuirea banilor publici. Desigur, vin alegerile locale şi atât Victor Mocanu cât şi Marian Oprişan s-ar fi rosturi cu ceva finanţe pentru campanie.
Le-a stricat socotelile premierul Ungureanu care, ca moldovean ce este, ştia cam ce le poate mintea celor doi şi nu s-a lăsat păcălit de tânguielile lor.
În toată această nebunie generată de ger, zăpadă şi lipsa de organizare, pe lângă cei de la ISU au ieşit la drumul mare şi militarii. Cu tehnica din dotare, cu lopata din mână, oştenii s-au pus pe treabă Adică au făcut treaba primarilor din comună şi a cetăţenilor moleşiţi de somnul dulce ce i-au cuprins stând pe pisca sobei.
Iar reporterii de televiziune , aflaţi în căutare de senzaţii, au luart urma militarilor şi au plâns în direct de mila celor înzăpeziţi, morţi de foame şi de sete sau îngheţaţi.
Imagini false, pentru că dacă n-ar fi venit gerul şi zăpada ce-ar fi mâncat toţi aceşti români? Ce-ar fi pus pe foc? La ţară, românul nu depinde de alimentele de la magazinul din colţul străzii ca orăşeanul. El are în cămară un sac cu făină de mălai., altul cu făină de grâu, slană în pod, cartofi în beci, jumări în putinei, fasole, ceapă şi alte cele. Pentru ce să le ducă cineva ajutoare alimentare? Nu le-a luat apa casa, nu le-a ars gospodăria, n-a fost cutremur şi li s-a dărâmat locuinţa, nimic din toate acestea care ar fi justificat ajutoarele alimentare.
Culmea, am văzut săteni, în frunte cu preotul satului, reclamând că la ei n-a ajuns nimeni cu ajutoare. Măi să fie!
Şi povestea cu lemnele nu stă în picioare. Gospodarul nu intră în iarnă fără a-şi asigura combustibilul necesar pentru a face foc în sobă. Lemne, beţe de floarea soarelui, ciocleji, tizic etc., fiecare după puterea financiară se pune la adăpost la vreme de iarnă. Numai că guguştiucii de prin televiziune n-au voie să gândească logic. Ei trebuie să dramatizeze faptele, să găsească vinovaţi cu nume de instituţii şi persoane de rezonanţă, ca să aibă audienţă.
La nivel de comună este treaba primarului să organizeze activităţile de deszăpezire şi tot el să ia măsuri de ajutorare a asistaţilor sociali, nu8mai dacă este nevoie. Nicidecum nu trebuie să vină preşedintele CJ, prefectul sau premierul cu armata.
Toate aceste lamentări şi dramatizări de situaţii le întâlnim în zonele sărace ale Moldovei şi Munteniei. N-o să-i auziţi bocind pe ardeleni sau bănăţeni, deşi gerul şi zăpada le-a provocat şi lor necazuri. Moţii din Apuseni sunt izolaţi în zăpadă din decembrie până în martie li n-au dat năvală reporterii Antenelor lui Voiculescu să le plângă destinul aspru de muntean.
Cât timp voim încuraja mila publică, îi vom plânge pe puturoşii satelor şi vom împărţi românii între adepţii puterii şi ai opoziţiei, nu vom ajunge să fim consideraţi europeni în adevăratul sens al cuvântului. Iar presa este primul mare vinovat în toată această tevatură.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Sute de persoane decedate din cauza temperaturilor scăzute
Dunărea a îngheţat pe mai multe porţiuni în diferite ţări
Holocaustul a fost creat pentru a justifica statul evreu
Iranul nu va capitula niciodată în faţa forţei
Argentina acuză Marea Britanie că amplasează arme nucleare în zona Insulelor Falkland
Bancul zilei: Test de sinceritate
O iniţiativă înăbuşită
Ioan Rotundu
Bătrâni sau tineri, tot „Gheorghe” rămân!
Ioan Rotundu
300.000 de funcţionari vor plăti eşalonat banii încasaţi necuvenit la salariu
Este inadmisibil ca militarii să deszăpezească şi cetăţenii să stea la căldură
nu putem plăti lenea la nesfârşit
Traian Băsescu invită partidele parlamentare la consultări
privind noul tratat european şi funcţionarea Parlamentului
Noua cură de austeritate a Greciei
dispare sporul de vechime, scad pensiile mari, privatizări, desfiinţarea unor posturi de primari, salariul minim - redus cu 22%
Un prânz pantagruelic la Tatarciuc
Candidaturi cu cântec la primăriile din judeţ marca USL
lista canditaţilor la funcţia de primar
Chemare la solidaritate pentru sinistraţii din Vrancea
Botoşani: PNL este bântuit de cretinism politic
De azi, IŞJ Botoşani a hotărât deschiderea şcolilor
indiferent de problemele care mai sunt
Un examen greu pentru profesorii care vor titularizare
Spitalul judeţean Botoşani încorsetat într-un lanţ de procese
Botoşani: Ţurcanu visează să dea iama prin banii primăriilor
dacă va ajunge preşedinte de CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă