Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7337
De la 07 Ianuarie 2003
95197504
O tranzacţie în care se interpun controversaţi oameni de afaceri şi

Prea multă nebulozitate în jurul moşierului Tudorel Toader

  • Ioan Rotundu
  • 22 March 2020, 16:05
Despre faptul că „Universitatea Alexandru I. Cuza” Iaşi a ajuns proprietară pe o suprafaţă de teren în intravilanul oraşului Ştefăneşti am dezvoltat cazul în articolul intitulat „Cum a ajuns fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader moşier la Ştefăneşti”, articol generat de prezenţa inedită la Ştefăneşti a fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, rectorul acestei universităţi.
Pentru că localnicii care au stat de vorbă cu fostul ministru timp de trei zile, adică luni, marţi şi miercuri săptămâna trecută au înţeles de la Toader că terenul în suprafaţă de aproximativ 5 ha ar fi proprietatea sa, a apărut şi curiozitatea firească a acestor localnici de a afla cum a devenit fostul ministru moşier în oraşul lor.
Este foarte greu de reconstituit paşii care au fost urmaţi ca Universitatea Iaşi să ajungă proprietara acestor terenuri pentru că, aşa cum mi-a explicat şi actualul primar al oraşului, liberalul Florin Buţura, documentele respective au dispărut în marea lor majoritate.
După mai multe zile de investigaţii am reuşit să reconstitui o parte din traseul prin care terenul fostului CAP Ştefăneşti ajuns în proprietatea primăriei a ajuns în final la universitatea ieşeană. Două au fost tranzacţiile pe care am putut să le instrumentez, ambele cu multe necunoscute, privind o suprafaţă de aproximativ 2 ha teren. Nu am găsit documente care să ateste o tranzacţie totală de circa 5 ha cum susţin localnicii.
Nu am reuşit să găsesc documente din care să rezulte cum a ajuns Societatea comercială Distribuţie Agroholding SRL Ştefăneşti să devină, prin donaţie, proprietara suprafeţei de 2.686 m.p. din fostul teren al CAP-ului, teren intrat în proprietatea primăriei Oraş Ştefăneşti. Dar am găsit Contractul de vânzare-cumpărare întocmit la data de 10 decembrie 2007 la Notariatul public „Elena Roman” din Botoşani. Cei doi asociaţi. Cristian Gheorghe Achiţei şi Iulia Mariana Huţu, ambii din Botoşani, vând Facultăţii de Geografie şi Geologie Iaşi din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” respectiva suprafaţă de teren la preţul de 272.978 lei.
În cuprinsul contractului se menţionează: „Terenul ce se înstrăinează a fost dobândit de societatea vânzătoare în baza contractului de donaţie autentificat sub nr.113/2006 la Biroul Notarului Public Elena Roman”, Circumscripţia Botoşani…” fără a se specifica şi cine a fost donatorul.
Din partea Facultăţii de Geografie şi Geologie Iaşi contractul este semnat de prof. univ. dr. Constantin Rusu. Menţionez că profesorul este născut în judeţul Neamţ şi nu am găsit vreo legătură de rudenie cu familia fostului primar din acea perioadă Ştefănel Rusu. Preţul tranzacţiei este unul extrem de ridicat, dacă am în vedere că prin Contractul de vânzare-cumpărare din 20 septembrie 2007, încheiat la Biroul Notarului public „Reta Aniţei” din Botoşani, aceeaşi Facultate reprezentată de acelaşi profesor Constantin Rusu cumpără de la Consiliul Local al Oraşului Ştefăneşti suprafaţa mde teren 18.880 m.p. la preţul de 104.421,50 lei.
Dacă la tranzacţia cu Consiliul Local Ştefăneşti preţul a fost de aproximativ 6 lei/m.p., la cea cu societatea Distribuţie Agroholding SRL preţul a fost de peste 100 lei/m.p. Putem vorbi de o spălare de bani la nivel de Facultate cu paraua îndărăt? Eu cred că da, pentru că iată cine sunt membrii asociaţi ai societăţii vânzătoare.
Primul asociat este Cristian Gheorghe Achiţei, un controversat om de afaceri care a fost condamnat definitiv în anul 2015 pentru evaziune fiscală dar care a mai fost implicat şi în alte afaceri oneroase, inclusiv trăgând o ţeapă celor de la CEC Bank care n-au reuşit să-l execute silit pentru a-şi recupera creditul.
Al doilea asociat este Iulia Mariana Huţu, asistent social specialist şi care, de asemenea, a fost implicată, alături de Cristian Gheorghe Achiţei în mai multe afaceri oneroase, inclusiv în cea de la CEC Bank.
Coincidenţă sau nu, după tranzacţia cu terenul, Iulia Mariana Huţu obţine de la Primăria Botoşani, în 30 septembrie 2008, autorizaţia de a construi o locuinţă proprietate personală în Botoşani, pe strada Liliacului.
Cum au ajuns aceşti doi botoşăneni cu locuinţă în buricul târgului Botoşani să aibă societate cu sediul în Ştefăneşti şi să facă afaceri cu Facultatea de Geografie şi Geologie Iaşi n-am reuşit să aflu. Cu siguranţă că situaţia o cunoaşte fostul primar Ştefănel Rusu care , în tot acest timp a fost în mijlocul acestor afaceri secondat, bineînţeles, de secretarul primăriei Stelian Neagu (foto).
Revenind la societatea Distribuţie Agroholding SRL, aceasta, fără a avea vreun angajat, la nivelul anului 2007, când are loc tranzacţia cu Facultatea şi încasează suma de 272.979 lei, în bilanţul depus la Fisc declară pentru acest an o cifră de afaceri de doar 4.109 lei, cu un profit de 3.068 lei şi o datorie de 217.581 lei. Este clar că suma încasată de la facultate pentru terenul vândut nu a fost evidenţiată în contabilitate la venituri. Concluzia: tranzacţia este posibil să fi fost una ascunsă şi cu scopul spălării unor bani ori avem în faţă un caz de fraudare de bani publici..
Nici în anul 2008 suma nu este raportată de vreme ce cifra de afaceri bilanţieră este de numai 121.794 lei dar creşte enorm datoria societăţii care se ridică la suma de 533.046 lei. Anul 2008 este şi ultimul an de activitate al societăţii pentru că nu mai apare la Fisc cu bilanţuri contabile depuse.
Rămâne de clarificat cine a primit din anul 2007 şi până în prezent subvenţia de la APIA cuvenită pentru acest teren şi cum a ajuns Tudorel Toader să se ocupe de administrarea terenului, de vreme ce cumpărătorul în acte este Facultatea de Geografie şi Geologie reprezentată oficial de prof. univ. dr. Constantin Rusu.
Poate că procurorilor de la DNA Iaşi le va atrage atenţia aceste afaceri oneroase şi vor căuta să afle dacă suntem în faţa unor acte de corupţie la nivel înalt sau numai o infracţiune de spălare de bani ori de fraudare a banilor publici ai facultăţii., infracţiuni comise de către nişte şarlatani ordinari.

N.R. - Intre timp, pe o stradă din oraşul Ştefăneşti a apărut panoul din fotografie.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Îngrihorări pentru noaptea nunţii spulberate de mireasă
Presa'n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 20.03.2020
Lumea lu rotundu De la Botosani la Verona - Invierea I
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 23 – 29.03.2020
Plafonarea preţurilor, o metodă comunistă golită de conţinut
Ioan Rotundu
Trista experienţă politică a lipitorului de afişe Chiteală
Ioan Rotundu
Cine destructurează corupţia i8nstalată în Poliţia Oraş Ştefăneşti?
Ioan Rotundu
Cum au jumulit soţii Vaipan veniturile sălii de sport
Ioan Rotundu
: Restricțiile de circulație devin obligatorii / Am decis să folosim și Armata
ANAF recomandă interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale
Coronaviruşi şi mizeria morală a politicienilor şi preoţilor
Ioan Rotundu
Cum a blocat poliţistul Vaipan activitatea primăriei şi şi-a salvat naşul de la omor prin imprudenţă
Ioan Rotundu
Ticăloşiile Guvernului Orban pe fond de coronaviruşi
Ce-au făcut coronaviruşii dintr-un fost militar pe submarin izolat acasă
Ioan Rotundu
Tupeul soţilor Vaipan, contrabandistul Başagă şi profesorii umiliţi şi timoraţi
Ioan Rotundu
Primarul din Mileanca boicotează acţiunile de combatere a coronaviruşilor
Ioan Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.03.2020
TELE'M BT: Dosarul zilei . Cristian Roman, şeful Cabinetului prefectural
Urmărit pentru a fi omorât de către interlopii din Poliţia Ştefăneşti
Primarul oraşului, Florin Buţura, m-a avertizat asupra pericolului care mă paşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă