Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3816
De la 07 Ianuarie 2003
122575755

Oamenii guvernelor Ponta isi cauta locuri prin companiile energetice de stat

  • 17 February 2016, 23:00
O masura mult asteptata odata cu instalarea Guvernului tehnocrat Ciolos este depolitizarea si profesionalizarea companiilor de stat. Decizii concrete in acest sens nu au fost inca luate, companiile fiind inca sub controlul unor persoane impuse de fostul guvern Ponta, pe criterii politice. Mai mult, saptamana trecuta, in doua companii energetice, Hidroelectrica si SMART SA (companie detinuta de Transelectrica), au fost numite pe functii de conducere persoane apropiate fostului ministru al finantelor Daniel Chitoiu si sustinute de ALDE, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu.
Bogdan Badea, fost secretar de stat in Ministerul Energiei, in perioada decembrie 2014-noiembrie 2015, a fost numit sef al Departamentului Management de Proiect din cadrul Hidroelectrica. Iulian Marian Butnaru, fost consilier al lui Daniel Chitoiu, a fost numit membru in Consiliul de Administratie al Societatii pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart", companie la care Transelectrica detine 70% din actiuni, iar Ministerul Economiei 30%. Recent, la Transelectrica a fost facuta o numire, intr-o functie importanta.
Radu Cernov, fost partener cu Victor Ponta si Dan Sova la firma de avocatura in perioada semnarii contractelor cu complexurile energetice Turceni si Rovinari a fost numit in luna decembrie 2015 in functia de sef al Directiei Juridice si Contencios. Pana atunci, ocupase functia de membru in consiliul de supraveghere al Transelectrica. Adica din CS al Transelectrica a fost numit director juridic. Reamintim ca Victor Ponta si Dan Sova au un dosar penal in instanta tocmai din cauza contractelor cu Turceni si Rovinari.
Cernov are calitatea de martor in acest dosar. Cernov a fost numit director la Transelectrica in urma organizarii unui concurs. Insa nu este clar in ce conditii s-a desfasurat acel concurs, avand in vedere ca Cernov facea parte din CS al Transelectrica. Radu Cernov a ocupat mai multe functii in timpul guvernarii Ponta: membru CS Transelectrica, membru in Consiliul de Administratie al Transgaz, membru in Consiliul de Administratie al CNADNR, dar si in consiliile de administartie de la Metrorex, CFR, Telecomunicatii CFR si Romatsa.
Bogdan Badea este puternic sustinut de ALDE. De altfel, a fost secretar de stat in perioada in care ministerul energiei a fost condus de Andrei Gerea (ALDE). Din pozitia de secretar de stat, Badea era cel care lua cele mai multe decizii legate de sectorul energetic. In perioada iunie 2013-februarie 2014 a fost secretar de stat si in Ministerul Economiei, in perioada in care ministri au fost Varujan Vosganian si Andrei Gerea.
Valceanul Bogdan Badea este un apropiat al lui Daniel Chitoiu, care a a fost de doua ori ministru (la economie si la finante), in perioada guvernelor Ponta. In aprilie 2015 a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Practic, acum detine functii si la OMV Petrom, si la Hidroelectrica. Inainte sa ajunga la OMV Petrom a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare. In perioada iunie 2009-iunie 2013 a fost administrator la BNB Renewables Consulting, firma de consultanta in dezvoltarea proiectelor in sectorul energiei regenerabile, arata Badea in CV-ul sau. In perioada august 2007-martie 2009 a fost director de strategie si dezvoltare la Electrica SA. In aceeasi perioada a fost si membru in Consiliile de Administratie de la ENEL Energie Muntenia SA si ENEL Energie SA.
Cat a fost secretar de stat, s-a aflat in conflict cu membrii Consiliului de Administratie al Electrica SA. A fost acuzat ca ca vrea sa obtina controlul companiei prin impunerea unor directori din cadrul ALDE si prin preluarea chiar de el insusi a conducerii. Badea a respins acuzatiile spunand ca membrii Consiliului de Administratie refuza criterii de performanta.
Contactat de HotNews.ro, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a spus ca Bogdan Badea se va afla intr-o "perioada de proba" de trei luni.
Iulian Marian Butnaru, cel care a fost numit la SMART SA, a fost consilierul lui Daniel Chitoiu, cand acesta era ministru al economiei. Ca o paranteza, Daniel Chitoiu a anuntat in ianuarie ca se va retrage din viata politica, renuntand la functia de secretar general al ALDE. Chitoiu a fost aparat in martie 2014 de catre colegii sai din Camera Deputatilor, acestia respingand o cerere a DNA de ridicare a imunitatii, in vederea inceperii urmaririi penale pentru abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF- Carpatica.
Din functia de consilier, Butnaru a fost promovat mai intai in consiliul de administratie al Hidroelectrica. Dupa aceea a fost numit reprezentant al statului in AGA Transelectrica. Iulian Butnaru este un personaj controversat, fiind fost sef al Corpului de Control al Vamilor sub Nini Sapunaru si directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cand sef al vamilor era Gelu Stefan Diacon, proaspat demis din functia de sef al ANAF.
In 2005, ministrul finantelor de atunci, Ionut Popescu, ar fi platit cu functia din cauza lui Iulian Butnaru. Potrivit unui articol din Cotidianul din acea perioada, Ionut Popescu a fost schimbat din functie deoarece ar fi vrut sa-l demita pe Iulian Butnaru, in urma unor informatii primite de la serviciile secrete. Premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu ar fi intervenit si l-a demis pe Ionut Popescu inainte ca acesta sa faca schimbarile din vami. Iulian Butnaru ar fi beneficiat de protectia lui Gelu Diaconu. Sebastian Bodu, fost sef al Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF) spunea ca a fost de fata cand fostul ministru al Finantelor l-a chemat la el pe Iulian Butnaru si i-a cerut demisia din functia de director adjunct al Directiei de Supraveghere si Control Vamal. De altfel, fostul ministru al finantelor spunea intr-un interviu ca remanierea i s-a tras dintr-o zona "delicata", cum e cea a Vamilor. Vezi aici mai multe amanunte.
Butnaru a infiintat impreuna cu Camelia Sapunaru firma de consultanta financiara F&C CONSULTING CONT SRL, potrivit Revistei 22. Firma se ocupa si de consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. Iar de aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu.
De saptamana trecuta, Iulian Butnaru ocupa o functie de membru in Consiliul de Administratie al SMART SA, filiala de mentenanta a Transelectrica. Potrivit surselor HotNews.ro, la nivel politic, Butnaru ar fi sustinut acum de PNL. De altfel, au fost facute schimbari asupra intregii conduceri din SMART. Controversatul om de afaceri Constantin Dumitru Iacov si-a prezentat demisia, la sfarsitul lunii ianuarie, ministrului economiei Costin Borc, din functia de director general al SMART SA.
Intrebati de HotNews.ro daca si-a dat demisia sau a fost demis, reprezentantii Ministerului Economiei au precizat ca a fost decizia lui Iacov, ministrul fiind instiintat pe 26 ianuarie. La mijlocul lunii decembrie, Iacov a provocat un scandal imens la SMART, abuzand de functia sa si impiedicand schimbarea Consiliul de Administratie. Cu toate acestea, nimeni nu a luat nicio masura asupra sa. Consiliul de administratie, din care facea parte si Iacov, a fost schimbat pe 10 februarie.
Noii membri ai Consiliului de Administratie sunt Iulian Butnaru, Hariss Nicorescu si Cristina Stoian (propusi de Transelectrica), Claudia Baicu si Bogdan Andronic (propusi de Ministerul Economiei). Transelectrica nu a transmis CV-urile, chiar daca HotNews.ro a facut o solicitare in acest sens.
Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart", companie controlata de Transelectrica, s-a confruntat cu probleme de management la mijlocul lunii decembrie 2015. Transelectrica, in calitate de actionar majoritar cu peste 70% din participatii, a convocat o sedinta AGA pentru 14 decembrie, avand ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. Stiind ca schimbarea administratorilor poate duce la demiterea sa, Constantin Dumitru Iacov nu a permis desfasurarea sedintei nici macar in situatia in care a fost chemata Politia. La a doua convocare, pe 15 decembrie, nu a permis desfasurarea votului, chiar daca Transelectrica adusese si un executor judecatoresc. Trebuie precizat ca Transelectrica se afla in subordinea Ministerului Economiei.
Iacov, apropiat de PSD, a fost impus de guvernarea Ponta in conducerea SMART SA, chiar daca este un personaj foarte controversat, fost patron al clubului de fotbal FC National si cu o condamnare penala mai veche.
SMART SA este o societate cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza toate contractele de mentenanta ale Transelectrica. Tot ce inseamna menentanta retelei de transport al energiei intra in sarcina SMART SA. Citeste aici Povestea scandalului de la SMART SA
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Mâncare spanac cu smântână
Bancul zilei: Amorezul vindecător
Horoscopul zilei de 18.02.2016
Surse judiciare: Perchezitii DNA la Primaria din Sfantu Gheorghe. Primarul ar fi vizat in ancheta
Un consilier din Medias vrea sa-i oblige pe cetateni sa scoata corzile vocale ale cainilor
Proiectul care prevede desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor
Nicolae Timofti in vizita la Bucuresti.
Romania va acorda un ajutor umanitar nerambursabil Republicii Moldova
DNA cere din nou ridicarea imunitatii lui Gabriel Oprea
Evacuarea Antenei 3. Cateva adevaruri simple intr-o mare de manipulari si minciuni
Ministerul Justitiei a lansat procedura de recrutare pentru nominalizarea unui nou procuror general
Din nou în stradă
Ioan Rotundu
Botoşani: Jurnalistul Gabi Gomboş obligat la daune de 20 mii
pentru că a cules impresii despre evenimentele din decembrie 1989
La un pas de a rămâne fără casă din cauza unei butelii
Presedintele Antenei 3: Ziua horror in care Iohannis i-a luat apararea lui Voiculescu si a calcat pe justitie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog