Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8850
De la 07 Ianuarie 2003
68863781

Obligaţii suplimentare de plată pentru fondul de mediu

  • 24 February 2014, 23:00
In Monitorul oficial de vineri a fost publicat un ordin de aprobare a metodologiei de calcul a fondului pentru mediu, fiind introduse suplimentar obligatii de plata pentru fondul de mediu de 0,3 lei/kg pentru punerea in piata nationala de uleiuri minerale, sintetice sau semisintetice sau contributia de 2 lei/kg pentru diferenta intre deseurile de ambalaje declarate ca reciclate si cantitatile efective reciclate. Ordinul Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 192/2004 publicat in Monitorul oficial din 21 februarie 2014, modifica integral metodologia si modul de calcul pentru contributia la fondul de mediu.
Trecem in revista principalele situatii si procente datorate la fondul de mediu: - contributie de 3% pentru vanzarea de deseuri metalice, feroase si neferoase, datorata de persoane fizice sau juridice, ce nu sunt autorizati ca valorificatori. Obligatia de a calcula, retine, declara si plati fondul de mediu revine reciclatorului. Contributia se determina prin stopaj la sursa pe documentul de vanzare al deseurilor.
- pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti in atmosfera, la care cantitatile de emisii poluante au fost recunoscute de agentiile judetene de mediu, suma datorata pentru fondul de mediu se calculeaza astfel:
T = Q x V
Unde:
T = suma datorata pentru fondul de mediu;
Q = cantitatea de poluant exprimata in kilograme;
V = valoarea taxei pentru fiecare tip de poluant, conform Anexei nr. 1 la OUG nr. 196/2005.
- Pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti, suma datorata se calculeaza dupa formula:
T = Q x Val
Unde:
T = suma datorata pentru fondul de mediu;
Q = cantitate de poluant emisa in atmosfera, calculata dupa o alta formula; Val = valoarea taxei pentru fiecare tip de poluant, conform anexei 1 la OUG nr. 196/2005.
Q = f x A
Unde:
Q = cantitatea de poluant emisa in atmosfera;
f = factor de emisie;
A = cantitatea de combustibil, materie prima sau alte materiale utilizate.
- o suma de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, fie din achizitie intracomunitara, fie prin import, fie din productie proprie.
- Suma se datoreaza numai pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor anuale de valorificare si cantitatile efective valorificate sau incinerate.
- Obligatia de mediu poate fi realizata in nume propriu de catre operatorul economic sau operatorul interesat poate sa utilizeze procedura transferului de responsabilitate catre o entitate autorizata, conform HG nr. 621/2005.
- operatorii economici care introduc pe piata nationala substante clasificate drept periculoase au obligatia de a plati o contributie de 2% din valoarea acestora. - Baza de calcul o reprezinta pretul de vanzare al acestor substante, exclusiv TVA.
- Daca introducerea in piata are ca scop consumul propriu al operatorului, baza de impozitare este valoarea costului de achizitie, exclusiv TVA.
- proprietarii de paduri sau administratorii acestora, ce realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase, platesc o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzare, exclusiv TVA.
- Nu se datoreaza taxa pentru vanzarea lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitelor si puietilor.
- pentru introducerea anvelopelor noi sau uzate pe piata nationala, se datoreaza o contributie la fondul de mediu de 2 lei/kg. Plata se datoreaza pentru cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare a reciclarii si cantitatile gestionate efectiv. Obligatia de gestiune a anvelopelor uzate poate sa fie facuta individual de operatorul economic sau poate sa se realizeze prin transfer de responsabilitate.
- gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia de a contribui cu procentul de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vanatoare. La semnarea sau reinnoirea contractelor de gestionare, gestionarul va prezenta un certificat de atestare a obligatiilor la fondul de mediu.
- autoritatile au obligatia de a diminua anual cu 15%, deseurile municipale trimise spre depozitare. Acest lucru se poate realiza prin reciclare si valorificare. Acestea datoreaza o contributie de 100 lei/tona de deseu, cand nu s-a realizat obiectivul de reducere.
- operatorii economici ce pun in piata pungi si sacose obtinute din resurse neregenrabile, vor achita o ecotaxa in suma de 0,1 lei/buc. Nu se achita ecotaxa pentru pungile si sacosele din resurse regenerabile.
- incepand cu 01 ianuarie 2014, pentru operatorii ce introduc in piata nationala uleiuri minerale, sintetice si semisintetice, se datoreaza 0,30 lei/kg la fondul pentru mediu.
Actul normativ precizeaza faptul ca nu se datoreaza fond de mediu pentru uleiurile puse in piata, inainte de 01 ianuarie 2014, ce ar fi trebuit declarate la mediu pentru luna decembrie 2013.
Ca regula generala, toate sumele datorate pentru fondul de mediu sunt supuse declararii.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Untelugentul!!!
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Chiftele ucrainene
MFP: Declaratia de impozit pe profit poate fi depusa fara sa fie certificata
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Ponta: Mariana Câmpeanu a suferit un accident vascular
dar continuă activitatea la minister
Victor Ponta: Daca PNL se retrage de la guvernare, am mandat pentru a negocia o alta majoritate parlamentară
Victor Ponta a demis luni trei demnitari liberali
Scânteia din cenuşa creştinismului daco-roman
La volan, fără permis de conducere
Salvată din foc de poliţiştii de frontieră
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Botoșănenii își doresc KFC la Uvertura Mall
Are tupeu baba!
Ioan Rotundu
Ticăloşi în libertate
Ioan Rotundu
Victor Ponta insista ca UDMR sa intre la guvernare
Percheziţii DNA la două notariate, în dosarul privind retrocedările satului Nadal
anchetatorii pun sechestru pe toate terenurile retrocedate familiei Colteu
Botoşani: Laşitatea primarului Portariuc nu este susţinută de lege
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă