Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5366
De la 07 Ianuarie 2003
114933947

Oficial: Chevron a reluat operaţiunile de explorare la Pungeşti

  • 2 December 2013, 23:00
Compania Chevron reia operatiunile de explorare la Pungesti, potrivit unor surse apropiate situatiei. Reamintim ca operatiunile companiei americane au fost suspendate temporar din cauza protestelor unor localnici si a unor ONG-uri.
Chevron face operatiuni de explorare a gazelor de sist in zona comunei Pungesti din judetul Vaslui. Managerul Chevron Romania declarase in urma cu o luna, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, ca operatiunile de la Pungesti vor fi reluate doar atunci cand vor fi indeplinite toate conditiile de siguranta.
Chevron confirma, intr-o pozitie oficiala transmisa presei printr-un comunicat, ca a reluat operatiunile de explorare la Pungesti.
Aproximativ 30 de protestatari aflati in corturile din tabara din Silistea-Pungesti reclama interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, oamenii spunand ca au fost ridicati din corturi si urcati in dube. Potrivit Agerpres, reprezentantii Chevron au ajuns, luni dimineata, cu mai multe utilaje spre perimetrul concesionat din localitatea Silistea, comuna Pungesti, acolo unde urmeaza sa inceapa lucrarile pentru montarea primei sonde de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. (Citeste mai mult aici).
In zona au fost mobilizate impresionate forte de ordine, jandarmi, politisti si pompieri.
Oamenii legii au inconjurat tabara de rezistenta si i-au luat pe protestatari in dube pentru legitimare.
De asemenea, trei masini ale Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui au fost trimise la Pungesti.
Circulatia pe drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti este blocat, fortele de ordine nepermitand nici reprezentantilor presei sa mearga spre perimetrul de la Silistea.
Atat prefectul judetului, Radu Renga, cat si reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe informatii despre situatia de la Pungesti.
Redam integral pozitia oficiala a Chevron Romania:
"Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile in perimetrul Silistea din comuna Pungesti, judetul Vaslui.
Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obtinut la inceputul lunii octombrie 2013.
Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam.
Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale."
Protestele localnicilor din Silistea au inceput pe 14 octombrie, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti.
Pe data de 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Participantii la protestele din luna octombrie de la Pungesti sustineau ca terenul pe care Chevron urmeaza sa amplaseze utilajele de explorare ar apartine chiar edilului comunei Pungesti, Mircia Vlasa.
Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.
Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.
Prezenta la Vaslui in cursul lunii iulie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dat asigurari ca explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun fel de risc pentru mediu si pentru cetateni.
Activisti de mediu, politicieni si reprezentanti ai societatii civile au protestat in repetate randuri fata de decizia privind inceperea explorarii gazelor de sist pe teritoriul judetului, spunand ca exploatarea ulterioara a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconventionale, periculoase pentru mediu si pentru locuitori.
In tot acest timp, Chevron Romania a sustinut ca intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale in perimetrul din Vaslui. In plus, reprezentantii companiei au subliniat ca isi doresc "relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nevasta primarului
60% dintre angajaţii mei nu vin la lucru decât pentru a fura
O nouă decizie de obligare a ANAF la plata de dobânzi pentru nerambursarea la termen a TVA
Mulţumiri de la Madrid, adresate Jurnalului
Viktor Ianukovici, bărbatul prin care scandalul ajunge în Ucraina
Prognoza meteo pentru două săptămâni
ninsorile vor fi prezente în toate regiunile, începând din weekendul următor
"S-ar putea să se termine procesul foarte repede, poate chiar in decembrie"
Cum minimalizează Guvernul efectele politicii de supraimpozitare
UE impune taxe antidumping si anti-subvenţie producători chinezi de panouri solare
pentru a opri ieftinirea acestor produse
Gastronomie: Supă bulgărească
Botoşani: Ce se ascunde în spatele creditului Ioanei Băsescu
Ioan Rotundu
„Democraţia” ex-procurorului Ponta
Ioan Rotundu
S.C. Milogul SRL şi părintele Nicodim de la Teioasa
Ioan Rotundu
Primul contract de reabilitare termică prin regio, semnat la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă