Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22446
De la 07 Ianuarie 2003
122882513

Oglinda scriitorilor botoşăneni – Dimitrie Ralet

  • 31 January 2021, 20:40
Lăudabilă şi totodată curajoasă iniţiativa poetei Dorina Rodu de a-şi asuma răspunderea să realizeze un ciclu de scrieri biografice dedicat celor mai importanţi şi relevanţi scriitori botoşăneni. Paleta de scriitori a ales-o pornind de la numele scriitorilor selectaţi de către Ion Istrate, directorul Editurii Agata Botoşani, pentru Muzeul Scriitorilor Botoşăneni.
Mie mi s-a făcut onoarea de a scrie un text despre personalitatea marelui om politic şi scriitor botoşănean Dimitrie Ralet. Personalitate complexă şi extrem de educată, Ralet a purtat cu cinste în viaţă originea sa ridicată dintr-o familie de boieri moldoveni a cărei membri, de-a lungul existenţei sale, au îndeplinit înalte demnităţi oferite din partea domnitorilor Moldovei. Tatăl scriitorului a fost spătarul Alecu Ralet iar mama sa, Maria, a fost fiica baronului bucovinean Teodor Mustaţă. Cu o astfel de origine din înalta societate moldovenească nici că se putea ca scriitorul să nu devină, la rându-i, o mare personalitate a vremii.
Vorbitor a mai multor limbi străine (turca, franceza, germana şi se pare că şi poloneza), cu studii în Franţa, Germania şi la universităţi din Polonia, Ralet a urcat repede în elita intelectuală a vremii şi a primit din partea administraţiei domneşti funcţii importante în stat.
Dar nu despre activitatea sa literară vreau eu să amintesc aici, ci despre o latură a activităţii sale mai puţin cunoscută şi menţionată de biografii săi. Ca orice tânăr plecat la Paris să-şi desăvârşească educaţia, Dimitrie Ralet nu putea să nu fi fost atras de mirajul Francmasoneriei, un curent social de înaltă ţinută morală şi intelectuală. Deşi despre viaţa sa de mason sunt puţine consemnări, cert este că după venirea de la Paris, Ralet a activat ca mason într-o lojă din Iaşi, aşa cum stă scris în Enciclopedia ilustrată a Francmasoneriei din România, vol.3, pag.108. autor Horia Nistorescu Bălceşti.
Ca mason, nu se putea ca Dimitrie Ralet să nu fi participat la Revoluţia din 1848 din Moldova, ştiindu-se că această revoluţie a fost organizată de către masonii moldoveni în strânsă legătură cu cei din Ţara Românească, mai ales Nicolae Bălcescu care conducea organizaţia masonică numit㠄Frăţia”.
Cum Moldova încă era sun controlul Porţii Otomane, Ralet a primit rangul de agă, funcţie pe care o va exercita şi la Botoşani. Tot la Botoşani îl găsim preşedintele tribunalului, fiind numit în această funcţie trei ani la rând, aşa cum stă consemnat în Monografia Oraşului Botoşani pag.385, autor Artur Gorovei. Este perioada anilor 1841 – 1843, adică înaintea revoluţiei de la 1848.
Simbol al gândirii progresiste şi cu o largă viziune politică asupra spaţiului politic european, Ralet a fost de la bun început un activ susţinător al Unirii Principatelor, conştientizând că în urma războiului ruso-turc din Crimeea s-a creat o favorabilă conjunctură politică europeană menită să sprijine Unirea Principatelor Române.
Trimis la 1855 la Constantinopol de domnitorul Moldovei pentru a negocia soarta averilor mănăstireşti închinate, îşi va îndeplini misiunea dar se va îmbolnăvi de tuberculoză. Va muri la 1858 fără a mai avea bucuria de a trăi vremurile a ceea ce noi numim azi Mica Unire, un ideal pentru care a luptat din toate puterile sale. Dimitrie Ralet, prin activitatea sa de scriitor şi om politic şi-a înscris numele cu litere de aur pe placa memoriei timpului îmbogăţind galeria personalităţilor botoşănene cu care astăzi ne mândrim în faţa ţării şi a lumii.
Iar poeta Dorina Rodu şi-a propus să adauge la zestrea memoriei acestei mari personalităţi botoşănene încă o cărămidă în litere pentru ca viaţa spirituală a lui Dimnitrie Ralet să continue şi după moartea sa, spre veşnică pomenire. Stă în obligaţia noastră să cinstim memoria înaintaţilor iar Dorina Rodu o face cu pricepere şi talent.
Scriitor, jurnalist publicist Ioan Rotundu Dângeanu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Sfatul preotului pe dos înţeles
Reforma morală trebuie să înceapă cu dascălii
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 1– 7.02.2021
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Rânduielile primitive ale Bisericii ne omoară bebeluşii
Ioan Rotundu
Corupţia instalată în Poliţia de Frontieră pe timpul PSD înfloreşte şi sub PNL
Ioan Rotundu
Reţinerea secretarului Primăriei Frumuşica a generat bucurie în comună
Ioan Rotundu
La Flămânzi, liberalii boicotează coaliţia guvernamentală
Ioan Rotundu
Dosarul zilei: Un drept la replică ratat
Povestea tristă a preotului Holban are un sfârşit fericit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog