Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15369
De la 07 Ianuarie 2003
122875436

Olimpiada de Iarnă văzută de o româncă din Canada

  • 25 February 2010, 23:00
Vancouverul in drum spre lumea larga Ceea ce vreau eu sa scriu despre Vancouver si Olimpiada 2010, comparativ cu ceea ce publica mass-media, canalele TV, stiri raspindite pe tot mapamondul, apare ca o picatura de cerneala rosie aruncata intr-un ocean.
Desigur ca va veti intreba ce am eu de completat la toate aceste informatii care isi iau zborul spre lumea larga? Ei bine, am. Am gandurile mele ce reprezinta energie in miscare pe care incerc sa o transform in ceva nou, care sa produca o vibratie si sa calatoreasca spre sufletele voastre.
Asadar, aici gasiti cateva impresii, ganduri filtrate prin mintea unui om simplu ce nu este nici un impatimit al sportului (cu toate ca-mi place) nici un critic sportiv, nici un jurnalist priceput, nici n-am participat la un eveniment de asa amploare, dar pentru ca soarta m-a adus aici, in aceste zile, scriu despre ceea ce simt, ceea vad ca se petrece in frumosul Vancouver. O data la patru ani, toata lumea buna a sportului se aduna intr-un oras friguros si cu potential de zapada, pentru a sarbatori Jocurile Olimpice de iarna. In anul acesta Vancouverul a plecat la drum spre lumea larga, orasul fiind in atentia lumii nu numai prin competitiile sportive, ci si printr-o serie de evenimente - satelit menite sa atraga in viitor cat mai multi turisti. Se crede ca timp de 16 zile, orasul va fi vizitat de peste 5 milioane de turisti si impatimiti ai sporturilor albe si va trai in ritmul Jocurilor.
Cateva cuvinte despre oras. Vancouver, metropola cu muntii la doi pasi de zgarie-nori are cladiri impozante, moderne, verdeata, flori , brazi si cedri, la tot pasul. Nu cred ca in alt oras am mai vazut atata verdeata. Cartierele se intind pe coline, casele intrand din ce in ce mai adanc in padurea care este sacrificata. Pacificul, ca o panglica serpuitoare cristalina, spala faleza, care se intinde pe zeci de km, formand o multitudine de fiorduri.
Am fost pe mai multe continente si prin destule tari pe lume, dar loc asa frumos si curat ca Vancouver n-am mai vazut si mi-e greu sa cred ca mai exista. Iar British Columbia e un tinut grandios, unde simti maretia naturii inca nealterata de om.
Din cate stiu este intre primele orase din lume la toate criteriile (viata sociala, curatenie, atractii turistice etc.).
La Vancouver, unde are loc evenimentul, vremea este de obicei rece in aceasta perioada a anului. Acum insa, parca e primavara, iar norii se incapataneaza sa aduca ploaie, nu zapada. Si asta pentru ca ghioceii si chiar copacii inmuguriti sunt mai des intalniti zilele acestea decat zapada. Pe strazi, oamenii umbla imbracati subtire, unii chiar in pantaloni scurti sau camasa. Temperatura abia coboara sub zero grade noaptea, desi in mod obisnuit, regiunea este cunoscuta ca fiind rece.
Tot soarta a fost aceea ce mi-a purtat pasii, in urma cu o saptamana, catre Stanley Park unde la numai cativa pasi am vazut "pe viu" Flacara Olimpica purtata de guvernatorul Californiei, acesta fiind ultimul drum, al tortei olimpice, inainte de ceremonia oficiala de deschidere a Olimpiadei de Iarna, dupa ce a strabatut o distanta de 45.000 km. Canadienii au facut spectacol din stafeta care a purtat flacara olimpica pe teritorul tarii lor.
Mii de fani imbracati in alb si rosu, fluturand steagul Canadei s-au adunat in piata, inca de la primele ore ale diminetii pentru a-l aplauda de Schwarzenegger si pentru a incuraja participantii la JO.
Am asistat la o atmosfera incendiara, plina de explozie, de bucurie. Organizatorii au facut ca aceasta manifestare sa fie un adevarat regal de sarbatoare, au reusit sa-i incarce pe cei prezenti cu energie si buna dispozitie. Sute de glasuri ale copiilor, ale batranilor, ale tuturor spectatorilor, se impleteau intr-o singura voce ce rasuna peste oras: Go Canada, Go! Ce pot scrie despre concurenti? Dupa parerea mea, toti, absolut toti, sunt invingatori. Despre laureati se vorbeste la superlativ. Desigur ei sunt cei mai buni, cei ce merita aplauze, laude si rasplata. Dar, din pacate, cei invinsi sunt putin neglijati si lipsiti de interes.
Eu totusi ii admir si-i apreciez. Faptul ca au participat , ca au primit infrangerea cu deminitate, ca au muncit din greu pentru a ajunge aici, ca-si risca uneori chiar viata pentru success si performante deosebite, acestea nu sunt fapte admirabile, nu inseamna tarie de caracter si perseverenta? De ce sa nu-i aplaudam si pe ei? Invinsii de astazi vor fi invingatorii de maine. Au nevoie de zambete de incurajare si de optimism. Sunt atatea exemple de oameni optimisti care si-au indeplinit visele, pentru ca au avut mereu optimismul si credinta ca se vor indeplini, chiar daca poate nu stiu exact cum, succesul vine atunci cand ti-l doresc si il simti deja, cu toata fiinta ta! Deci, dragi invinsi, fiti optimisti!
De altfel, Olimpiada este un festival al umanitatii, indiferent ca este vorba de cea de iarna, sau de varianta estivala. Sa te afli acolo, in lumina reflectoarelor, reprezinta o carte de vizita pentru orice natiune de pe planeta, pentru orice concurent, fie el invingator sau invins. Dar iata ca la aceasta Olimpiada au ajuns celebrii si doi romani si anume: Zsolt Rakosfalvy si Nagy Stefan Szilamer. Ei n-au avut nicio performanta sportiva, ei au creat un soft special pentru spectacolul cu lasere de la Olimpiada, care a fost catalogat ca foarte frumos. La Vancouver, fiind vorba de un eveniment cu rezonanta planetara, sunt folosite 14 lasere iar jocul de lumini poate fi urmarit in fiecare seara, pe durata Olimpiadei, timp de o jumatate de ora. Este o feerie!
Sub sloganul "Experimenteaza Vancouver!", organizatorii au pus la dispozitia turistilor mai multe puncte de informatii turistice (Visitor Centres) in centrul orasului, care ofera gratuit informatii, harti sau pliante ale orasului, dar intermediaza si rezervari hoteliere, tururi sau ofera recomandari personalizate.
Este o adevarata bucurie sa vezi un numar atat de mare de voluntari la lucru - veseli, mereu gata sa invete si sa fie utili, cu o intrebare pe buze "Pot sa va ajut?".
Zi sau noapte in orice piata sau parc mare se desfasoara evenimente interesante. De la show-uri difuzate in direct de la Saptamana Modei pe panouri uriase, la spectacole de gimnastica, balet si acrobatii in fata Palacio Real, sau in alte locuri importante ale metropolei.
In oras, numarul fortelor de securitate este din ce in ce mai mare, asta dupa ce toate marile vedete au ajuns in Canada. Deasupra orasului, avioanele brazdeaza cerul de la nord la sud, de la est la vest, cu o frecventa mai mare decat cea cu care circula tramvaiele 41 prin Bucuresti, iar vapoarele stau ancorate in port.
Circulatia in oras, in special in zona centrala, este restrictionata, multe strazi fiind blocate Dar traficul rutier "curge" totusi normal chiar si pe spectaculosul Lions Gate Brige, un pod suspendat la 60 m deasupra apei si cu o lungime de 2 km, pod care face legatura intre cateva cartiere principale ale orasului. Nici o activitatea cotidiana nu a fost anulata sau amanata, toata lumea este multumita si fericita. Orasul lor va intra in istoria sporturilor odata cu Olimpiada 2010
Cele mai multe restaurante, baruri si cluburi traiesc cu frenezie perioada Olimpiadei si isi invita si clientii sa o faca. Cei care le trec pragul au parte, pe langa monitoare uriase pe care pot urmari transmisii live, de promotii, happy hours si discounturi substantiale. Multi patroni de localuri au anuntat deja ca toata lumea va bea si va manca gratis "on the house" (din partea casei) daca se vor afla in local in momentul castigarii medaliilor canadiene. Unele magazine au program non-stop.
Printre forfota zilei si pasii grabiti intalnesc in fiecare zi oameni, oameni buni, oameni adevarati si ma bucur ca desi bombardati de problemele lor persoanale oamenii nu uita sa intinda mana si sa daruiasca un zambet cald, sa se bucure, sa "explodeze" de bucurie la aflarea primirii unei medalii - indiferent de tara pe care o reprezinta castigatorului.
Oamenii sunt, cred eu, cei care te ajuta sa iti creezi o impresie despre un oras. Bucurestenii sunt agitati, mereu in contra-timp, furiosi, galagiosi, grabiti, si, prin urmare, Bucurestiul este prafuit de atata alergatura, obosit, mereu fara vlaga, pentru ca locuitorii lui i-o smulg fara mila. In Canada, toate "neamurile" convietuiesc bine impreuna sunt calzi, iubitori, prietenosi, iar Vancouver-ul este atat de atragator pentru ca, prin locuitorii lui, devine un oras primitor. Iar exemplele ar putea continua la nesfarsit, sa ne confirme de ce este considerat Vancouver-ul unul dintre cele mai indragite orase de pe planeta.
Asadar, exista anumite evenimente in viata, asa cum l-am prezentat pe aceasta, despre care nu poti sa spui decat ca au fost asezate sub lumina miraculoasa a curcubeului iar eu ma simt un om privilegiat de soarta de a fi prezent aici, in aceste zile de sarbatoare.
Dupa parerea mea, a unui om obisnuit, Olimpiada aceasta este cel mai reusit event si organizarea este fenomenala.
Dar.....pana la finalul competitiei va urez voua, dragi cititori, sa va bucurati de Jocurile Olimpice de Iarna, fie ca o faceti la Vancouver, fie in alt loc, fie doar intr-un fotoliul comod din sufragerie.
Bafta delegatiei Romaniei si sa castige cei mai buni!
(Un material de Dorina Cornelia Aldea, Vancouver BC, preluare din „Faptu'Divers")

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (XXXV)
Ioan Rotundu
Caricatură politică: Nadă pentru ademenirea pesediştilor
Caricatură politică: Pe unde mai suflă Boc?!
Şcoala românească e ruptă "puţin" de piaţa muncii
cât să tot recalificam frizeri şi cofetari?
OMV: Profitul net a scăzut cu 58% în 2009, până la 572 mil. euro
PSD depune la Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei
Maşina şi încălzitul caselor, cei mai mari factori ai încălzirii globale
Ceapa lor de americani!
Cristian Preda umblă după glorie mediatică
Nu plec din PSD
îmi pun mandatul de preşednte al Senatului la dispoziţia partidului
Întrunirea episcopilor ortodocşi canonici din Germania
la Mitropolia Română din Nurnberg
Atenţie părinţi, feriţi copiii de accidente!
Risc de inundaţii la Rădăuţi Prut
Botoşănenii cârtesc când vine vorba de bazin de înot didactic
Horoscop
Bancul zilei: Nevasta şi poliţistul
Bucătăria atractivă: Supă cremă de morcovi
ADP Iaşi s-a învăţat să facă deszăpezire pe spinarea botoşănenilor
acuză prefectul Cristian Roman
Consilierul judeţean Manuela Zarug a demisionat din partid
Comunicat de pres㠖 Biblioteca judeţeană Botoşani
Botoşanii au o rată a şomajului mică
Bursele elevilor sunt la cheremul aleşilor locali
La cumpărăturile online există riscuri greu de anticipat
În sănătate avem doar concediari amânate
Încă un pas spre construirea primelor ANL-uri din Flămânzi
Comportament rutier inadecvat în zona liceului “Nicolae Bălcescu”
Marcule, bagă sânge-n instalaţie!
paflet nemernic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog