Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34916
De la 07 Ianuarie 2003
101982871

Omul care a ieşit puţin din statistici, dar s-a întors după un an

  • 10 September 2013, 23:00
Catalin a plecat putin din statisticile fortei de munca din Romania, dar dupa un an s-a intors iar. In tara a lucrat ca asistent intr-un spital care apoi s-a desfiintat. Ramas fara loc de munca, a avut noroc. In 2010 a intrat in echipa de vanzari a unei firme private din domeniul pharma.
Pe scurt, vindea medicamente farmaciilor. N-a prea mers nici acolo si atunci i-a venit ideea de a iesi putin din statistici. In 2011 s-a dus in Portugalia, unde a lucrat la negru pentru o familie cu radacini romanesti. Anul acesta a venit in tara si s-a apucat de agricultura, intrucat nu avea prea multe alternative.
Ca sa nu discutam doar despre cazul lui Catalin, amintim ca (scuze cacofonia) criza a adus pierderea locurilor de munca in majoritatea covarsitoare a zonelor de business din Romania.
De fapt, agricultura, informatica si asa numitele servicii administrative si suport (inchirieri, leasing, paza si protectie, call-centere etc) sunt principalele zone in care criza a dus la o crestere a numarului de personal. Intre 1 ianuarie 2008 si 1 iulie 2013 a mai crescut numarul angajatilor din distributia apei si din avocatura, contabilitate si consultanta
Daca e sa ne referim numai la posturile din zona asistentei medicale in UE, intre 2008 si 2012, numarul de locuri de munca a crescut cu aproape 2 % anual. Aceasta crestere este rezultatul efectelor combinate ale imbatranirii populatiei, progreselor tehnologice si terapeutice, cresterii asteptarilor populatiei in ceea ce priveste calitatea serviciilor si punerea unui accent mai mare pe asistenta profilactica. In 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra in domeniul asistentei medicale, se arata in cel mai recent numar al Observatorului european al locurilor de munca vacante
Cu toate acestea, asistam la scaderea cererii de forta de munca in UE, locurile de munca vacante fiind cu 6 % mai putine in al patrulea trimestru din 2012 in raport cu ultimul trimestru al anului 2011.
Profesiile cu cea mai mare crestere a numarului de angajati dupa lucratorii care presteaza servicii de ingrijire personala in domeniul asistentei medicale au fost creatorii si analistii de aplicatii software, personalul secretarial administrativ si specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucratoare si a constructiilor, precum si invatatorii.
Intre timp, Catalin s-a intors iar in statisticile pietei romanesti a muncii. A trecut din coloana angajatilor in sanatate in cea a agricultorilor. Ar vrea sa se intoarca in pharma, dar e foarte greu sa treci dintr-o bara de grafic mica in alta mai mare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra încarcerată
În cel mult o lună Direcţia Antifraudă va funcţiona la întreaga capacitate
Pompierii botoşăneni premiaţi
Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi
Botoşani: Lucia Olaru Nenati decorată de Preşedintele Republicii Moldova
Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: "Îl stimez pe acest om"
Protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană continuă!
Modificări radicale pe piaţa televiziunii botoşănene
Ioan Rotundu
Dolineaschi se învârte în jurul cozii PSD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă