Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21941
De la 07 Ianuarie 2003
122882008

Omul care a schimbat Ştefăneştii la faţă

  • 21 February 2008, 23:00
Înscrierea Ştefăneştilor în rândul oraşelor a fost aducătoare de prosperitate, în unele privinţe, dar şi de necazuri. Cel aflat în situaţia de a duce greul administraţiei publice locale, de când vechiul târg şi-a pierdut farmecul, odată cu plecarea comercianţilor evrei, s-a nimerit a fi actualul primar Ştefănel Rusu. Se poate spune că Rusu a fost cel căruia soarta i-a hărăzit să-şi lege numele de urbanizarea comunei.
Fost primar, viceprimar şi iar primar din 2000, în cei peste 15 ani petrecuţi în administraţia locală lui Rusu i-a fost dat să vadă multe, să se confrunte cu multe situaţii aparent fără rezolvare, să piardă şi să câştige în lupta cu schimbarea mentalităţii localnicilor, o mentalitate de târg patriarhal creată de-a lungul secolelor, cu oameni docili, apatici chiar, dar cu simţul ascuţit de a câştiga din orice oportunitate ivită, chiar şi acolo unde românul de rând nu vede rost de căpătuială. Lucrurile s-au urnit greu din loc, pentru că oamenii au tendinţa de a se opune schimbărilor, mai ales la nou, preferă mai mult să privească la încercările altora decât să se implice.
Baza modernizării infrastructurii, ca pentru toate localităţile, o constituie accesarea de fonduri structurale. Dar este greu de obţinut astfel de fonduri, de vreme ce comisioanele de întocmire a programului, de deschidere a finanţării au ajuns şi pe la 50%. Apoi, la fondurile structurale contribuţia primăriei este substanţială. Şi mai există o piedică. Întâi cheltuieşti de la tine, după după care îţi decontează… când vor muşchii lor. N-ai bani de participare, de comisioane. N-ai parte de fonduri.
Ştefănel Rusu s-a descurcat, ca mulţi alţi primari din judeţ. Şi s-a descurcat bine! Cam 90% din drumurile de pământ cu care Ştefăneştii au devenit oraş au fost pietruite. Mai are un hop de trecut şi vor putea fi asfaltate. Grădiniţa locală (foto), o clădire sordidă, a fost transformată în una de nivel european. Acum se lucrează de zor la reparaţiile capitale ale Grupului Şcolar, finanţare de la Banca Mondială. Are ceva probleme cu constructorul, nimeni altul decât ieşeanul Nova Construct, cel care ne mănâncă şi nouă zilele la refacerea bulevardului Eminescu. Tot cu banii de la BM au fost renovate şcolile din Stânca şi Bobuleşti. Din fonduri proprii se repară capital şcolile cu clasele I-IV şi V-VIII din Bădiuţi şi Bobuleşti.
Pe masa primarului odihneşte un ditamai dosarul cu proiectul unui campus şcolar preuniversitar şi universitar. Da, universitar, pentru că Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi s-a lăsat convinsă să deschidă un campus universitar la Ştefăneşti. Totul este pregătit pentru începerea construcţiei. Să se îndrepte vremea şi să se termine de reparat şcolile începute, după care se vor declanşa lucrările la campusul care, deocamdată, pe hârtie arată încântător.
Primarul Rusu se mai laudă că a reuşit să refacă întreaga reţea de canalizare a localităţii. „Este o reţea tip nekerman” se laudă el. În aducţiunea de apă un rol important l-a l-a jucat Aurel Vainer, un evreu plecat din Ştefăneşti cu mulţi ani în urmă, dare care n-a uitat unde s-a născut şi a copilărit. El s-a ocupat şi a obţinut fondurile de la Banca Mondială.
Şi sediul primăriei şi-a schimbat faţa. Arată a primărie de oraş, pe dinafară şi prin interior. Cei 14 salariaţi lucrează în birouri modernizate, dotate cu calculatoare şi acces la Internet, încălzite centralizat, cu grup sanitar şi apă curentă.
Chiar şi AJOFM s-a simţit atras de proaspătul oraş Ştefăneşti şi a înfiinţat aici o filială. Numai că le lipseşte, de pe plan local, forţa de muncă specializată, aşa că tot cei de la Botoşani vin periodic aici şi rezolvă problemele.
„Dacă s-ar găsi cineva să ridice un supermarket” este dorinţa ardentă a primarului. Numai că nici un investitor nu se simte atras de zonă, pentru că vadul încă este scăzut. Dacă traficul la vama Stânca-Costeşti se va revigora, dacă pe terenurile din spatele satului Stânca, aflate pe malul lacului de cumulare vor apărea primele vile, case de odihnă şi agrement, poate că va apărea şi acel investitor. Până atunci baza aprovizionării orăşenilor rămân minimarketurile, nu prea arătoase, dar acceptabile.
Cu primarul Ştefănel Rusu se pot discuta multe, că-i deschis la vorbă şi apropiat de membrii comunităţii. Se bucură de susţinerea comunităţii, de aceea nici nu prea are concurent la scaunul de primar, aşa că apropiatele alegeri nu-i dau prea multă bătaie de cap. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (LVI)
(Ioan Rotundu)
Sorescu este prefect cu patalama
Centrul Social de Urgenţă va fi gata la sfârşitul lunii martie
Profetul şi Păcuraru
(Cârcotaşul)
„Am primit oferte chiar în primele trei minute de la numirea mea ca director”
20 la sută din botoşăneni separă PET-urile
Vizită de monitorizare a proiectelor VPN
„Lacul lebedelor” prezentat la Botoşani de Baletul din Kiev
„Oriunde în lume confortul se plăteşte”
Pentru că la Botoşani n-au trecere la consilieri, vor juca în Italia
Un buget care nemulţumeşte ambele părţi
Fiole de oxitocin depozitate în condiţii necorespunzătoare
Ţarcă acuză judecătorii de interpretarea abuzivă a legilor
Comercianţii au fost hăituiţi din nou cu inspectori din alte judeţe
Năravul lui Sârbu a fost pe placul judecătorilor
Producătorii de mobilă şi lenjerie amendaţi de OJPC
Psihologii criminalişti pătrund în “Minţi criminale”
Francis Ford Coppola a trăit apocalipsa pe propria piele
Guvernul Tăriceanu pune biruri noi pentru bugetari
Lansarea competiţiei Euroşcola în România
O ofertă giurgeană
Doamne şi domnişoare mult aşteptate la spectacolul “Varietăţi de primăvară”
Primăriţă care va cânta în emisiunea TV “Primarul favorit”
Mariaj cu un marinar
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 22 februarie
Eşti în formă?
Apel către liberali
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog