Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7407
De la 07 Ianuarie 2003
122867474

Omul care se crede îndreptăţit la o statuie

  • 24 February 2008, 23:00
Apa Prutului a săpat, în zona localităţii Horodiştea, în malul românesc, dând naştere la o nouă albie. Odată cu noua albie, o suprafaţă de teren românesc, (aproximativ 100 ha) a devenit insuliţă şi totodată alăturată teritoriului Republicii Moldova. Ajunşi prin zonă, încă în perioada când prefectul Botoşanilor era social-democratul Costică Macaleţi, autorităţile comunei Păltiniş ni s-au plâns de faptul că aproape un kilometru pătrat de pământ românesc a devenit controlat de Republica Moldova, iar autorităţile noastre judeţene, deşi sesizate, n-au făcut nimic.
Noi am preluat problema şi am adus-o la cunoştinţa prefectului Macaleţi, care s-a angajat să i-a legătura cu Guvernul Năstase, mai exact cu cei de la Externe, pentru a le prezenta situaţia creată. La acea vreme, prin 2003 – 2004, problema putea fi rezolvată cu vreo 20 miliarde lei, în sensul că se cereau ridicate nişte diguri care să apere malul românesc de eroziunea apei şi totodată să redirijeze apa pe albia veche, recuperând insuliţa şi alipind-o teritoriului României, unde i-a fost locul din totdeauna.
Alegerile din 2004 au fost marcate şi de vehicularea electorală a situaţiei de la Horodiştea, atât prefectul Macaleţi cât şi alte autorităţi bătându-se cu pumnul în piept că dacă vor fi realeşi vor rezolva problema. Macaleţi a pierdut funcţia în favoarea liberalilor, dar senatorul Răzvan Theodorescu s-a angajat să se implice personal în rezolvarea acestei delicate probleme de graniţă. Era necesară intervenţia la nivel de Guvern Tăriceanu, pentru a aloca banii necesari lucrărilor hidrotehnice.
Anii au zburat, iar noi, prin 2006, am ajuns din nou la Horodiştea, spre a verifica dacă autorităţile române şi politicienii care s-au bătut cu pumnii în piept că rezolvă problema au trecut la fapte. Am putut constata cu amărăciune că nimeni n-a depăşit faza vorbelor. Petru Avornicesei, consilier local, ne-a prezentat situaţia la zi. Nici unul din demersurile lor de la nivelul primăriei nu primise atenţia cuvenită. Ne-am înfiinţat din nou în faţa prefectului, de această dată a lui Cristian Roman, prezentându-i situaţia actualizată, adică agravată, că apele Prutului au continuat să erodeze malul românesc.
Prefectul Roman s-a mişcat repede. A luat legătura cu autorităţile din Păltiniş, apoi cu cei de la Guvern. N-a durat mult, şi tot în cursul anului 2006 mi-a prezentat un document, înaintat deja Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, în care figura, ca prioritate o investiţie intitulată „Consolidare mal şi refacere traseu râu Prut zona Horodiştea”. Investiţia a fost propusă pentru că „în zona de graniţă cu Republica Moldova, se desprinde o suprafaţă de cca 80 ha din suprafaţa României. Sunt necesare lucrări de executare a unui canal „pionier” pe 3,5 km şi consolidarea zonei de închidere de meandră pe o lungime de 200 m. Valoare estimată – 4.000.000 Ron.” Întrebat şi când va demara investiţia, prefectul Roman n-a mai putut da un răspuns concret. Totuşi, un prim pas se făcuse.
În acelaşi timp ne-am adresat şi ing. Vasile Cercel, directorul Oficiului Judeţean de Gospodărirea Apelor Botoşani. „În momentul de faţă o suprafaţă de 81,7 ha teren, fost românesc, nu mai este al nostru, fiind tăiat de albia Prutului şi alipit Moldovei” – ne declara el în 26 mai 2006. Mai pesimist decât prefectul Roman, inginerul Cercel nu credea la acea vreme că investiţia propusă va demara prea curând, nefiind bani. Şi a avut dreptate.
În tot acest timp, Primăria Păltiniş şi consilierii locali tot presau asupra autorităţilor de la judeţ să se facă ceva. Consilierul Aeptru Avornicesei a iniţiat o scrisoare pe care au semnat-o cu toţii şi au trimis-o la Guvern, Preşedinţie, Externe, OGA etc. În cele din urmă lucrurile au început să prindă contur. Sub controlul Regiei Naţionale a Apelor, Agenţia Iaşi, spre sfârşitul anului 2006, la Horodiştea s-au demarat lucrările de amenajare a drumului de acces către viitoarele lucrări de amenajare a albiei Prutului. Chiar dacă suma era simbolică, de vreo patru miliarde lei vechi, tot a fost ceva.
În 2007 s-au alocat câteva zeci de miliarde de lei vechi, iar îndiguirile au devenit vizibile. S-a decolmatat şi vechea albie, aşa că apa Prutului a început să curgă prin acel loc. Până anul trecut se cheltuise peste 40 miliarde lei. Anul acesta s-a alocat suma de 23 de miliarde şi se speră ca lucrările să fie duse la bun sfârşit. Acestea sunt informaţiile de ultimă oră, culese sâmbătă, la faţa locului, adică la Horodiştea. „Cred că merit o statuie, pentru ce-am reuşit să fac pentru a ne recupera pământul” este de părere consilierul Petru Avornicesei, omul care a pus mult suflet, alături de primarul Costel Romanescu, pentru a determina autorităţile statului să reacţioneze.
Poate că statuie ar fi ceva prea pretenţios să i se ridice, dar o recompensă morală tot i se cuvine. „Cetăţean de onoare” al comunei, că tot este la modă o astfel de recompensă. E o sugestie! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primarul care s-a declarat duşmanul comisioanelor
Unde era atunci Codreanu, să ia atitudine alături de noi?
Vor porni în luptă cu trei proiecte viabile
Comentariul comentariilor (LVIII)
(Ioan Rotundu)
Stimulente pentru cei care angajează românii veniţi din străinătate
Liberalii nu îşi permit să-şi piardă timpul cu plângeri penale
Dispută politică pe seama unei săli de şedinţe
„Priceperea sau nepriceperea mea a fost atestată de MDLPL”
Schimb de folclor muzical între Botoşani şi Herţa
Luându-l pe Ciuştea drept model, se răţoieşte la Conţac
Grădina de Vară din Botoşani rămâne în slujba culturii
Vor să-l bată pe Flutur cu un candidat cruduţ
AJOFM vrea să colaboreze cu Poliţia de Frontieră
Măslinele vor putea fi consumate în siguranţă
Renunţă la alocaţiile din ţară pentru cele din străinătate
Pot deveni studenţi fără examen de admitere
Ţiprigan cere anularea salariilor şi gradaţiilor de merit
Valorificarea resturilor de la circumcizie
Horoscop
Arestat la domiciliu
Program TELE’M Botoşani, luni, 25 februarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog