Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9247
De la 07 Ianuarie 2003
122869314

Orban: Plăţile pe fonduri europene ar putea fi blocate 6 luni

  • dacă nu reformăm sistemul de achiziţii publice până pe 31 octombrie
  • 13 October 2011, 23:00
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat ca exista riscul ca autoritatile de la Bruxelles sa suspende formal platile pentru proiectele realizate cu fonduri europene pentru o perioada de 6 luni.
Insa acest lucru s-ar putea intampla doar daca nu vor fi luate anumite masuri pana pe 31 octombrie, si anume: reformarea sistemului de achizitii publice si simplificarea procedurilor privind absorbtia. "Daca noi pana la 31 octombrie nu incheiem doua procese, riscam sa avem o intrerupere formala a platilor pentru minimum 6 luni. Asta ar insemna ca tot semestrul I al anului viitor va fi blocat si rata de absorbtie nu va creste", a spus Orban.
In vederea reformarii este nevoie de reguli mai dure si includerea in sistem a doua institutii: Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, de la Ministerul Finantelor, si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). "Integrarea sistemului de gestiune a fondurilor comunitare inseamna ca ei devin responsabili pentru ceea ce fac, pentru ca si pana acum verificau, dar nu raspundeau in niciun fel de corectitudinea sau incorectitudinea acestor verificari. Ei nu numai ca vor fi auditati de Autoritatea de audit din Romania, dar vor fi si sub lupa Comisiei Europene", a spus ministrul.
"Opinia Comisiei Europene a fost ca sistemul de achizitii publice ar avea probleme sistemice. Ar trebui sa ne luam angajamentul ca sa verificam toate proiectele, implementate sau in curs de implementare, care au implicat achizitii publice. Aceasta masura trebuie realizata pana la 31 octombrie, anul acesta", a mai spus Leonard Orban.
Cod de conduita pentru functionarii care se ocupa de fonduri europene
Orban a mai anuntat ca Executivul a decis in sedinta de miercuri infiintarea unui grup de lucru care sa elaboreze un cod de conduita privind preintampinarea conflictelor de interese si incompatibilitatilor din procesul de gestiune a fondurilor comunitare. Astfel, demnitarii si functionarii care se ocupa de gesitonarea fondurilor europene vor trebui sa se abtina de la acte imorale, chiar daca acele acte ar putea fi catalogate drept morale.
"Sunt situatii pe care noi consideram ca ar trebui sa fie gestionate nu doar din punct de vedere juridic si legal, dar inclusiv moral. De aceea, o sa-i invitam pe cei care gestioneaza fondurile comunitare, in special cei cu pozitii foarte importante, sa se retina de la anumite chestiuni, chiar daca ele n-ar fi ilegale", a spus ministrul.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: La ghicitoare
Reţeta zilei: Maiuri ge gâscă cu cerc de orez împrejur
Președintele FAP își ține oamenii în frig
Descinderi la mai multe palate ţigăneşti la solicitarea procurorilor germani
Tenorul Costel Busuioc a fost bătut pentru că a cerut bon fiscal
Garda Financiară Timiş a demarat o acţiune de control la spălătoria unde a fost agresat
Procuror fiică de securist, suspectată că apără prietenul tatălui
Ioan Rotundu
Botoşani: Dorel Gaftoneanu – cel mnai premiat poet botoşănean
Sărbătoare la Biserica de pe Pietonalul Unirii
Prefectul cere primarilor să nu mai poarte oamenii pe drumuri
Ţurcanu vrea mărire pe seama umilirii lui Ţâbuleac
Pentru Georgescu a început numărătoarea inversă
Conflict între directorii de şcoli şi muncitorii necalificaţi
Speranţe de plată pentru firmele care au lucrat la şcoli
Medicii Ovidiu Mimor şI Maria Olaru nu sunt apreciaţI de colegi
Oficial BCE: Zona euro ar putea reintra in recesiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog