Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14285
De la 07 Ianuarie 2003
101962240

Orban, despre modificările propuse de Predoiu care ar crea o super-imunitate pentru magistrați:

  • Încă suntem departe de forma finală / Așteptăm opiniile celor din sistem
  • 4 February 2020, 19:45
Proiectul de lege privind desființarea Secției speciale, contestat de o parte a magistraților pe motiv că ar consolida un soi de ”impunitate larg㔠pentru magistrați prin două propuneri de modificare a legilor 303 și 317, este departe de forma finală, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban.
Întrebat despre criticile din sistem legat de două dintre prevederile proiectului pus în dezbatere de către Ministerul Justiției, premierul Ludovic Orban a subliniat că proiectul este în dezbatere publică și este trimis CSM, fiind așteptate "punctele de vedere ale tuturor actorilor relevenți".
"Încă suntem departe de forma finală (...) Noi considerăm că este foarte importantă adoptarea acestui act normativ de desființare a secției speciale", a declarat Orban, marți seară.
Proiectul prevede și modificarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul că acțiunea penală în cazul unui judecător sau procuror poate fi începută doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Cele două prevederi au fost criticate de către o parte dintre procurori și judecători, care consideră că se creează astfel o super-imunitate pentru magistrați și "un fel de filtru înainte de filtru făcut de persoane care au ajuns acolo în baza unui vot".
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” spun că propunerile legislative consolidează, contrar Constituției, un soi de ”impunitate larg㔠pentru magistrați. Cele două asociații atrag atenția că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistrații onești din România și că asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți.
Magistrații din cele două asociații mai spun că propunerea Ministerului Justiției este cu totul inexplicabilă, mai ales că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneția pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context.
Cele două asociații consideră că astfel de reglementări, "pe care nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiției au fost profund criticate de Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Veneția, nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil și nescuzabil, de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraților, iar Ministerul Justiției trebuie să le retragă.
Agentia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stafia infractorului Zgonea a bântuit şi pe meleaguri botoşănene
Ioan Rotundu
Nu există națiune puternică cu cetățeni slabi, asistați, care s-au obișnuit să primească de la stat.
Niciun Guvern nu vine cu banii de acasă
Lumea lu' Rotundu: Ninge la Botoşani
S-a făcut frate cu PSD-ul pentru a trimite USR în iad
Ioan Rotundu
Cum a căzut PSD-ul în capcana abil întinsă de PNL
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 3 – 9.02.2020
Bancul săptămânii: Preot surprins de un răspuns neasşteptat
Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: Roma Mărul discordiei
Presa-n gura lu' Rotunu: Emisiunea din 31.01.2020
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 7 februarie 2020
Schitul Bals: Drumul credintei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă