Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22151
De la 07 Ianuarie 2003
122882218
Organizată pentru sprijinul românilor din Italia

Afaceriştii italieni nu s-au înghesuit la întâlnirea din Prefectură

  • nici parlamentarii botoşăneni n-au onorat invitaţia
  • 18 November 2007, 23:00
Instituţia Prefectului a organizat ieri o masă rotundă privind problematica românilor care lucrează în Italia, în contextul valului de violenţe la care au fost supuşi conaţionalii noştri în ultima perioadă. Au răspuns pozitiv invitaţiei doi parlamentari de Botoşani, senatorul Gavrilă Vasilescu şi deputatul Liviu Câmpanu, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Conţac, un reprezentant al oamenilor de afaceri italieni care îşi desfăşoară activitatea în judeţ, precum şi reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor.
Nici parlamentarii botoşăneni şi nici investitorii italieni din Botoşani nu au manifestat prea mult interes pentru această întâlnire, prezenţa lor fiind destul de slabă. Din partea Instituţiei Prefectului au fost prezenţi prefectul Gheorghe Sorescu, subprefectul David Aniţei Şalgău şi consilierul pe problemele romilor, Semiramida Balan.
După discuţii care au durat aproape două ore, s-a ajuns la o singură concluzie. Cazul Mailat, care a scandalizat întreaga Europă, trebuie tratat ca unul izolat. „Romii trăiesc de o viaţă alături de italieni, iar Mailat a fost picătura care a umplut paharul. Este o problemă politică în Italia, iar după alegeri lucrurile vor reveni la normal”, a declarat Antonio Esposito, reprezentant al firmei Erregimode, cu activitate în Săveni. „Italia s-a aflat în campanie electorală, iar acest scandal nu a fost decât o strategie a unui grup politic de extremă dreaptă”, a subliniat acesta.
Autorităţile române ar trebui din punctul său de vedere să fie mult mai atente şi să asigure accesul dincolo de graniţele sale pe baza unui cazier judiciar, pentru a evita exportul infracţionalităţii. Măsura nu a fost pe placul consilierei pentru romi, care a susţinut că acest fapt ar restrânge liberul acces la circulaţie al tuturor românilor, ca cetăţeni europeni. Cei prezenţi au fost, însă, de acord că educaţia, în principal a romilor, este cheia de a ieşi din acest impas. Va dura însă foarte mult până când vor fi vizibile şi rezultatele.
La finele întâlnirii, prefectul a propus redactarea unui material de susţinere pentru zecile de mii de botoşăneni care muncesc în Italia. „Acest material va fi transmis, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, către botoşănenii din Italia. De asemenea, senatorul Gavrila Vasilescu va duce acest mesaj la Bruxelles, unde va discuta această problemă cu oficialităţile europene”, a declarat Gheorghe Sorescu, primul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Prefectul a subliniat că în pofida prezenţei scăzute a parlamentarilor şedinţa a fost foarte bine venită. Acesta susţine că nu s-a dorit culpabilizarea cuiva. „Poate italienii s-au gândit că noi vom răspunde cu aceeaşi monedă şi ne vom comporta la fel cu italienii se comportă cu românii. Nu este aşa, noi suntem civilizaţi”, a declarat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Inteligenţa copiilor botoşăneni, testată de Fundaţia Voiculescu
Turul Românei la ciclism pleacă din Botoşani
Bogdan Olteanu a dat politicienilor locali o lecţie de comportament
pianul donat de Camera Deputaţilor inaugurat printr-un concert de excepţie
Trebuie să-i votăm, ne-au dat un pian la Filarmonică!
Peremiştii scot la rampă o băcăoancă codaşă
Ţărăniştii continuă să se hrănească cu personalitatea lui Coposu
Revoluţie galbenă la Botoşani
Vina lui Conţac
Ioan Rotundu
Prisecariu i-a suflat lui Cornescu afacerea pe Botoşani
Petre Roman şi-a dansat amanta botoşăneană la sentiment
Horoscop
Adevăr disimulat în dialog
Ultimul legionar venit din America să moară de apoplexie la Botoşani
Supa plugarului
Spitalul Darabani are şanse să efectueze analize în programul naţional
Cam ce preferinţe au botoşănenii în a-şi petrece Revelionul
Reţele E.ON secţionate de constructori inconştienţi
Recunoaşte că cetăţenii sunt jumuliţi de bani pe seama greşelii altora
Muncitorii au de pierdut, dacă lucrează la negru
Ciobanu i-a descurajat pe reclamagii de profesie cu aplicarea de amenzi
Investiţii realizate de frica legii
Vasilescu se întoarce împotriva chiulului din Senat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog