Doru Luchian este unul dintre botoşănenii care ne-au contactat imediat după Revelion 2020. Dumnealui are o problemă mai veche ce ar fi trebuit să fie soluţionată de lucrătorii Poliţiei Botoşani dar care rămâne o mare necunoscută.
Iată cum rezumă Doru Luchian problema sa care, probabil, zace printr-un sertar al unui poliţist din cadrul IJP Botoşani:
Subsemnatul Luchian Doru, născut in com. Mihălăşeni jud. Botoşani la data de 8/08/1972 cu domiciliul în com. M. Eminescu, sat Cătămărăşti Deal, jud Botoşani, str M. Eminescu nr 92 ap. 1, va aduc la cunoştinţă că în data de 31 Decembrie 2018 , între orele 18 şi 20 , timp în care am lipsit de acasă, în acest interval de timp locuinţa a fost spartă fiindu-mi sustrasă suma de 5000 lire sterline un telefon iphone 8 plus achiziţionat în acea luna din Anglia.
Am sesizat Poliţia imediat, la domiciliul s-au prezentat doi poliţişti pentru cercetări unul din ei este Ionuţ Afrăsinei care a preluat cazul spre soluţionare. S-a împlinit exact un an de la nefericitul eveniment, timp în care nu am primit niciun răspuns sau o înştiinţare referitoare la evoluţia anchetei. M-am deplasat de mai multe ori la postul de Poliţie al com. M. Eminescu dar nu am putut lua legătura cu domnii poliţişti care se ocupă de caz deoarece mi se spunea ca nu sunt prezenţi.
Cei doi reprezentanţi ai poliţiei au întocmit un proces-verbal la faţa locului însă nu ne-au dat nicio copie şi nouă. Menţionez faptul ca am fost chemat la Poliţia Botoşani unde poliţistul Ionuț Afrăsinei m-a pus să semnez nişte hârtii în alb spunând că le va completa el după aceea , am semnat având încredere în dumnealui deoarece a doua zi aveam bilete de întoarcere în Anglia. Martor la acest eveniment a fost sora mea Abrahamfi Diana si o poliţistă pe care aş putea să o recunosc dacă o văd pt că nu-i ştiu numele.
Îl pot informa pe Doru Luchian că de la bun început cercetările în vederea descoperirii hoţului, dacă s-au derulat aşa cum le-a descris, au fost abordate într-un mod ciudat, ca să nu sun neprofesionist. Orice agent de poliţie ştie că prima s-a obligaţie, în astfel de cazuri, este să conserve câmpul infracţional până la sosirea echipei de criminalişti care să descopere şi să ridice eventuale probe incriminatorii care să ducă la descoperirea făptaşului.
Faptul că agentul de poliţie Afrăsânei n-a solicitat deplasarea la faţa locului a echipei de criminalişti din cadrul IJUP Botoşani şi a încheiat doar un simplu proces verbal de constatare n-a făcut decât să-l avantajeze pe făptaş prin ştergerea eventualelor urme care l-ar fi putut da de gol.
Iată ce ne mai scrie păgubaşul: V-aş fi recunoscător dacă aţi face un control şi să le aduceţi aminte domnilor poliţişti că trebuie să-şi facă datoria faţă de noi cetăţenii de rând. (am indicat presupuşii autori , am indicat şi locuri cu telecamere, am trimis si convorbirea mea cu soţia unui bănuit de unde rezulta clar ca soţul ei a participat la spargere dar nici măcar nu sau deplasat sau chemat la cercetări pe cineva) Vă mulţumesc anticipat.
Deci, păgubaşul i-a furnizat poliţistului probe cam cine ar fi putut comite furtul numai că poliţistul nici după doi ani n-a reuşit să verifice acele suspiciuni. Prea miroase a fi o anumită cârdăşie între anchetator şi presupusul hoţ. În Jurnalul s-au prezentat frecvente cazuri de cârdăşie dintre poliţişti şi hoţi, cel mai strigător la cer fiind cazul de la Vorniceni unde agenţii de poliţie aveau parte din ce hoţii reuşeau să fure. N-am a-i da veşti prea optimiste păgubaşului. Presa n-are dreptul de a trage la răspundere sau controla activitatea poliţiştilor decât numai a face public abuzurile sau incompetenţa acestora.
Îi recomandăm păgubaşului să ceară în scris conducerii IJP Botoşani care este stadiul cercetărilor în dosarul ce-l priveşte. Trecând doi ani de la comiterea furtului, procedural, când autorul rămâne necunoscut, dosarul se depune la serviciul caziere, fiind înregistrat în evidenţa dosarelor pasive. Dacă din întâmplare apar noi informaţii, atunci dosarul este reactivat.
Îi recomand lui Doru Luchian, dacă tot cunoaşte cine-i hoţul, să-l ia de guler şi să-l ducă la Poliţie. Poate aşa va mişca lucrurile din loc. Cât despre prejudiciul suferit, ar fi o minune să-l mai recupereze vreodată.
Referitor la agentul de poliţie Ionuţ Afrăsinei, în arhiva noastră figurează un astfel de nume ca agent şef de poliţie la comuna Vorniceni, implicat într-un şir lung de infracţiuni şi mutat disciplinar într-o altă comună din judeţ. Vom verifica dacă poliţistul de la Poliţia Mihai Eminescu este unul şi acelaşi cu cel de la Vorniceni.