Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15257
De la 07 Ianuarie 2003
122875324

Osanale pentru preamărirea unui intrus în sutană

  • (Cârcotaşul)
  • 2 March 2008, 23:00
Primarul Flutur a declarat că i-a smuls Preafericitului Daniel promisiunea de a înfiinţa la Botoşani o episcopie. Nobil demersul primarului, numai că toată afacerea are un chichirez ce miroase a dedicaţie. Flutur a ajuns în Consiliul Eparhial, propus fiind de protopopul Lucian Leonte. Daniel a trecut de la gradul de „Preaînalt” la cel de „Preafericit” (poate fi şi grad militar, ce mai contează de vreme ce la CNSAS-ul lui Dinescu deconspirarea preoţilor ca foşti turnători la Secu s-a împotmolit, tot cu ajutorul unui gradat cunoscut ca „Motanul Felix”, alias Dan Voiculescu) şi cu votul lui Flutur, aşa că va trebui să-şi onoreze promisiunea făcută acestuia de a înfiinţa la Botoşani o episcopie. Iar ca episcop, fără îndoială, va fi numit protopopul Lucian Leonte, şi cu ajutorul Fluture, ca semn de recunoştinţă că a fost propus şi desemnat în Consiliul Eparhial. Şi aşa se va împlini dorinţa de mărire a protopopului, care până acum două zile, până la aflarea veştii, aspira la o funcţie preoţească pe la Mitropolia Iaşilor.
Omul acesta, considerat de mulţi un intrus în sutană (mă refer la Leonte, să nu fiu înţeles greşit!) s-a ridicat în funcţia de protopop, răspopindu-i pe mulţi concurenţi, asta dacă nu i-a strâns Dumnezeu pe pajiştea Raiului, pentru a-i înălţa cântări, bea lapte cu miere şi desfăta privind la pomul cu mere, rugându-i-se Domnului pentru iertarea păcatului originar, căruia oamenii, cu largheţe, i-au adăugat şi păcatele din cutia Pandorei.
Se spune că părintele Zare ar fi una din victimele sale, deşi părintele a jucat rolul decisiv ca Leonte să ajungă protopop. Nici părintele revoluţionar Candrea, care slujeşte la biserica Uspenia, n-a scăpat de mânia lui Leonte, de îndată ce acesta a ajuns protopop. Cât despre preotul Popa Mihai, cel care a renovat şi pictat biserica Uspenia, suportând capriciile răposatului pictor Achiţenie, drept „recompensă”, Leonte a insistat la Mitropolia Iaşilor să fie răspopit. Demersul i-a fost încununat cu succes!
Părintele Ştefan Holban a muncit ani mulţi să vadă ridicată o biserică la Cătămărăşti Deal: A ridicat o mândreţe de clădire. Când i-a fost aproape sorocul s-o termine, a intrat în scenă şi în prim plan protopopul Leonte. El a jucat o piesă într-un singur act. L-a scos pe Holban din parohie şi l-a numit pe nepotul său. Unii susţin că i-ar fi cumnat. Tot un drac, de vreme ce s-a comis abuzul ca preotului Holban să-i fie luată parohia.
Ultimul pe care protopopul l-a luat în colimatoriu, sau pe care i s-a pus pata, este preotul militar Grădinaru de la biserica încă nesfinţită, aflată peste drum de biserica „Sf. Ilie”, unde slujeşte însuşi protopopul Leonte, mai exact în spatele casei Armatei. Se va sfinţi la toamnă cu două nume: „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Sf. Gheorghe”. Părintele a făcut greşeala să scoată o foaie religioasă, prin care s-a adresat enoriaşilor din parohie . S-a mâniat rău protopopul că un pârlit de preot militar l-a concurat în editarea „Revistei creştine”, pe care o consideră unica şi sfânta publicaţie cu drept de apariţie pe teritoriul Protopopiatului ce-l păstoreşte. Semn că Leonte n-a citit în cealaltă biblie, a ţării, mă refer la Constituţie, că în România orice poate înfiinţa orice fel de publicaţie, fără să ceară avizul nimănui, nici măcar a celor care se consideră unsul lui Dumnezeu pe „Pământul păcătos” al oamenilor cu bun simţ. Deja se zvoneşte că preotului Grădinaru, pentru îndrăzneala sa de a se adresa membrilor parohiei printr-o foaie creştină, i se va lua parohia. Pentru început, protopopul Leonte i-a luat dreptul de a mai edita foaie.
Aşadar, creştini ortodocşi, catolici, greco-romani şi credincioşi de toate cultele sau formele de credinţă, care convieţuiţi în bună pace pe pământul unde s-a născut şi creat marele Eminescu, luaţi aminte: viitorul episcop de Botoşani se na numi Lucian Leonte. Dumnezeu să vă aibă în pază!
Cât despre viitorul episcop Lucian Leonte, de îndată ce va fi uns în funcţie, îl rog să mai ridice un magazin pe terenul şi spaţiul verde publice, că ban la ban trace, chiar dacă-i ochiul dracului. Amin!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Telenovelă politică în patru acte
Florin Ţurcanu versus Florin Ghiorghiţă
O bijuterie arhitectonică ajunsă ruină şi cu ajutorul Bisericii
Primarul Flutur se bazează pe votul preşedintelui CJ Botoşani, la ADR
Democraţia are şi imperfecţiuni
Ioan Rotunhdu
Cu experienţa unei societăţi falimentate, Niţură dă lecţii de management
Balul Gospodarului la Tudora
Comentariul comentariilor (LXIV
(Ioan Rotundu)
Elevi cu note scăzute la purtare
Mii de taloane întoarse la CJAS
O aberaţie în interpretarea legii îi afectează grav pe unii profesori
16 şcoli vor fi racordate la Termica
Bolnavii de la psihiatrie au marcat prima zi de primăvară
Onişa prevede Apocalipsa în Botoşani
Liberalul Ciobanu acuză CJ-ul de un blocaj politic
Florin Calinescu este Presedinte la Pro Tv
Sinceritate de un anume fel
Horoscop
Urare Termica
Felicitare PNL
DJT vă oferă o vacanţă ieftină şi de vis
Vinde un telefon mişto
Program TELE’M Botoşani, luni, 3 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog