Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19893
De la 07 Ianuarie 2003
122905542

Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte...

  • 23 June 2008, 23:00
"Ostasi, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre (...) Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru. OSTASI, Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!", aceste cuvinte ii apartin maresalul Ion Antonescu, fiind adresate Armatei romane in noaptea de 22 iunie 1941, cand Romania a pornit razboiul impotriva Uniunii Sovietice, scrie ZIUA, preluata de Romanian Global News.
Pe data de 26 iunie 1940, prima nota ultimativa a URSS, adresata Romaniei, solicita imperativ "rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei catre Uniunea Sovietice". Cererile guvernului URSS catre guvernul regal al Romaniei cuprindeau doua puncte: 1) sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia si 2) sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit unei harti alaturate. La 27 iunie1940, respectand termenul cerut de nota ultimativa, guvernul Romaniei remite un raspuns in care se arata: "sa procedeze...la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la guvernul sovietic". Data fiind aceasta situatie, guvernul sovietic revine cu o a doua nota, in care someaza guvernul Romaniei sa restituie Basarabia si nordul Bucovinei in termen de 4 zile (1 iulie - n.red), stipuland ca, pe 28 iunie, deci a doua zi, orasele Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba sa fie deja ocupate de trupele sovietice. Aproape un an mai tarziu, Romania (alaturi de Germania) pornea un razboi de recuperare a teritoriilor smulse de bolsevicii lui Stalin (Operatiunea Barbarossa). Acesta este momentul pe care diriguitorii pro-moscoviti de sorginte comunista de la Chisinau l-au comemorat duminica.
Astfel, conducerea Republicii Moldova si cateva zeci de persoane, in special veterani rusi ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, au comemorat duminica, la Chisinau, inceperea conflagratiei mondiale pentru fosta Uniune Sovietica, la 22 iunie 1941, transmite Rompres. Majoritatea membrilor guvernului, deputati, reprezentanti ai administratiei publice centrale s-au adunat duminica dimineata la Complexul Memorial al Gloriei Militare "Eternitate" din Chisinau. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a venit insotit de seful legislativului, Marian Lupu, si ministrul Apararii, Vitalie Vrabie. Dintre reprezentantii conducerii de varf de la Chisinau, de la eveniment a lipsit doar premierul Zinaida Grecianii.
Voronin: "In aceasta zi, pentru noi, cetatenii sovietici, a inceput Marele razboi pentru apararea patriei" Oficialii au fost intampinati cu fanfare militare si cantece din perioada sovietica. Ei au depus flori la "focul vesnic" si mormintele ostasilor necunoscuti. Intreaga ceremonie a durat circa 20 de minute.
Vladimir Voronin a declarat pentru presa ca aceasta zi are o semnificatie istorica deosebita. Pentru el si pentru toti cetatenii, nu doar ai Republicii Moldova ci si ai intregii planete. "In aceasta zi, pentru noi, Uniunea Sovietica, cetatenii sovietici, a inceput Marele razboi pentru apararea patriei", a mentionat el.
Presedintele moldovean a mai spus ca trebuie sa tinem minte aceasta zi si sa facem tot posibilul ca asemenea evenimente sa nu se mai repete. "Cu parere de rau observam ca incep a renaste ideile profasciste, nationaliste, ceea ce este o primejdie. Noi trebuie sa fim atenti si sa nu permitem sa se mai repete vreodata asa ceva", a conchis Voronin. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXLIII)
(Ioan Rotundu)
Rebenciuc - un încurcă lume cu... rădăcini
În sfârşit, ordine şi disciplină la Poliţia Comunitară
Românul ajuns specialist în "porchettaro"
UE îşi arată colţii: imigranţii ilegali pot sta 18 luni după gratii
Voronin nu-l mai vrea pe Geoană la Chişinău
fără vreo explicaţie, vizita a fost contramandată de guvernul comunist
România a renunţat la Insula Şerpilor
interesele naţionale trădate de actuala putere ne mulţumim doar cu zona maritimă
Basarabia respinge NATO şi Rusia îi dă regiunea transnistreană
Sugar căzut din căruţă
Violator cu apucături sadice
Antidrog şi la Botoşani
Pompierii s-au aprins în concurs şi s-au stins cu premii
ITM a ridicat ştacheta amenzilor
Cum vrea E.ON Gaz să ne convingă să-i dăm mai mulţi bani
Anunţ privind restricţie la circulaţia tramvaielor
Program Tele'M Botoşani marţi, 24 IUNIE
Curiozitatea psihiatrului
Horoscop
Are 30 ani, este discret şi vrea ceva... oferind satisfacţie materială
PD-L riscă să primească o lovitură năucitoare
Ioan Rotundu
Temerea lui Baban
Comuna Hudeşti a rămas de căruţă
Vântul va fi pus la treabă în 14 comune botoşănene
Autorităţile instruite pentru situaţia de caniculă
Conţac se dă învins
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog