Dat fiindcă ne-am întâlnit spre după amiază, restaurantul pieţei era deja închis. După ce am trecut în revistă mai multe restaurante cu ştaif, ne-am oprit asupra unuia cu pretenţie de cosmopolit. Imediat ce am luat loc la masă, ospătara venit cu un teanc de ceea ce nemţii numesc Speisekarte. I-am mulţumit pentru osteneală dar nu lista meniu ne interesa ci dacă la bucătărie se poate prepara o ceafă la grătar.
I-am explicat că vrem să fie preparată din carne obţinută de la porc crescut în regim gospodăresc. N-a fost posibil. Aveau ceafă cumpărată de la Carefoure, Kaufland, adică obţinută de la animale crescute în fermă şi alimentate cu concentrate chimice, dar şi mai periculos, cu hormoni de creştere. Ne-a explicat fata că nu au voie să introducă la bucătărie carne obţinută de la animalele din curte. Legea interzice.
Ciudat! Legea ne interzice să mâncăm o bucată de carne suculentă, gustoasă, obţinută de la un animal crescut cu furaje naturale şi ne obligă să mâncăm carnea procesată, o carne care nu putrezeşte în galantarul carmangerului nici dacă stă de la Crăciun la Paşti.
Ştiu din presă că în România pesta porcină s-a eradicat şi că avem din nou voie să exportăm carne de porc în Europa, inclusiv cea obţinută prin achiziţie de la crescătorii de animale individuali. Dar cineva, acolo sus, la Guvern, are interesul ca această carne cu care omenirea se hrăneşte de mii de ani să nu ajungă pe masa orăşeanului. Pe masa celui de la oraş să stea carnea procesată, adusă şi ea de aiurea.
Occidentalii şi-au dat seama de greşeala făcută de a consuma carne obţinută de la anime îndopate cu chimicale şi au început să refacă fermele mici, cu animale crescute în sistem gospodăresc. Englezii au descoperit că a consuma numai carne slabă, fără grăsimea ei naturală, a dus la apariţia unor boli care afectează grav sănătatea populaţiei. Acum revin la porcii cu slănină şi oile cu seu.
Guvernanţii noştri, medicii veterinari şi umani, ştiu de aceste greşeli ale occidentului dar preferă comisionul oferit de importatori în dauna sănătăţii noastre. Nici un medic veterinar, când aduci vorba de consumul de carne, nu acceptă dialogul despre pericolul de a consuma carne obţinută de la animale crescute în regim industrial. Zice că dacă se află îşi pierde pâinea.
Lămurindu-ne de la ospătară cam ce ceafă la grătar puteam servi, eram pe picior de plecare când aceasta a avut inspiraţia să ne spună:
- Dar un muşchi la grătar de porc mistreţ nu vreţi să serviţi?
- Apoi, aşa spune, măi fată! tise unul dintre noi şi ne-am aşezat din nou la masă.
Muşchiul a fost excelent. Bine pătruns la baiţ, sărat cât trebuie, fript în stilul chateaubriand, muşchiuleţul a fost un deliciu. Ca vin ne-am ales un Merlot sec de Dealu Mare care s-a împrietenit extrem de bine cu muşchiuleţul.
Nota de plată n-a fost una potrivită cu meniul, nici prea mare, nici modestă. Am avut noroc că la bucătărie au avut muşchi de porc mistreţ. Însă pe când vom putea mânca din nou ceafă la grătar aşa cum s-a mâncat în urmă cu vreo 10 ani. Nu înţeleg de ce guvernanţii noştri nu ne lasă să mâncăm sănătos şi în practică, nu numai prin slogane la televizor!
Lucullus