Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15360
De la 07 Ianuarie 2003
122875427

PD-L pe muchie de cuţit

  • 6 February 2011, 23:00
Intr-o nota interna din iulie 2010, ministrul Sebastian Vladescu scria profetic:
“Se constata distributia preferentiala de stimulente (inclusiv conditionarea acordarii de stimulente de returnarea catre conducerea institutiei a unei parti din acestea) si redistribuirea lor in sistem piramidal”.
Mai clar de atat nici ca se poate. Aceasta este esenta sistemului politic actual.
PD-L s-a nascut, a trait si traieste in pacatul originar: dai banu’ la partid, primesti apoi contracte si functii publice. “Ai nostri”, lipitori de afise sau nu, trebuie sa beneficieze de faptul ca am ajuns la putere. Asta-i logica, stramba, a jocului politic dambovitean. Si in multe alte societati.
Fenomenul Siret. Se indoieste cineva ca in majoritatea vamilor, daca nu chiar in toate, lucrurile se petrec identic, aproape trase la indigo? Dar sefii vamilor nu sunt pusi cu acordul liderilor judeteni de partid? Ca doar ei ii recomanda spre a fi numiti, ca rasplata a procentelor de voturi aduse la zestrea partidului. Ca si la Halmeu.
Lucrurile au avansat, ca sa ajungi sef in vama plateai 130.000 de euro, iar la renumire suma s-a ridicat la 430.000 de euro. N-o spun eu, o spun procurorii DNA. Unde mergeau banii, cei de inceput si apoi din sumele colectate zi de zi? O spune fara ezitare Vladescu: se redistribuiau in sistem piramidal. Pana la ce nivel? Aici procurorii DNA au o problema: se pare ca exista un prag peste care nu mai trec. Cine a primit o parte sau toata suma de 130.000 de euro pentru numirea sefii vamii la Halmeu? Tacere.
Fenomenul Soric. Nu mai reiau evenimentele legate de seful politiei de la Neamt. Agresiv in fata camerelor tv, Soric declara senin: “ce mare lucru facea Mararu, dadea bani cu camata”. Toate se intamplau sub ministeriatul implacabilului Vasile Blaga. Soric a fost numit cel putin cu acordul liderului local al PD-L, dl Pinalti. Dar si cu acordul interlopilor din zona. Existau semnale in presa locala despre legaturile acestuia cu zona infractionala, si totusi a fost numit sef de politie. Umbla zvonuri ca in mai multe judete se intampla acelasi lucru, iar in contrapartida interlopii platesc sume grase la “cine trebuie”.
Fenomenul Falca. Finul Falca isi tergiverseaza dosarul penal de 3 ani, prin tertipuri avocatesti si cu coniventa judecatorilor aradeni, aducandu-i pe procurorii DNA la concluzia ca dosarul trebuie stramutat la alte instante. N-am auzit sa fie admonestat de catre presedintele Basescu pentru acest fapt, macar in termenii folositi pentru mustruluirea Monicai Ridzi si a lui Pasat. Mai mult, Elena Udrea il propunea pe finul Falca, nici mai mult nici mai putin, pentru conducerea PD-L.
A scapat si dansa de criticile “nasului” prezidential. Iar finul Falca este cel care a aparat cu vehementa onoarea partidului, sifonata de insistentele cu care Monica Macovei si Cristian Preda propuneau anul trecut criterii de integritate foarte dure pentru viitoarea conducere a PD-L. Am o vaga premonitie ca si Pasat va scapa de DNA prin votul “colegilor” din toate partidele, carora cuvintele profetice ale Monicai Ridzi (“o sa va vina si voua randul”), le-au trezit fiori de groaza.
Sa amintim si amendamentul deputatului PD-L, Daniel Buda, care ii exonereaza de raspundere penala pe avocatii care au comis infractiuni, amendament retras de guvern prin OUG, alegerea proaspat iesitului din puscarie, Antonie Solomon, drept seful filialei PD-L Craiova si desemnarea condamnatului definitiv, Mircia Gutau, drept cetatean de onoare al orasului Valcea.
Fara vreo reactie din partea conducerii partidului. Doar sunt “ai nostri”, pe care trebuie sa-i aparam.
In PD-L exista teoria ca pana la pronuntarea definitiva si irevocabila a justitiei, personajul cu pricina e curat ca lacrima, chiar daca se judeca penal. Ceeace a facut-o pe Monica Macovei sa exclame: “este o mare porcarie”. Ce se aplica unui om de pe strada, prezumtia de nevinovatie, nu este aplicabila unui demnitar, care ramane cu mainile in banii publici bine mersi, ani buni, desi a fost acuzat de furt din aceiasi bani publici. Cel care reprezinta interesele cetatenilor in functii de conducere nu are acelasi grad de responsabilitate si raspundere cu omul de rand.
Fenomenul mafiei publice. Fenomenul descris de Vladescu din finantele publice functioneaza in continuare si in multe alte sectoare. Dupa scandalul cu retragerea stimulentelor, sechestrarea in birou a ministrului de finante, urcarea acestuia pe masa in holul ministerului pentru a potoli furia angajatilor, totul a revenit la normal. Stimulentele se dau in continuare, amenintarea cu restructurarea ministerelor finantelor si internelor a fost uitata, banii si-au reluat circuitele obisnuite. Controalele ANAF se produc acolo unde trebuie, la firmele opozitiei, investitorii straini fug din cauza coruptiei, mai nou nici intrarea in Schengen nu mai este asa de sigura. Si daca de criza mondiala nu este vinovat PD-L, de lipsa reformelor in domeniile fiscal, administrativ si ordine publica, de nestapanirea evaziunii, a infractiunilor economice, este. Cu varf si indesat. ”Ai nostri” i-au infrant, se pare definitiv, pe Boc si pe Basescu.
Alegeri pentru conducerea PD-L. Influenta presedintelui Basescu este totusi limitata, fapt demonstrat de maraitul “buldogului” Blaga, care i-a transmis lui Basescu ca nu primeste ordine de la nimeni. Lupta dintre aripa Falca-Udrea-Igas si “stelele” partidului, Blaga, Videanu, Berceanu, Oltean, Cezar Preda, va fi castigata de … Emil Boc. Este singurul care mai poate salva fata partidului si tine in frau taberele formate sau in curs de formare. Singurul care poata salva partidul de sindromul Katoblepas, miticul animal care se autodevora.
Presedintele Basescu ii baga pe gatul partidului si pe Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda. Nu cred ca-si imagineaza ca vor avea mai mult succes cu reformarea partidului decat au avut anul trecut. Mai degraba e un fel de aratat pisica, daca reuseste va planta in vitrina partidului persoane care sa dea bine la Bruxelles. In plus, incearca sa neutralizeze posibila amenintare de constructie a unui alt partid, in jurul Monicai Macovei.
Posibilitate pe care o voi analiza intr-un articol viitor. Perspectivele economice care sa permita PD-L sa dea inapoi cetatenilor ce “le-a luat” (de fapt nu le-a luat, n-avea de unde sa le mai dea), nu apar la orizont. Coruptia si paradigma pacatoasa in care functioneaza toate partidele romanesti este in continuare vizibila si la PD-L.
Mult discutata si trambitata “relansare economica” si creare de locuri de munca nu sunt posibile nici in Spania, nici in Ungaria nici in multe alte tari, neconduse de Basescu si Boc. Mai este doar un an pana la campaniile electorale din 2012 si populismul si cumpararea de voturi prin pomeni electorale vor fi aduse iarasi la rang de virtute politica. Deja nou creata USL supraliciteaza si promite ca raiul va pogora pe plaiuri mioritice daca va fi votata in 2012. Blestemul democratiei prost intelese isi produce efectele. Daca electoratul de dreapta, scarbit de evolutia politica si economica, de evolutia PD-L, va sta acasa, USL va castiga en fanfare. Iar din cele 18 procente pe care se lauda PD-L ca le are se va alege praful.
Presedintele Basescu va fi coautorul aceastei evolutie, daca se va intampla. Il accepta pe finul Falca, cu tot cu proces penal, nu vrea sa retraga PD-L de la guvernare in favoarea unui guvern tehnocrat, cu argumente indoielnice, ii ameninta pe Pasat si “stelele” PD-L, dar obtine doar maraituri. Nu este de acord nici cu constructia unui nou partid in jurul Monicai Macovei.
PD-L se afla pe muchie de cutit. Doar un miracol il poate salva de la prabusirea finala. De la autodevorare.
de Stefan Vlaston

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caricatura zilei: Nunta USL
Patru senatori propun examinarea psihiatrică a candidaţilor la Preşedinţie şi Parlament
Guvernul se opune iniţiativei
Dar pe noi cine ne-a întrebat?
Ioan Rotundu
Furturile de subzistenţă au înlocuit sustragerile de produse electronice scumpe
Peste 200 milioane lei vechi pentru activităţile culturale şi sportive din Flămânzi
Ludovic Orban (PNL) explică de ce a votat împotriva înfiinţării USL
nu cred că această alianţă va avea o viaţă foarte lungă nu putem amesteca stânga cu dreapta
Dragostea l-a determinat pe Traian Băsescu să-i ofere totul pe tavă Elenei Udrea
Este de datoria parlamentarilor actuali să propună suspendarea presşdintelui Basescu
chiar dacă opoziţia nu are majoritatea
70 de mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă
cerand organizarea de alegeri anticipate
Cererile de eliberare a certificatelor de atestare fiscala au dus la o nebunie
Horoscop
Bancul zilei: Petrecere americană
Caricatura zilei: Miluiţi-l pe Boc!
De la portocaliu la verde-nrourat
Sporurile în sănătate vor fi acordate numai dacă spitalul are buget
Ministerul Sănătăţii a făcut o mare descoperite în privinţa spitalelor
fără medici nu poate exista act medical, motiv de desfiinţare a spitalelor
Furt de pe pietonalul Unirii…
Ţigări şi alcool confiscat de jandarmi
Pensiile micşorate l-a neliniştit pe senatorul Liviu Câmpanu
Antonescu şi Voiculescu s-au căciulit la Câmpanu
pericol de grad zero pentru Ţurcanu
Cadrele medicale simt că le-a ajuns cuţitul la os
Avocaţii nu vor să plătească din urmă taxa la sănătate
Medicii şi asistenţii medicali nu vor mai plăti taxa pentru certificatul de conformitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog