Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10726
De la 07 Ianuarie 2003
78499556

PDL nu ne vinde ţara, ne vinde viitorul copiilor noştri

  • Guvernul vinde acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON, pentru un miliard euro
  • 15 April 2010, 23:00
Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
Pe prima pozitie a listei companiilor tranzactionate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti si unde statul va plasa pe piata de capital o parte din actiunile minoritare figureaza Petrom (SNP), iar intentia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totala de 20,64% detinuta de Ministerul Economiei), cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei.
Documentul indica totodata ca in subordinea Ministerului Economiei va fi constituita, ca sursa alternativa sau complementara celor bugetare, o structura tip fond de investitii, care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.
In prezent, la BVB sunt listate 8,24% din actiunile OMV Petrom, valoarea de piata a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la pretul de pe bursa la finalul zilei de joi, 15 aprilie, de 0,353 lei/actiune.
Pe lista au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei detine 58,72% din actiuni si vrea sa vanda pe bursa 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei), Transelectrica (intentie de vanzare a 15% din actiuni, pentru 219,9 milioane lei, dintr-un pachet total detinut de Ministerul Economiei de 73,68%) si Transgaz (intentie de vanzare tot a 15% din actiuni, dar pentru 440,2 milioane lei, dintr-un pachet total de 73,51% din titluri).
La BVB sunt listate in prezent 21,22% din actiunile Conpet (COTE), iar valoarea de piata a companiei este de 269,249 milioane lei, la un pret de 31,1 lei/actiune, in timp ce Transelectrica (TEL) este listata cu 12,81% din actiuni si are o valoare de piata de 1,554 miliarde lei, cu un pret de 21,2 lei/actiune.
Transgaz (TGN) este listata la BVB cu 11,5% din actiuni si are o valoare de piata de 3,038 miliarde lei, cu un pret pe actiune de 258,1 lei.
O alta companie la care statul va vinde o parte din actiuni este Oil Terminal (OIL), unde Ministerul Economiei detine o cota de 59,62% din titluri. Intentia Guvernului este de a vinde pe bursa 8,62% din actiuni, cu o valoare estimata la putin peste 14 milioane lei.
In document se arata insa ca, pentru Oil Terminal, este necesara analiza juridica privind statutul de societate strategica la care se impune pastrarea pachetului majoritar. In prezent, la BVB sunt listate 30,38% din actiunile Oil Terminal, iar valoarea de piata a companiei este acum de 170,069 milioane lei, cu un pret pe actiune de 0,292 lei.
Toate aceste actiuni vor fi scoase la vanzare pe bursa in termen de circa trei luni de la data la care operatiunea va fi aprobata de Guvern, iar pretul de oferta va fi stabilit de catre intermediarul ofertei publice si avizat de Ministerul Economiei.
Intr-un interval cuprins intre 6 si 9 luni de la aprobarea Guvernului vor fi scoase la vanzare, prin listare la BVB sau licitatie cu strigare, alte pachete minoritare de actiuni detinute de Ministerul Economiei la companii care nu sunt inca tranzactionate la bursa.
Pe lista pregatita deja de Guvern a fost inclusa compania Romgaz, pentru care intentia este de vanzare a 15% din pachetul total de 85,01% din actiuni detinut de minister, pentru 57,4 milioane lei.
Alte pachete, de cate 17% din actiuni, vor fi scoase la vanzare prin listare la BVB sau licitatie cu strigare la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, la E.ON Gaz Romania si la E.ON Gaz Distributie. La toate aceste trei companii, Ministerul Economiei detine cate 37% din titluri.
Guvernul estimeaza ca prin vanzarea a cate 17% din actiunile detinute la aceste trei companii va incasa 164,8 milioane lei, din care 47,8 milioane lei la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, 42,9 milioane lei la E.ON Gaz Romania si putin peste 74 milioane lei la E.ON Gaz Distributie.
Pe lista companiilor inca netranzactionate la BVB, dar la care statul va vinde pachete minoritare de actiuni prin listare la bursa sau licitatie cu strigare au mai fost incluse Enel Distributie Banat (unde Ministerul Economiei detine prin Electrica o cota de 24,87% din actiuni), Enel Distributie Dobrogea (cota de 24,9% din actiuni) si Enel Energie (cota de 37% din actiuni).
La aceste trei companii, Guvernul pregateste vanzarea unor pachete de actiuni de 14,87% (la Enel Distributie Banat, pentru 56,8 milioane lei), de 14,90% (la Enel Distributie Dobrogea, pentru 41,7 milioane lei) si de 27% (la Enel Energie, pentru 37,8 milioane lei).
Simultan cu aceste proceduri, intr-un interval cuprins intre 4 si 6 luni, Guvernul intentioneaza sa vanda si o parte din actiunile minoritare detinute la companiile privatizate in sectorul distributiei de energie electrica, dupa ce isi va exercita dreptul de optiune pentru vanzare prevazut in contractul de transfer al dreptului de proprietate.
Dreptul de optiune va fi exercitat la companiile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie (unde Ministerul Economiei detine cate 27% din actiuni prin intermediul Electrica), pentru cate 17% din titluri. Guvernul estimeaza ca va incheia tranzactia intr-un interval de circa 4 luni de la depunerea notificarii si ca va incasa 30,6 milioane lei, in cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei, in cazul E.ON Moldova Distributie.
Aceeasi operatiune va fi efectuata la companiile Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia (unde Ministerul Economiei detine cate 23,57% din actiuni prin intermediul Electrica), intentia Guvernului fiind de a vinde, intr-un interval de circa 6 luni, cate 13,57% din titluri, pentru 93,1 milioane lei, la Enel Energie Muntenia, respectiv 683,3 milioane lei, la Enel Distributie Muntenia.
Valoarea totala a incasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.
Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va infiinta un fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fiscul nu colbăieşte!
Ţigări scoase din circuitul ilegal de poliţiştii botoşăneni
Misiuni executate de jandarmi la sfârşit de săptămână…
Monstruozităţi care, sub umbrela umanităţii, au generat copiilor coşmaruri
situaţia s-a petrecutz la Liceul de Arte din Botoşani
Comisarul şef Cristian Vieru s-a sinucis
„Stima noastră şi mândria - umilinţa sărăcia”
peste o mie de oameni au mărşăluit pe străzile Botoşaniului
Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el
Invitaţie la „Aventurile lui Chiţ”
Colegiul Medicilor: Pacienţii şi medicii amendaţi să se adreseze instanţei
Falcă este sau nu imoral?
Dacă România câştigă insula Maikan, Rusia va ridica pretenţii teritoriale asupra Ucrainei
Dilema electorală a PDL
Disponibilizările din sănătate sunt incerte
România va ieşi din recesiune la 2-3 trimestre după zona euro
Bancul zilei: Cererea Penisului şi răspunsul Direcţiunii
Horoscop
Ruşii îşi medaliază veteranii din Basarabia
România ce face cu veteranii săi de dincolo de Prut?
Românii din Nordul Bucovinei s-au strâns să-i pomenească
pe arcaşii lui Ştefan Cel Mare
Legea Agenţiei Naţionale de Integritate făcută praf de Curtea Constituţională
eroul zilei avocata Alice Draghici
În 2013 va fi un şoc în ceea ce priveşte majorarea preţurilor la energia electrică
Declaraţia preşedintelui Băsescu i-a speriat din nou pe bugetari
Medicii de familie aşteaptă să sune telefonul care… rămâne mut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă