Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42297
De la 07 Ianuarie 2003
95188360

PDL si PNL contesta la Curtea Constitutionala legea Parteneriatului Public-Privat

  • 19 June 2014, 23:00
PDL si PNL au sesizat Curtea Constitutionala in ceea ce priveste noua lege privind parteneriatului public-privat (PPP), aprobata de Parlament in forma initiala, dupa respingerea cererii de reexaminare a Presedintelui, potrivit unui comunicat transmis de deputatul Alexandru Nazare, vicepresedinte PDL.
Cele doua partide de opozitie acuza nereguli si probleme in textul legii, aceleasi semnalate si de presedintele Basescu in cererea sa de reexaminare adresata Parlamentului.
"Legea votata de majoritatea PSD-UNPR-PC pastreaza aceleasi formulari care deschid calea unor contracte paguboase pentru statul roman de tipul Bechtel si pun pe fuga orice investitor serios. De altfel, se vede si prin esecul Comarnic - Brasov ca Guvernul Ponta este incapabil sa gestioneze proiecte cu parteneri privati, sa convinga finantatorii ca investitia lor este in siguranta.
Prin noua lege se introduce posibilitatea modificarii unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public - privat de catre partenerul public prin invocarea de 'motive exceptionale legate de interesul national sau local'. Legea nu defineste criteriile prin care vor putea fi stabilite 'motivele exceptionale'. De asemenea, se introduce posibilitatea inlocuirii partenerului privat fara organizarea unei noi proceduri de atribuire si fara a prelua din noua Directiva europeana exact in ce cazuri se poate aplica", considera deputatul Nazare.
Vicepresedintele PDL sustine ca prin posibilitatea modificarii si rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat si inlocuirea partenerilor privati fara noi proceduri de atribuire se incalca principiile egalitatii de tratament si transparentei decizionale.
"Aceste principii, garantate si prin Constitutia Romaniei, asigura protectia investitorilor, dar si un mai bun control asupra cheltuirii banilor publici. Cu cine vom face noi parteneriate public-private daca oricine vine ar trebui sa isi asume de la bun inceput ca poate avea oricand contractul modificat sau reziliat? Ce garantii avem noi ca un baron local nu va inlocui partenerul privat selectat transparent printr-o firma de casa?", a afirmat deputatul PDL.
Basescu a cerut reexaminarea legii votata de majoritatea Parlamentarilor. La acel moment, PNL era la putere
Presedintele a retrimis in Parlament legea parteneriatului public privat, aratand ca se impune respingerea legii deoarece nu sunt stabilite clar situatiile ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului parteriatului public privat si ca in aceasta forma legea prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire.
Comisia juridica a considerat insa ca textul actual al legii este formulat "clar, fluent" si a decis respingerea cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, punct de vedere insusit de plen.
Legea reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public. Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat 178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.
Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii.
Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa.
Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept.
Camera Deputatilor a adoptat initial proiectul in 13 decembrie 2013, cu majoritate de voturi si l-a trimis la promulgare, insa, presedintele l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare. La momentul adoptarii legii, parlamentarii PNL erau la putere.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cugetarea preotului
Horoscopul zilei
Dreptul la replică remis redacţiei JURNALUL de către Sindicatul "Şoimul" din cadrul Poliţiei Locale Botoşani
Prognoza meteo pentru vineri
Gagauzia propune pedepse cu inchisoarea pentru promovarea unirii R.Moldova cu Romania
Academia Catavencu "isi suspenda activitatea editoriala"
Seful NATO: Numarul trupelor ruse la granita cu Ucraina a crescut
Secretarul american al Trezoreriei: SUA si tarile aliate, pregatite sa impuna noi sanctiuni
Bercea Mondial nu a dorit sa faca declaratii procurorului
desi le spusese ziaristilor ca le-a dat bani lui Kovesi si Livia Stanciu
Mircea Basescu: Am fost convocat la DNA in calitate de suspect
Imi reprosez si eu anturajul
Traian Basescu: Va garantez ca nu a existat o interventie de a mea in cazul lui Sandu Anghel
Intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-ti apara fratele, aleg consolidarea justitiei
Când arta compromiterii este prost regizată
Ioan Rotundu
Copii de la sate premiați de deputatul Tamara Ciofu
,,Botoșaniul muzical,, de la Vis de Artist
Botoşani: Societatea Nova Apaserv instigă la acte de violenţă fizică
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă