Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12186
De la 07 Ianuarie 2003
106260558

PE condamnă represiunea organizată de regimului comunist a lui Voronin

  • 8 May 2009, 23:00
Parlamentul European "condamna ferm campania masiva de hartuiri, incalcari grave ale drepturilor omului si alte actiuni ilegale comise de guvernul moldovean dupa alegerile parlamentare", se arata in rezolutia adoptata la Strasbourg, transmite Romanian Global News.
Plenul Parlamentul European a adoptat joi, 7 mai, cu o largă majoritate (467 voturi pentru din 512 exprimate), o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova. Documentul, susţinut de principalele grupuri politice din PE, este co-semnat, din partea Grupului Socialist din PE, de Adrian Severin, Marianne Mikko (preşedinta Delegaţiei pentru relaţiile cu Republica Moldova) şi vicepreşedinţii PSE Jan Marinus Wiersma şi Hannes Swoboda.
"Rezoluţia spune lucrurilor pe nume în ceea ce priveşte constatarea faptelor, fiind un document foarte onest. În ceea ce priveşte terapia, trebuie să avem grijă să nu creăm la graniţa României şi a Uniunii Europene un al doilea Belarus, adică o ţară care nu mai doreşte să dialogheze cu UE şi asupra căreia Uniunea şi-a pierdut orice fel de influenţă", a declarat Severin, membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET).
Rezoluţia PE subliniază importanţa unei relaţii mai strânse între UE şi Republica Moldova, însă, în acelaşi timp, solicită autorităţilor moldovene "să înceteze imediat toate arestările ilegale şi să desfăşoare activitatea guvernamentală în concordanţă cu angajamentele internaţionale şi obligaţiile Republicii Moldova cu privire la democraţie, statul de drept şi drepturile omului". Deputaţii europeni condamnă totodată "cu tărie campania masivă de hărţuire, gravele violări ale drepturilor omului şi alte acţiuni ilegale comise de Guvernul moldovean după alegerile parlamentare".
Documentul subliniază faptul că tensiunile interne din Republica Moldova sunt foarte ridicate şi de aceea consideră că este nevoie de crearea unei comisii de anchetă independente, din care să facă parte reprezentanţi ai UE, ai Comitetului Consiliului Europei pentru prevenirea torturii şi din experţi independenţi, care să aibă ca scop asigurarea unui proces de investigare imparţial şi transparent. De asemenea, PE insistă ca toţi cei responsabili pentru acte de violenţă brutală contra deţinuţilor să fie aduşi în faţa instanţei.
Deputaţii europeni deplâng decizia autorităţilor moldovene de a expulza ambasadorul României la Chişinău şi cea de a introduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unui stat membru al UE, insistând că discriminarea contra cetăţenilor UE pe baza naţionalităţii lor este inacceptabilă şi cerând autorităţilor moldovene să restabilească regimul fără vize pentru cetăţenii români. În acelaşi timp, PE solicită Consiliului UE şi Comisiei să reanalizeze sistemul de vize pentru moldoveni în scopul relaxării condiţiilor de acordare a vizelor -în special a condiţiilor financiare- şi speră ca cetăţenii moldoveni nu vor folosi prilejul introducerii unui sistem mai bun de viză şi călătorii pentru a începe un exod în masă din ţara lor. „Membrii co-legislativului european notează că acuzaţiile potrivit cărora ţară din UE a fost implicată în evenimente par nefondate şi că acestea nu au fost discutate sau repetate în timpul întâlnirilor pe care le-a avut delegaţia ad-hoc (a PE, în perioada 26-29 aprilie, n.red.) în Republica Moldova", se mai arată în rezoluţia PE.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gropile de gunoi vor fi înlocuite de pubele ecologice „personalizate”
40 de milioane pentru noua echip㠄Gloria” Frumuşica
Câine salvat de pompieri
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 9 Mai
Comentariul comentariilor LXXII
(Ioan Rotundu)
Amprente de bocanci. Damian Hâncu: „Am văzut moartea cu ochii”
Acest tip de putere nu are şanse în R. Moldova pe termen mediu
Comemorarea românilor deportaţi de regimul comunist sovietic
Tocăniţă de vită în vin cu cartofi piure
Horoscop
Şiretenia bătrânei
Fac lucrări... beton!
Promovabilitatea elevilor este de 40 % şi ei vor salarii de 150 %”
Ciuştea s-a lepădat de Becali şi s-a vopsit galben-liberal
Bătaie pe familia Conţac!
Voronenii marchează 50 ani de la obţinerea primului titlu de campion naţional la oină
A decedat în timp ce renova imobilul socrilor
Prinşi la pescuit de către jandarmi, în perioada de prohibiţie
Fiecare partid conduce în sondajul său
Românul şi cureaua strânsă
Condamnaţi la moarte? Bolnavii internaţi vor trebui să-şi cumpere medicamentele
această măsură nu va putea fi evitată, susţine directorul Doru Munteanu
Interesant, la CAS, trei posturi de conducere, trei candidaţi
Criza economică ajută munca la negru să înflorească
Tezele cu subiect unic vor fi suprimate. Ce se va pune în loc?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă