Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9156
De la 07 Ianuarie 2003
122894805

PNL il acuza pe Victor Ponta de un abuz fara preceden

  • in cazul 26 de Ordonante de Urgenta inghesuite intr-un singur act normativ
  • 17 March 2015, 23:00
Partidul National Liberal il acuza pe premierul Victor Ponta de un abuz fara precedent pentru faptul ca a ascuns "pur si simplu" 26 de ordonante de urgenta intr-una singura. Potrivit liberalilo, premierul a sfidat astfel recomandarile Comisiei Europene si pe cele ale Comisiei de la Venetia.
HotNews.ro a relatat in urma cu o zi ca Guvernul Ponta a inventat o noua tehnica de aprobare a proiectelor de ordonanta de urgenta, astfel incat sa nu mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta astfel de acte normative. Inghesuie mai multe ordonante de urgenta, din orice domeniu, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de PNL, "premierul Victor Ponta persista in practici antidemocratice de eludare a Parlamentului, promovand acte normative in mod netransparent ce risca sa ofere noi precedente de abuz". Liberalii arata ca prin acest gest politic, liderul Executivului anuleaza "toate asa-zisele bunele intentii anuntate chiar in fata Parlamentului despre parteneriatul institutional".
"Constatam din nou ca ceea ce spune Victor Ponta difera in totalitate de ceea ce face Victor Ponta", arata purtatoruld e cuvant al PNL, Ionut Stroe.
Mega-Ordonanta de Urgenta desconsidera, sustine PNL, recomandarile explicite facute atat de Comisia Europeana in rapoartele MCV, cat si de Comisia de la Venetia prin reprezentantii sai, care au criticat numarul mare al ordonantelor de urgente adoptate de Guvernul Ponta.
PNL arata ca "modul in care a fost adoptata aceasta ordonanta de urgenta tradeaza aceeasi mentalitate toxica a PSD si a lui Victor Ponta, manifestata inainte de alegerile prezidentiale, cand Guvernul a permis traseismul alesilor locali printr-un act care a incalcat principiile statului de drept", adaugand ca "forma in care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta 2/2015 face abstractie de normele de tehnica legislativa si principiile constitutionale care reglementeaza procedurile de emitere a actelor guvernamentale."
In comunicat se mai arata ca PNL sanctioneaza ferm aceste derapaje de la democratie, care nu au precedent nici in practica europeana, si nici macar in cea romaneasca. "Avertizam ca o eventuala decizie de neconstitutionalitate pentru OUG 2 /2015 ar insemna decredibilizarea completa a acestui Cabinet, fiind a doua astfel de abatere majora in ultimele luni".
Victor Ponta afirmat luni ca a fost aprobata o singura Ordonanta de Urgenta in acest an (n.red. este de fapt a doua), si nu incorporeaza mai multe Ordonante de Urgenta, ci doar mai multe articole. Intrebat care este legatura dintre articole, in conditiile in care fac referire la domenii diferite, Ponta a raspuns ca toate sunt masuri financiare.
Actul normativ OUG nr. 2/2015 are si un nume care nu atrage atentia in vreun fel: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri. In mare parte, sunt articole care vizeaza modificarea unor prevederi din tot felul de alte acte normative, din diverse domenii, fiind foarte greu de urmarit de catre cei interesati.
Experti in legislatie consultati de HotNews.ro au declarat ca Guvernul isi camufleaza prin aceasta noua tehnica numarul mare de OUG-uri cat timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare in parte ci intr-o singura ordonanta. In plus, printr-un titlu care nu spune nimic se pot ascunde modificari legislative importante. "Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG in toate domeniile", au precizat pentru HotNews.ro sursele citate. Potrivit acestora, o astfel de OUG ar trebui sa pice la Curtea Constitutionala deoarece actul normativ nu mai este nici previzibil, nici accesibil.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Salată de cartofi
Bancul zilei: Poliţistul… poliţist
Horoscopul zilei
Vladimir Klitschko: Comunitatea europeana doarme, Putin face ce vrea
UE trece la contra-atac in fata campaniilor de dezinformare ale Rusiei in criza ucraineana
Dan Voiculescu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu
Victor Ponta: Nu excludem reduceri de taxe inainte de sfarsitul anului
Ma astept la un surplus bugetar de 1 mld. de euro dupa primul trimestru
Gabriel Liiceanu: De astazi nu mai am nicio relatie cu Uniunea Scriitorilor
Botoşani: Cine-i trimite acasă pe cei din conducerea societăţii Nova Apaserv?
Cine stă în spatele DNA-ului?
Ioan Rotundu
Curtea de arbitraj din Sankt-Petersburg autorizeaza evacuarea consulatului general al Poloniei
Cate fonduri UE a adus Romaniei acordul de asistenta cu Comisia Europeana si FMI
Înalţi în stat, mici la caracter
Ioan Rotundu
Păgubiţi de foc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog