Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11936
De la 07 Ianuarie 2003
80665620

PNL şi PSD vor ca senatorii să fie aleşi pe viaţă

  • ignorând votul populaţiei la referendum
  • 8 February 2010, 23:00
Perspectiva reducerii numărului de parlamentari şi trecerea la Parlamentul unicameral ca urmare a dorinţei exprimate de romĺni la referendumul organizat de preşedinte în toamna trecută nu este pe placul parlamentarilor PNL-PSD, care nu se dau plecaţi cu una cu două din fotoliile mult prea confortabile de parlamentari. Ultima găselniţă? Senatori pe viaţă, precum calul lui Caligula.
Primul pas în această direcţie a fost făcut, culmea, de un liberal, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a declarat că parlamentarii PNL vor lucra la o iniţiativă legislativă menită să transforme Senatul într-o cameră a aleşilor locali, în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de administraţia publică. Prietenoşi din fire, social-democraţii au preluat din mers ideea liderului PNL şi chiar au dezvoltat-o într-un document intern care a fost dat spre analiză liderilor din teritoriu veniţi la Bucureşti cu ocazia Consiliului Naţional al partidului. Potrivit acestui document ţinut departe de ochii lumii, social-democraţii vizează păstrarea sistemului bicameral şi apariţia senatorilor aleşi pe viaţă. Aceştia ar urma să fie aleşi nu prin votul direct al cetăţenilor, ci de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale. Curat democraţie pentru secolul XXI!
Mai mult, PSD mai propune numirea şi desemnarea senatorilor pe regiuni, în timp ce actualul sistem de vot universal ar urma să fie păstrat numai pentru deputaţi. Astfel, dacă Senatul ar urma să aibă exclusiv competenţe şi atribuţii legislative pe administraţie locală, Camera Deputaţilor ar avea numai o valenţă politică, reprezentanţii săi urmând a fi aleşi tot în baza unui sufragiu universal, ca şi până în prezent. „Vizăm un Parlament mai puternic şi mai credibil, drepturi mai multe şi mai efective pentru cetăţeni, Executiv mai bine controlat, o nouă modalitate de funcţionare şi alegere a Senatului. Acesta să fie o Cameră a reprezentanţilor locali în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de aleşii noştri locali“, declara Călin Popescu Tăriceanu fără să clipească, fiind convins că este un guru al sistemului electoral.

Întoarcerea către dictatură?
Dacă ar reuşi să pună în practică manevra aceasta odioasă, PNL şi PSD ar pregăti premisele instaurării unui regim autoritar de mână forte care să eludeze parlamentarismul şi voinţa cetăţenilor, exprimată prin intermediul votului universal. Aceste regimuri politice spre care ar dori să ne îndrepte tandemul PNL-PSD sunt specifice perioadei interbelice - Italia lui Mussolini, Portugalia lui Salazar sau Spania lui Franco - şi au servit drept model lui Carol al II-lea. Ceea ce a reuşit acesta între 6 iunie 1930-februarie 1938, parlamentarii PNL-PSD vor să le introducă pe gât românilor peste noapte.
Plictisit de parlamentarismul interbelic marcat de rotativa la guvernare a PNL-PNŢ şi speriat de ascensiunea curentului de extremă dreaptă - Mişcarea Legionară, respectiv Partidul Naţional Creştin (gogo-cuziştii) - la sfârşitul lui decembrie 1937, Carol al II-lea a instaurat regimul de autoritate dinastică prin intermediul Constituţiei din februarie 1938. Prin intermediul acesteia, menţinea structura bicamerală a Parlamentului - Adunarea Deputaţilor şi Senatul - şi anula votul universal acordat românilor de Ferdinand în 1918. Conform Constituţiei lui Carol, studiată se pare cu atenţie de pesedişti şi de liberali, Senatul era compus din senatori numiţi, senatori de drept şi senatori aleşi. Trebuie remarcat că nici măcar Carol al II-lea, în regimul său de dictatură regală, nu a avut tupeul să numească senatori pe viaţă. Aleşii noştri, în schimb, nemulţumiţi probabil că unii dintre ei ar putea pierde bunătate de privilegii parlamentare, vor să închidă ochii pe scaunul din Senat, jucând Solitaire sau uitându-se pe site-uri XXX.

Forme fără fond...
„Orice fel de modificare a structurii Parlamentului trebuie să facă efectul Parlamentului. Aceste intenţii (n.r. - de modificare a rolului Parlamentului) sunt eminamente politice, însă trebuie să vedem rezultatul referendumului. Să nu facem judecăţi pripite“ a declarat, pentru „Curentul“, profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir.

Iulian Urban: Îmi dau demisia dacă se votează aşa ceva!
La rândul său, senatorul PD-L Iulian Urban a susţinut următoarele: „E o aberaţie. Vin de la disperaţii care se leagă de scaune şi funcţii. Eu îmi dau demisia dacă se votează aşa ceva!“. În UE alternează parlamentele unicamerale cu cele bicamerale, iar ca sistem de vot - votul uninominal. Numai în cazul Marii Britanii, care este monarhie constituţională, Camera Lorzilor este un organism format din membri nealeşi - 92 îşi moştenesc locul, iar 572 sunt numiţi pe viaţă.

Toţi ridică din umeri
Deputatul PNL Adriana Săftoiu: „Nici eu nu ştiu ce să vă spun. Să aşteptăm decizia grupului (n.r. - PNL, cu privire la proiectul propus de Tăriceanu)“.
Deputatul PSD Victor Ponta: „ Habar nu am. Nu vreau să vorbesc până nu văd documentul“.
Deputatul PC Bogdan Ciucă: „Senatori aleşi pe viaţă este o aberaţie. Orice modificare la Constituţie se face prin referendum. Noi putem să luăm în calcul sistemul diferenţiat: uninominal la Senat şi pe liste la Cameră“.
Sursa: www.curentul.ro


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oierul viceprimar şi gunoaiele comunale
Ministrul Educaţiei vrea să elimine politica din şcoli
Nou-născuţii nu vor mai fi vaccinaţi TBC
Să fi murit coplata serviciilor medicale?
Joaca de-a directorul la Spitalul de Pediatrie
Momentul 1907, marcat de elevi la Biblioteca Flămânzi
Azi sărbătorim Ziua Siguranţei pe Internet
Alcoolişti deposedaţi
Horoscop
Farmazonul din Hârlău
Comunicat de presă
Gastronomie atractivă: Tochitură de purcel şi mămăligă cu cartofi
Bancul zilei: Miros de bordel
O delegaţie a Parlamentului de la Chişinău în vizită de lucru la Bucureşti
Ianukovici bate la scor mic pe Iulia Timosenko
De ce Lupu sare la Baconschi sau ce au în comun moldovenii cu cerchezii
Până când basarabenii vor fi trataţi ca străini, în legislaţia din România?
Brandul Ceauşescu şi ceauşismul
Seri de evanghelizare la Micherechi, cu pastori români
Năstase se teme că actuala conducere a PSD ar putea împiedica schimbarea
Bechtel are nevoie de circa 300 de milioane de euro
pentru lucrările la autostrada Transilvania
PNL cere demiterea procurorului general Codruta Kovesi
pentru neînceperea urmăririi penale în cazul Elena Udrea
Corneliu Vadim Tudor de presiuni asupra televiziunii publice
Iarba verde de acasă sau despre legalizarea drogurilor uşoare
Dana Năstase, audiată la DNA
Sindicatele din administraţie au renunţat la fapte
În căutarea românului verde
Un dealer american susţine că va vinde în SUA maşini electrice făcute în România
pe baza unor modele Dacia
Caricatura zilei: Şi-a convins şeful să le dea al 13-lea salariu
Mica publicitate: Este inginer, vrea orice de mună că nu este mofturos
Opt persoane sancţionate pentru trafic ilicit de ţigări
Comentariul comentariilor (XXV)
Ioan Rotundu
După ce au iscat un scandal de pomină, consilierii au votat bugetul
Consultare publică pentru un proiect de mediu, miercuri la Rapsodia
Responsabilii în cazul Vămii de la Rădăuţi chemaţi la raport de prefect
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă