Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23517
De la 07 Ianuarie 2003
93935201

PNL vrea sa schimbe regimul incompatibilitatilor:

  • Alesii locali sa poata face parte din Consiliile de Administratie si din Adunarile Generale ale societatilor comerciale de interes local
  • 3 April 2016, 23:00
Liberalii care s-au strans sambata la Constanta la Liga Alesilor Locali au votat o rezolutie de modificare a regimului incompatibilitatilor, care presupune schimbarea in parlament a legislatiei asa incat primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene sa poata face parte din consiliile de administratie ale societatilor comerciale si regiilor autonome de interes local si vor putea reprezenta comunitatea in Adunarea Generala a Actionarilor in societati de interes local.
Ciprian Dobre, presedintele Ligii Alesilor Locali, a explicat vineri intr-o conferinta de presa cac modificarile pe care le propune PNL vizeaza "eliminarea unui concept unic in lume descoperit in Romania - incompatibilitatea intre un interes public si un interes public".
"Vom solicita grupului parlamentar al PNL modificarea Legii 215 prin care si azi se prevede incompatibilitatea unui consilier local de a vota viceprimar in consiliu daca el e persoana care aspira la acest titlu si acelasi lucru la consiliul judetean. A doua incompatibilitate e legata de o modificare a Legii 161 (articolul 87 - n.r.) prin care solicitam ca primarii, viceprimarii si presedintii si vicepresedintii de CJ sa poata face parte din consiliile de administratie ale societatilor comerciale de interes local, regiilor autonome de interes local, in special atunci cand vine vorba despre utilitati", a declarat el.
De asemenea, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene vor putea reprezenta unitatea administrativ-teritoriala in adunarea generala a unei societati comerciale de interes local. Ramane insa interdictia de a fi reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.
Potrivit draftului acestui proiect legislativ, activitatea desfasurata de aceste patru functii in calitate de membru al consiliilor de administratie al unei activitati economice sau de invatamant locale nu va fi retribuita.
In sprijinul acestor modificari, Ilie Bolojan, secretarul general al PNL, a dat in discursul sau exemplul unui viceprimar care are un proces cu Agentia Nationala de Integritate pentru ca timp de o luna a fost membru in consiliul de administratie al unei scoli.
Rezolutia PNL:
Eliminarea incompatibilității public – public
PNL consideră că Legea 161/2003, prin care primarii, viceprimarii, președinții, vicepreședinții de Consiliu Local și Consiliu Județean nu pot face parte din Consiliile de Administrație ale societăților comerciale sau regiilor autonome de interes național și local, subordinate Consiliului Local sau Consiliul Județean inventează conceptul de incompatibilitate public/public, ceea ce este un non-sens. Modificarea acestor prevederi va elimina, practic, incompatibilitatea, respectiv conflictul de interese dintre două interese publice.
Această stare de incompatilibitate, prevăzută expres de Legea 161/2003, contrazice prevederile Legii administrației publice locale, nr. 215/2001, care are caracter organic, care stipulează:
Consiliul local exercită în numele unității administrativ – teritoriale toate drepturile și obligațiile corespunzătoare participațiilor deținute la societăți comerciale sau regii autonome și în acest sens va desemna prin hotărâre persoanele împuternicite să-i reprezinte interesele în cadrul acestor entități (art. 36, alin. 3, lit. c și art. 37);
Primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu terți (art. 62); Totodată primarul este obligat să ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire a atribuțiilor Consiliului local în ceea ce privește prestarea serviciilor publice de interes local (art. 63, ali. 5, lit. c).
Așadar, la inițiativa forumului Liga Aleșilor Locali, Grupurile Parlamentare ale PNL vor propune
modificarea Legeii 161/2003, în sensul ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Locale și Consiliilor Județene să poată face parte din Consiliile de Administrație ale societăților comerciale sau regiilor autonome subordinate Consiliului Local sau Consiliul Județean.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gorghiu: Congresul PNL ar putea avea loc inclusiv dupa locale
Lidera PNL spune ca nu va sta cu bebelusul ce se va naste in mai acasa si ca va veni cu el la sediul partidului
Alina Gorghiu: Putem face alegeri in doua tururi daca CCR se pronunta cu cateva zile inainte de 5 iunie
Patru inspectori ANAF sunt urmariti penal in dosarul lui Florian Walter
Achim Irimescu, despre declaratia privind transferul banilor: A fost o metafora
Cetatean roman, dat in urmarire de SUA pentru falsificarea de legitimatii FBI si CIA
Ministerul rus al apararii a luat foc, traficul din centrul Moscovei a fost deviat
Expertul in rachete al Statului Islamic, ucis de o drona americana
Horoscopul zilei de 4.04.2016
Bancul zilei: Ţărăneasca
Reţeta zilei: Dron de ciuperci
Lumea lu' Rotundu: Coţuşca - Între români nu există graniţă
Ex-miliţianul Zmău vrea cenzură asupra emisiunii Presa-n gura lu’ Rotundu
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 1.04.2016
Botoşani: Ţâbuleac de la PNP. Un fel de Gâgă politic cu repetiţie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă