Parlamentarii Partidului Social Democrat vor depune, până cel târziu miercuri, 21 iunie, o moţiune de cenzură menită să sancţioneze cele 500 de zile de guvernare, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu. De asemenea, PSD va depune luni, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă consacrată 'situaţiei dezastroase din învăţământ' şi va solicita demisia ministrului educaţiei şi cercetării, Mihail Hărdău. Moţiunea de cenzură, al cărui text este aproape finalizat, critică, în principal, starea economică şi socială a României, respectiv creşterea fără precedent a sărăciei, a explicat Cristian Diaconescu. „Dorim să dăm un mesaj întregii societăţi româneşti în legătură cu un moment foarte dificil în care se află România”, a spus el. Textul moţiunii de cenzură va fi propus celorlalte partide de opoziţie, a menţionat Diaconescu. „Dacă ideile noastre vor fi împărtăşite, credem că această dezbatere este foarte necesară în Parlament”, a arătat el. Purtătorul de cuvânt al PSD a criticat reacţia premierului Călin Popescu-Tăriceanu vizavi de demersul social-democraţilor, calificând-o ca fiind neconstituţională şi antidemocratică. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu consideră că recentul scandal creat în urma obţinerii de către jurnalişti ai ziarului Adevărul a unor subiecte de la testele naţionale este parte integrantă a politicii negative din domeniul învăţământului.
Cristian Diaconescu a afirmat că şeful executivului încearcă să adopte doar o măsură administrativă, în timp ce PSD consideră că este necesară o asumare a întregii responsabilităţi în legătură cu pachetul de măsuri din domeniul învăţământului. Totodată, Diaconescu susţine că ministrul Hărdău trebuie să procedeze la o evaluare obiectivă a dinamicii activităţii sale, împreună cu partidul care-l susţine şi să-şi dea demisia. „Deputatul PSD Victor Ponta a calificat moţiunea simplă ca fiind mult mai importantă decât pare pentru că 'reuşeşte să facă ordine în guvern'. 'Dacă deputaţii liberali, şi nu numai, votează această moţiune, domnul Hărdău pleacă acasă şi am rezolvat problema. Dacă nu o votează, atunci înseamnă că premierul Tăriceanu, care a vrut să ia nişte măsuri şi acum vedem că nu le ia, înseamnă că vorbeşte aiurea, vorbeşte singur, nu este susţinut de nimeni şi atunci trebuie să plece primul-ministru”, a afirmat Ponta. „Deci moţiunea privind educaţia va face ordine în guvern şi vom înţelege şi noi cine este prim-ministru, cine este ministru şi cine este secretar de stat. Dacă doamna secretar de stat Paloma Petrescu îl schimbă pe dl. Tăriceanu, înseamnă că aceasta este soarta pe care şi-o merită, dacă nu, deputaţii liberali, conservatori şi UDMR trebuie să voteze pentru această moţiune, iar dl. Hărdău, cu doamna Paloma cu tot, trebuie să plece înapoi la primărie la dl. Emil Boc şi să avem un ministru al educaţiei serios”, a conchis Victor Ponta. Secretarul executiv al PSD, Ana Birchall, care lucrează la textul moţiunii simple, a trecut în revistă o serie de elemente la care se referă în mod critic documentul, între acestea fiind alocarea a 3,76 % din PIB pentru învăţământ în 2006, comparativ cu procentul de 6 % promis în programul de guvernare, neîndeplinirea angajamentului MEdC privind alocarea sumei de 1,1 miliarde euro, după greva profesorilor, pentru programe, nealocarea distinctă, de la bugetul de stat, a 100 milioane euro anual pentru reconstrucţia învăţământului din mediul rural, stoparea creşterii salariilor cadrelor didactice, explozia violenţei din şcoli. „Dl. ministru al educaţiei trebuie neaparat să-şi prezinte demisia, noi nu mai putem avea reacţii cum că există o breşă în sistem, reacţia dumnealui este o glumă proastă în această privinţă sau că este ţinta nu ştiu cui. Reacţia domniei sale trebuie să se refere la un învăţământ de calitate şi la îndeplinirea promisiunilor”, a spus Ana Birchall.
Gabriel Liiceanu: Nu voi mai candida la preşedinţia AER
Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), scriitorul şi editorul Gabriel Liiceanu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă dedicată bilanţului Salonului de Carte Bookfest, că nu va mai candida pentru un nou mandat la conducerea Asociaţiei. „Am ocupat din 1999 această funcţie. E mult. Mi-a ajuns”, a spus Liiceanu. El a menţionat că în Adunarea Generală din 27 iunie a AER urmează să fie ales noul preşedinte al Asociaţiei. „Oricum aş fi demisionat după acest târg”, a mai spus Gabriel Liiceanu. Actualul preşedinte al AER a evitat, astfel, să răspundă unei întrebări care făcea referire la posibila nouă implicare a AER în organizarea standului României de la Târgul de Carte de la Frankfurt, menţionând că potrivit legii, ICR se va ocupa de această problemă, urmând ca Institutul să-şi aleagă, eventual, un partener din rândul asociaţiilor de editori. Liiceanu a criticat îndepărtarea AER de la organizarea standului României la târgurile internaţionale de carte de către actuala conducere a Ministerului Culturii şi Cultelor şi reluarea a ceea ce a numit „practicile servirii paharului cu vin roşu în standul trist al României de către funcţionarii ministerului”. AER a fost fondată în 1991 cu scopul de a promova interesele comune ale membrilor săi în variate moduri şi de a-i sprijini în problemele importante care privesc sectorul editorial. În momentul de faţă, AER numără 65 de membri, fiind singurul organism care a desfăşurat anchete statistice ale pieţei de carte (2001, 2002, 2003), comandând, de asemenea, cercetări privind profilul psihografic al noncititorilor. AER este organizatorul standurilor naţionale ale României de la Târgul de Carte de la Frankfurt din 2000, 2001, 2002 şi 2005 şi la Salonul Cărţii de la Paris în 2005. În 2006 organizează prima ediţie a Salonului Cărţii Bucureşti „Bookfest”.