Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5360
De la 07 Ianuarie 2003
122891009

PSD sare în mod mascat în apărarea companiei Bechtel

  • 15 September 2011, 23:00
Purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a declarat, joi, ca ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, ar trebui sa sesizeze procurorul general al SUA privind declaratiile presedintelui Traian Basescu despre contractul cu Bechtel, transmite Mediafax.
Vasilescu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu despre contractul dintre statul roman si compania Bechtel ar trebui sa faca subiectul unei investigatii din partea procuraturii SUA.
"Traian Basescu a declarat in SUA ca autostrada Bechtel nu se mai construieste pentru ca s-a incheiat un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure si ca Banca Mondiala ar fi trebuit sa recomande Romaniei sa nu faca acest contract, dar a tacut si acum vrea sa dea lectii.
Data fiind gravitatea acestor declaratii, departamentele PSD lucreaza deja la doua scrisori, adresate ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, si companiei Bechtel", a spus senatorul PSD. Vasilescu a precizat ca PSD ii va cere lui Gitenstein sa sesizeze procurorul general al USA in privinta declaratiilor lui Basescu. "Daca statul roman este furat de compania Bechtel, asa cum spune Traian Basescu, managerii ei trebuie sa fie pedepsiti penal", a spus ea.
Olguta Vasilescu a mentionat ca in scrisoarea pe care PSD o va trimite companiei Bechtel conducerea companiei este anuntata ca, daca nu reactioneaza la declaratiile presedintelui roman, "inseamna ca le accepta tacit si ca a furat statul roman", conditii in care PSD este decis sa sesizeze DNA.
Vasilescu a mai declarat ca PSD ii solicita lui Traian Basescu sa faca publice dovezile privind potentialele interese sau acte de coruptie legate de contractul cu Bechtel.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea de la Washington cu reprezentantii comunitatii romanesti, raspunzand unei intrebari privind Bechtel, ca Banca Mondiala ar fi trebuit sa recomande Romaniei sa nu faca acest contract, dar "a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii".
"Construiam cea mai scumpa autostrada din lume intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Un contract care s-a atribuit fara licitatie si un contract care ne-a dus la niste preturi exorbitante. (...) Recomandarea Bancii Mondiale ar fi trebuit sa fie: atentie stat roman, ca noi lucram cu voi de vreo 20 de ani, nu faceti acest contract, ca a fost public si atunci Banca Mondiala a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii, imi pare rau. Si Banca a tacut si Fondul a tacut si BEI a tacut si BERD a tacut", a spus Basescu.
El a fost intrebat de ce Romania a renuntat la parteneriatul cu compania americana.
La inceputul lunii august, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca Bechtel va termina constructia celor doua tronsoane de autostrada incepute, in cazul celorlalte sase constructorii urmand sa fie alesi in urma licitatiilor. Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu circa 50% mai putin, a spus ministrul.
Premierul Emil Boc a sustinut, la randul sau, ca Bechtel nu va primi despagubiri pentru modificarea contractului.
Proiectul Autostrada Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde euro, pentru constructia unui traseu de 415 kilometri, dar portiunea construita pana in prezent cu finantarea statului, la sapte ani de la lansarea proiectului, depaseste cu putin 10% din traseul total.
Pana in prezent au fost contruiti doar 52 km din autostrada, iar lucrarile sunt oprite de la inceputul anului, din lipsa de fonduri. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania avea in luna mai o datorie catre Bechtel de 90,4 mililoane euro, la care se adauga TVA in valoare de 90,3 milioane lei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Studenta şi profesorul de fizică
Reţeta zilei: Ouă franţuzeşti
DNA: Şefa ITM Timis a cerut 10.000 de lei ca donaţie pentru organizaţia judeţeană PDL
Dilema pentru Moldova: ori se mafiotizeaza, ori revine la comunism
Obligaţiunile comune pentru zona euro sunt o idee "absolut gresita"
Jignire vulgara la adresa cancelarului Angela Merkel: "culona inchiavabile"
Giorgio Napolitano înainte de vizita la Bucureşti
Românii din Italia “susţin economiile noastre”
La Wasington, Băsescu a vorbit şi despre Basarabia
Povară prea grea pentru ministerul de resort
Poliţia de Frontieră va suferi modificări de structură
Igaş vrea să rărească numărul celor 20 mii de poliţişti angajaţi în 2007/2008
Vrea stârpirea evaziunii cu alcool şi cereale
Botoşani: Ministrul Igaş declară război chiulangiilor din MAI
Botoşanii încă au număîr mare de şomeri
IŞJ Botoşani anunţă că naveta unor elevi nu va fi decontată
Botoşani: Şcoli în care n-a mai sunat clopoţelul
având pus lacăt pe poartă
Un nou program pentru Învăţământ: „Şcoala altfel”
Clona Anei Pauker
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog