Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18050
De la 07 Ianuarie 2003
122878117
Pamflet

Botoşani/Teioasa: Părintele Nicodim şi educaţia creştină cu pumnul

  • Ioan Rotundu
  • 27 May 2016, 23:00
O vreme l-am cam neglijat pe părintele Nicodim Nichita, cel care slujeşte în parohia Teioasa, cartier al oraşului Darabani, singurul preot care a amenajat un adăpost antiatomic la subsolul bisericii celei noi la care trudeşte de vreo 20 de ani şi numai nu reuşeşte să-şi ducă lucrarea la bun sfârşit.
Creştinii din Teioasa zic că-i părintele prea lacom, cei doi băieţi ai săi, flăcăi fără căpătâi în viaţă, prea cheltuitori iar cucoana preoteasă prea avară şi de aceea nu se mai termină biserica cea nouă. Dar părintele spune că are o parohie de zgârciţi, de zgârie-brânză, păcătoşi şi fără credinţă în Dumnezeu, reclamagii şi cârcotaşi, că vor ajunge toţi în Iad, numai el şi cucoana preoteasă, având la dreapta şi la stânga pe cei doi flăcăi vor ajunge în Rai.
Numai că sătenii îl contrazic pe cucernicul părinte. Ei susţin că-s pe calea cea dreaptă în credinţa faţă de Dumnezeu dar că diavolul şi-a băgat coada (n.a. – în cazul de faţă diavolul are sutană de protopop) şi le-a dus pe cap un popă beţiv, curvar, avar iar pe deasupra şi bătăuş.
Care şi cum va ajunge în Iad sau Rai, va afla fiecare după cum îi este scris să-şi încheie socotelile pe acest Pământ şi să se ducă acolo de unde n-a venit nimeni vreodată. Dar până atunci, părintele Nicodim îşi încheie socotelile cu cei încă vii, plătindu-i fiecăruia după faptă. Ultima ispravă a părintelui s-a consumat în văzul satului şi în prezenta primarului de Darabani Cornel Aroşoaie.
Primarul, adunând sătenii la o întrunire electorală, l-a invitat şi pe părintele Nicodim să-i binecuvânteze lucrarea politică. Cu instalaţia deja înfierbântată de la cele câteva pahare cu vin trase în fuga antiriului în altar, părintele s-a prezentat să-i binecuvânteze pe săteni şi să le amintească obligaţia de a-l vota primar tot pe Aroşoaie că altfel coboară el milităria din Cer de n-o să mai fie loc în cimitirul satului pentru îngropăciune.
Pe când perora părintele, după un sughiţ de pomenire din partea vreunei vădane neglijată în ultimul timp, părintele holbă ochii şi nu-şi venea a crede ce vedea. În faţa lui stătea consilierul parohial Mircea Pisaltu, nimeni altul decât creştinul care-l reclamase pe părinte la protopopul de Darabani, părintele Constantin Pânzaru. Dacă s-ar fi mulţumit numai cu atâta, Nicodim l-ar fie iertat de judecata sa. dar Pisaltu, văzând că protopopul tot în cârdăşie cu Nicodim a rămas, a insistat ca Memoriul său să fie trimis la Mitropolia Iaşi. De aici mare necaz pe părintele Nicodim.
La Mitropolie memoriul a încăput pe mâna părintelui inspector Constantin Pârvu, un părinte fără suflet, hain cât încape şi scump, foarte scump judecător în iertarea păcatelor. Părintele Pârvu îl priveşte pe păcătos împreunându-şi mâinile pe burta-i imensă şi privindu-l printre gene înfundate în grăsime, cântărindu-i păcatele îl întreabă pe împricinat ce venituri are în parohie. După care calm şi cu voce mieroasă rosteşte că Dumnezeu este bun şi iartă păcatele comise de părintele judecat dar că iertarea îl costă… şi suma rostită dă fiori păcătosului. În timp ce-l înjură pe preotul inspector pentru banii ceruţi, preotul judecat rosteşte şi el mult mai dulce şi mieros mulţumiri părintelui judecător însoţite de urări de sănătate, tot protocolul schimbului de amabilităţi încheindu-se în gândul celui judecat cu „Luate-ar dacu’ lighioană ce eşti că ne jupoi de vii!”
Părintele Nicodim ajunsese de mai multe ori în faţa părintelui Pârvu şi ştia cât de scump este în iertarea păcatelor, motiv pentru care văzându-l pe Pisaltu la întrunirea electorală a văzut roşu social-democrat în faţa ochilor şi s-a repezit leu-paralei la acesta cu pumnii strânşi, punându-i o mână în gât şi cu cealaltă miluindu-l creştineşte.
A sărit repede din mulţime Liviu Aionesei care l-a prins pe părintele Nicodim de braţe, scăpându-l pe Pisaltu de scărmăneală.
După o aşa lecţie de educaţie creştină, cei prezenţi şi-au făcut câteva cruci largi şi au adresat câteva vorbe dulci părintelui Nicodim pe care să le audă doar Dumnezeu şi să-şi facă milă de ei, scăpându-i de necuratul în sutană care le spurcă biserica şi viaţa de creştini.
În ce mă priveşte, tare aş vrea să devin invizibil şi să fiu de faţă când părintele Pârvu îl va ierta de păcate pe părintele Nicodim şi ce mutră va face acesta când va afla cât ăl costă iertăciunea. Însă ştiu că părintele Nicodim, oricât ar plăti pentru iertarea păcatelor, tot de la săteni va recupera suma. De aceea glasul meu către creştinii din Teioasa ar fi să nu-l mai dea pe Nicodim pe mâna părintelui Pârvu. Să-l dezbrace la pielea goală, s-l îmbăieze într-un cazan cu păcură, să-l treacă prin pene de raţă şi gâscă şi să-l fugărească peste apa Prutului. Vor avea grijă de el bolşevicii lui Voronin!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerire
Horoscopul zilei de 28.05.2016
Contabil retinut de DNA pentru ca a incercat sa mituiasca un inspector antifrauda
Prognoza meteo pentru weekend
Un vapor de mare viteza s-a rasturnat in Thailanda,
trei persoane, printre care si o britanica de origine romana, au murit. Un turist este dat disparut
TVR: Al Carina SRL, liderul de pe piata biocidelor, este o firma din Ploiesti, cu sediul pe camp
O Un arheolog sustine ca a gasit mormantul lui Aristotel in nordul Greciei
Dan Adamescu, patru ani si patru luni de inchisoare cu executare / Decizia e definitiva
Avrămeni: Finul îşi reclamă la presă naşul primar
Ioan Rotundu
La Botoşani, campania electorală ucide circulaţia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog