Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3284
De la 07 Ianuarie 2003
111178612
Pamflet

Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
Ioan Munteanu susţine că este administratorul Hotelului Euro Vacanţa din Slănic Moldova şi în această calitate mi-a remis un drept la replică la un reportaj al meu de vacanţă realizat la Tg. Ocna şi publicat în Jurnalul, ediţia din 22 iulie. N-am verificat la Registrul comercial calitatea sa de administrator sau de acţionar ,ori de patron pentru că îl cred pe cuvânt.
Dar prin dreptul la replică, Munteanu a realizat performanţa de a fi primul cititor care cere un drept la replică asupra unui reportaj. N-au avut acest privilegiu marii scriitori de reportaje precum Alexandru Sahia pentru critica sa dură la adresa regimului burghez în reportajul Uzina Vie, Calistrat Hogaş pentru reportajele sale de drumeţii pe munte sau Geo Bogza pentru reportajele dedicate minerilor din valea Jiului dar, iată că, a fost rezervat pentru mine.
Novatorul dreptului la replică la un reportaj a fost hărăzit să fie un administrator de hotel. Nu trebuie să ne mirăm pentru că istoria literaturii române a consemnat multe năstruşnicii iar bădiţa Caragiale şi-a clădit celebritatea tocmai speculând astfel de trăsături ale caracterului unor personaje care vor să pară în societate cu totul altfel decât le este feleşagul.
Îmi exprim admiraţia faţă de Ioan Munteanu administratorul pentru demersul său unicat dar în acelaşi timp îmi exprim şi o supărare. Pe la Tg. Ocna am mai dat şi am scris reportaje publicate în volum dar mai ales pe site-ul Jurnalului şi n-am fost băgat în seamă şi onorat cu un astfel de drept la replică.
În fond de ce s-a ofuscat Munteanu, de vreme ce eu am scris un reportaj despre impresiile mele culese în bazinul de apă sărată a Salinei Tg. Ocna de la o moldoveancă vorbăreaţă care s-a recomandat a fi Zeneida din Făleşti? Spune administratorul că nu este deloc adevărat că hotelul Euro Vacanţa ar fi patronat de ruşi moldoveni de vreme ce el stă scris în actele de la Registrul Comercial Bacău că este bossul.
Iarăşi nu-l contrazic pentru că a verifica o astfel de informaţie ar trebui să plătesc celor de la Registru şi n-am rezervaţi bani pentru astfel de cheltuieli. Dealtfel, nici nu mă interesează cine sunt patronii pentru că n-am tras şi nu voi trage la ceas de seară şi masă pe la acest hotel.
Mai spune administratorul că nu face afaceri cu roşii moldoveni prin Casele de pensii şi că în anul 2017, până la data trudei sale scriitoriceşti de a mă ferici cu dreptul la replică, niciun muritor de rând născut în Republica Moldova n-a fost cazat la hotel. Iarăşi nu-l contrazic pentru că se contrazice singur. Munteanu recunoaşte că are contract cu Casa Naţională de Pensii şi că la Casele judeţene de pensii ajung bilete de odihnă şi tratament cu destinaţie hotelul său. Păi, acest lucru mi l-a relatat şi Zeneida, numai că în limbajul ei colorat de moldoveancă, adică cu accent rusesc.
Mai recunoaşte Munteanu că la hotelul său de ani buni vin ruşii moldoveni, sau moldovenii ruşi, cu sutele şi sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. S-a lăudat presei locale că face afaceri bune cu moldovenii. Cu o astfel de impresie am rămas şi eu după destăinuirea involuntară a Zeneidei. Probabil că această afluenţă de moldoveni a făcut-o pe Zeneida să creadă că hotelul este al lor. Doar prin Moldova noastră, începând de la Ieşi şi mergând spre Bucureşti, ruşii au afaceri cam peste tot.
Munteanu nu este la prima afacere cu ruşii moldoveni stilişti. El a mai făcut o afacere bună cu cei de la E.ON. A cumpărat de la această companie o vilă pentru care iniţial a oferit suma de 1,1 milioane lei. S-a răzgândit şi a oferit ulterior doar 470 mii lei. Culmea, i-a reuşit tranzacţia! S-a mirat şi primarul staţiunii Slănic Moldova cum de cei de la E.ON au lăsat aşa mult din preţ. Dar tot primarul pare să fi găsit cheie şmecheriei când a afirmat că primăria a pierdut importante venituri la buget pentru că unul ar fi fost impozitul pe vilă la suma de 1,1 milioane lei şi altul la cea de 470 mii lei. N-au decât locuitorii din Slănic Moldova să-l schimbe pe actualul primar cu Munteanu care-i mai priceput la afaceri!
Revenind la dreptul la replică, Munteanu a considerat că a strecura în text şi câteva ameninţări mă va face să mieluşel şi supus al său cum am auzit că a reuşit să facă şi cu cei de prin presa locală.
Să le iau pe rând. M-a ameninţat cu Legea audiovizualului 504)2002 şi o decizie a acestei instituţii, fără a avea habar că presa scrisă nu se supune reglementărilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Dar partea cea mai hazlie am descoperit-o când am citit ameninţarea cu art. 225 şi 226 din Codul penal, adică insulta şi calomnia prin presă, Munteanu invocând prevederile Legii 301/3004. S-a molipsit omul de la moldovenii rămaşi pe stil vechi. Munteanu n-a aflat că de la 1 februarie 2014 s-a aplicat un nou Cod penal care a dezincriminat insulta şi calomnia prin presă, lăsând o astfel de răfuială pe cale civilă. Articolele invocate de dumnealui, în noul Cod penal se referă la Infracţiuni ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private.
Bună dimineaţa, domnule administrator Munteanu! Reveniţi, domnule, la stilul nou, la Calendarul gregorian, veniţi în actualitate şi cu codurile penale!
I-aş fi publicat integral dreptul la replică dar mi l-a remis în format PDF şi site-ul Jurnalului nu permite postarea în acest format. Dacă mi-l va trimite în format document Word, o voi face cu plăcere.
Nu-i de ici de acolo să mă pot lăuda că sunt primul publicist din istoria reportajului care m-am bucurat de un drept la replică. Apropo, domnule administrator, impresiile de călătorie ca şi opiniile nu trebuie să fie demonstrate, adică făcută proba verităţii. Stă scris în Constituţia României! Succes în afaceri, că vă pricepeţi la ele!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor
Ioan Rotundu
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie
Ioan Rotundu
Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă