Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19697
De la 07 Ianuarie 2003
112744305

Panaramă electorală pe bani publici la Vlăsâneşti

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2017, 23:00
Alegerile de primar care au loc în comuna Vlăsâneşti scot la iveală putrefacţia care domină clasa noastră politică, indiferent de partidul din care provin politicienii.
În primul rând, aranjamentele de ordin politic au devenit evidente încă de la formarea Biroului de circumscripţie electorală. În birou trebuiau aleşi cinci reprezentanţi ai partidelor. Marţi, 16 mai, s-a tras la sorţi reprezentanţii partidelor în Birou. După ce s-a terminat tragerea şi urma să se afişeze public rezultatul, au apărut şi reprezentanţii PNL care să ceară să intre în Birou.
Preşedintele Circumscripţiei electorale Daniela Chiteală, grefier la Judecătoria Botoşani, cu de la sine putere a decis refacerea tragerii. În urma reluării tragerii a rezultat o situaţie ciudată. PNL, deşi ultim venit, a câştigat în Birou 2 locuri iar PSD, PMP şi ALDE câte unul.
Imediat partidele şi-au desemnat reprezentanţii. În loc ca reprezentanţii să fie din filialele locale ale partidelor, ei au fost desemnaţi de la Botoşani. De exemplu, la PNL au fost desemnaţi Sergiu Burlacu şi un anume Ciprian Roman despre care se ştie că a fost şoferul lui Florin Ţurcanu, ambii din Botoşani. De la PMP a fost desemnată Magda Crâşmaru, originară din Dorohoi dar care face naveta din Botoşani. Numai ALDE a decis să desemneze reprezentant local în persoana lui Ioan Stoiciuc.
Bătălia numirii reprezentanţilor în favoarea celor veniţi de la centru şi nu a celor locali a fost determinată de suma consistentă pe care aceştia o vor primi. De la înfiinţare şi până la încetarea activităţii Biroul va funcţiona 26 de zile.
Reprezentanţii sunt plătiţi cu 85 lei/zi iar dacă sunt navetişti li se decontează şi naveta. Aşadar, cei desemnaţi în Birou vor încasa la finalul alegerilor o sumă de aproximativ 2000 lei. Aşa că preşedinţii de partide de la judeţ au desemnat candidaţi de la centru pentru a le răsplăti munca la partid. În ce priveşte miza câştigului primăriei, pe aceşti preşedinţi nu-i interesează pentru că jocul cărţilor a fost făcut. Veţi înţelege imediat cum.
Nemulţumiţi că PNL a prins două locuri în Birou, cei din PSD au depus contestaţie la Judecătorie. Cum era de aşteptat, PSD a avut câştig de cauză iar alegerile pentru Birou au fost refăcute din nou sâmbătă, 20 mai, pentru a treia oară, spre mulţumirea celor din PSD. De această dată PSD-ul a primit două locuri, PNL, PMP şi ALDE câte unul. Aşa că, liberalul Sergiu Burlacu a pierdut cele 2.000 lei pentru că de la Botoşani s-a decis să rămână Ciprian Roman, şofer şi cafegiu la partid, după cum spun liberalii.
Candidaţii la funcţia de primar din partea PMP şi ALDE nu merită a fi aduşi în atenţia publică pentru că ei candidează ca să prindă protejaţii din partid sumele de bani enunţate. Doi candidaţi trebuie analizaţi sub aspectul seriozităţii candidaturii lor.
Andrei Boariu este fostul consilier al primarului Lucian Trufin acum senator PSD. Trufin a decis ca locul său să fie luat de Boariu, considerându-l, probabil, de încredere şi că nu va scociorî faptele sale din urmă. Candidatura lui Boariu s-a depus joi, într-o atmosferă de care nici Elena Ceauşescu n-ar fi beneficiat.
Senatorul nevastă de şofer Doina Federovici, flancată de colegul senator Lucian Trufin, deputatul Tamara Ciofu şi primarul de Săveni Relu Târzioru, cu o trenă formată din presa de curte au păşit mândri pe uliţa principală a satului Vlăsâneşti spre Biroul electoral. Cu o zi înainte, primarul interimar a pus slujbaşii să curăţe şanţurile de buruiene şi să orneze traseul ca nu cumva să-şi supere şefii atât de înalţi în funcţii.
După această ceremonie ce va intra în istorie politicii postdecembriste botoşănene ca un exemplu de fariseism politic şi fanfaronadă concurentă circului. În secret, s-au stabilit paşii de urmat pentru perioada de campanie electorală. Aiurea! Care campanie!
Al doilea candidat este Ionel Oniciuc (foto) din partea PNL, fost primar în mandatul 2004 – 2008. Omul este angajat la Nova Apaserv, adică subordonat unui şef pus de PSD. În aceste condiţii, cum va putea Oniciuc să-l critice pe Boariu sau ce-a făcut Trufin cât a fost primar PSD? Cum va deschide gura, cum va rămâne fără loc de muncă. Dar realitatea este cam aşa:
Voci din PNL susţin că Şoptică s-a înţeles cu Federovici ca să pună la Vlăsâneşti un candidat care să nu creeze necazuri candidatului PSD şi nici PNL Botoşani să iasă prost la nivel de Bucureşti. Ionel Oniciuc a fost să fie candidatul ideal pentru PNL, spre mulţumirea celor din PSD. Aşa că, la Vlăsâneşti, viitorul primar va fi Andrei Boariu de la PSD, partidul urmând a se făli în plan naţional că a câştigat aceste alegeri. Cei din PNL se vor mulţumi cu cele 2000 lei încasate de protejatul nu ştiu cui Ciprian Roman.
De reţinut că toată această panaramă politică se desfăşoară pe banii noştri.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 22.05.2017
Bancul zilei: Coincidenţe periculoase
Bloomberg: Ritmurile inalte de crestere economica din Europa de Est se apropie de final
Inmormantarea la romani. Ce am avut... si am pierdut
Francisc I anunta ca va ridica cinci preoti la rangul de cardinal,
Camera Deputatilor va cumpara la licitatie un sistem video HD de 1,9 milioane lei
Unitatea 180, celula nord-coreeana de razboi cibernetic ce ingrijoreaza Occidentul
Coreea de Nord a lansat de langa Pukchang o racheta neidentificata
Seulul spune ca aceasta a atins altitudinea de 560 kilometri
New York Times: China a ucis sau incarcerat peste 20 dintre sursele CIA din tara,
schilodind reteaua de spionaj americana / Nu se stie cum a aflat Beijingul numele informatorilor
„Noaptea muzeelor”, o batjocură adusă culturii botoşănene
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă