Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17734
De la 07 Ianuarie 2003
122903383
Pandemia coronavirus

Între salvarea iluzorie a unor vieţi şi sacrificarea de generaţii

  • Ioan Rotundu
  • 4 November 2020, 19:37
Pandemia coronavirus a câştigat lupta cu omul. Infecţia a devenit una comunitară, dovadă creşterea aproape geometrică a infecţiilor zilnice în toate ţările europene şi în lume. Măsurile luate de guverne nu şi-au dovedit eficienţa. Ele au fost o amăgire de încurajare la început de pandemie.
Era previzibil că virusul, odată răspândit şi ocazional, se va extinde geografic fără a ţine seama de măsurile impuse de guverne. Mai ales că măsurile impuse n-au produs efect de ordin medical. Pentru că niciun specialist în virusologie, în epidemiologie din lume n-a ştiut cum trebuie luptat împotriva acestui coronavirus, de unde şi lipsa lor de eficienţă În schimb, aceste măsuri au dus la un dezastru economic în ţările dezvoltate şi la o creştere insuportabilă de la buget a cheltuielilor cu sănătatea.
Bâlbâiala de început cu tratamente presupuse a fi eficiente dar s-a dovedit ulterior că a avut drept consecinţă creşterea mortalităţii. O contribuţie la răspândirea virusului şi a creşterii mortalităţii au avut-o acei specialişti şi contestatari ai existenţei virusului şi a pandemiei. Guvernele lumii n-au luat de la bun început măsuri de stopare a răspândirii ştirilor false, a apariţiilor publice a contestatarilor , iar efectul a fost pe măsură, adică mulţi creduli din lumea întreagă n-au luat în serios existenţa virusului şi gravitatea consecinţelor odată infectat cu el.
Nu este firesc să acuzăm guvernul, guvernele că n-au luat măsuri de stopare a răspândirii pandemiei de vreme ce majoritatea dintr4e noi nu s-au arătat dispuşi să respecte măsurile stabilite. Aplicarea de amenzi nu s-a dovedit o măsură eficientă, cum nu s-au dovedit eficiente nici măsurile impuse obligatoriu. Stă în firea omului să respingă instinctual orice măsură care i se impune cu forţa şi va căuta s-o saboteze, s-o fenteze dacă vreţi, orice reuşită în această direcţie făcându-l fericit că a învins autoritatea statului.
Nu putem vorbi nici de o incompetenţa la nivel mondial şi stat a specialiştilor în domeniu pentru că această pandemie s-a dovedit a fi una atipică şi nemaiîntâlnită în istoria umanităţii. În momentul de faţă nu mai contează dacă acest virus este unul evoluat pe cale naturală sau fabricat în vreun laborator de virusologie. Marea problemă a umanităţii este cum să ieşim din această situaţie cu pierderi de vieţi cât mai puţine şi cu consecinţe economice cât mai reduse ca gravitate.
Este tot mai evident că blocarea activităţilor economice s-a soldat cu consecinţe mult mai grave decât pierderile de vieţi omeneşti. Dramele umane create prin blocajul economic sunt de ordinul sutelor de milioane. Şomajul forţat, obligativitatea de a sta în casă fără putinţa de a merge la muncă, au pus în dificultate de viaţă milioane de familii şi nu puţini sunt în lume cei care au recurs la sinucidere pentru că n-au putut avea capacitatea psihică de a depăşi aceste dificultăţi ale vieţii.
O altă mare greşeală a fost închiderea şcolilor şi trecerea la învăţământul online. În România această măsură a agravat creşterea analfabetismului funcţional. Nici pe departe nu se face învăţământ online. Elevii n-au mijloacele tehnice necesare iar învăţătorii şi profesorii n-au abilitatea de a preda online. De aproape un an de zile plătim învăţătorii şi profesorii fără ca ei să presteze munca pentru care sunt plătiţi.
De ce plătim profesorii de educaţie fizică, de religie, de muzică, de desen pentru că astfel de discipline nu se pot preda online? Sunt plătiţi din interes pur electoral şi pentru că liderii de sindicat sunt vocali. Şcolile nu trebuiau să fie închise iar profesorii să-şi facă munca pentru care sunt plătiţi. Acum, după mai bune de jumătate de an, în întreaga Europă s-a ajuns la concluzia că şcolile nu trebuie închise. La noi totul este de-a-ndoaselea.
Cum spuneam, în momentul de faţă infectarea cu coronavirus este de nivel comunitar şi niciun set de măsuri guvernamentale nu va putea s-o oprească. Doar apariţia vaccinului va fi şi începutul dispariţiei pandemiei. Până la vaccin consider că activitatea economică trebuie să se desfăşoare normal, şcolile să fie deschise iar fiecare dintre noi să învăţăm să ne păzim de infecţie, nu de frica măsurilor de sancţionare impuse, ci din nevoia de a ne apăra viaţa.
Oamenii au murit şi până acum şi vor continua să moară şi de acum înainte. Mor oameni pe şosele şi nu am oprit circulaţia. Mor oameni de cancer, boli incurabile, de boli cardiovasculare, mulţi pentru că nu au de unde-şi lua tratamentul, alţii pentru că n-au bani de medic. Moartea n-o putem opri, o putem întârzia, înşela pentru scurt timp. În schimb, economia o putem dezvolta ca să trăim cât de cât normal, educaţia copiilor o putem asigura pentru a deveni oameni în viaţă şi nu sclavii politicienilor. Americanii aşa au gândit şi acţionat iar acum duc o viaţă prosperă.
Dintotdeauna omenirea a dat tribut morţii dar şi-a continuat drumul spre viitor, un drum spre civilizaţie şi progres. Regimurile socialisto-comuniste au omorât peste 100 milioane de oameni şi socialiştii continuă să fie activi printre noi. De coronavirus vom scăpa în curând, de pandemia roşie poate niciodată. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
„Regina Minciunii” recidivează alunecând spre cultul personalităţii
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Olteanul şi lăcomia avocatului
Horoscopul săptămânii 2 – 8.11.2020
Huncă împarte pomeni electorale din banii celor ce muncesc
Ioan Rotundu
Anunţ cu privire a instaurarea scenariului roşu în comuna Mihai Eminescu
„Gustul maramureşului” descoperit în piaţa Sighetul Marmaţiei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog