Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3011
De la 07 Ianuarie 2003
83934518

Parlamentarul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare

  • 17 April 2013, 23:00
Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la patru ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care procurorii DNA l-au trimis in judecata, in iulie 2008, pentru cumparare de influenta si complicitate la luare si dare de mita, informeaza Agerpres.
Instanta suprema a respins recursul lui Valeriu Guma si a mentinut o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 13 iunie 2012, prin care deputatul moldovean a fost condamnat sa execute patru ani de inchisoare, in dosarul in care este acuzat ca a incercat, prin complici, mituirea directorului general al Directiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru mentinerea privatizarii unei firme unde era actionar.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis atunci schimbarea condamnarii primite de Valeriu Guma in 3 noiembrie 2011, din pedeapsa cu suspendare in patru ani de inchisoare cu executare, scrie Mediafax.
In 3 noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de inchisoare cu suspendare.
Decizia de miercuri a ICCJ este definitiva, astfel ca Guma urmeaza sa fie incarcerat.
***
Pe 2 iulie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Valeriu Guma, cetatean al Republicii Moldova, acuzat de cumparare de influenta, complicitate la dare si luare de mita, acesta fiind implicat in dosarul privind "mita de la AVAS".
Potrivit DNA, in cursul verii anului 2006, in urma unor negocieri, purtate in mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul surorii sale, Ludmila Buzu, i-a remis suma de 20.000 USD lui Alexandru Mindrut, consilier al vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care avea influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul aceleiasi institutii.
"In schimbul banilor, consilierul AVAS, uzand de functia sa, urma sa ii determine pe functionarii abilitati sa aprobe o conventie de mentinere in vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzau, Valeriu Guma fiind unul din actionarii societatii. Acest beneficiu era urmarit de inculpatul Guma, intrucat AVAS era indreptatita sa desfiinteze contractul de privatizare, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate prin acest contract incheiat in septembrie 2002", sustin anchetatorii.
DNA preciza atunci ca, din luna ianuarie 2007, Alexandru Mindrut a devenit director general al Directiei Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat in mod direct, prin departamentele aflate in structura acestei directii, in solutionarea aspectelor juridice legate de monitorizarea postprivatizare.
"La data de 27 februarie 2007, inculpatul Valeriu Guma l-a ajutat pe Sergiu Bulatel sa ii remita lui Alexandru Mindrut suma de 20.000 USD prin intermediul inculpatei Ludmila Buzu. In schimbul banilor, functionarul AVAS urma sa solutioneze favorabil litigiul aparut ca urmare a neplatii, de catre actionarii S.C Gerom SA Buzau, respectiv Valeriu Guma si Sergiu Bulatel, a unor penalitati in suma de 214.000 euro pentru neefectuarea investitiilor de mediu", mai sustin procurorii.
Dosarul s-a format ca urmare a disjungerii dispuse din dosarul in care, la data de 24 aprilie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Alexandru Mindrut pentru trafic de influenta si luare de mita, Ludmila Buzu - pentru complicitate la cumparare de influenta, la dare si luare de mita, si Sergiu Bulatel, pentru dare de mita.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bulă şi colegele de clasă
Gastronomie: Supă de roşii cu tăiţei
De ce nu poate fi eliminată taxa de cogenerare aşa cum a anunţat Victor Ponta.
Creştere economică de 1,6% in 2013, 2,0% in 2014
la nivel global, se conturează o economie cu trei viteze
Reţea de hoţi condusă din spatele gratiilor de la Penitenciarul Botoşani
Cinismul retrocedărilor
Ioan Rotundu
Numai în Lumea lu’ Rotundu se putea întâmpla aşa ceva
Instituţiile publice şi private cu datorii la apă vor fi debranşate
CJ-ul va intra peste cei de la societatea Nova Apaserv
Botoşani: Uluitor, Fiscul blochează CJ-ului proiectele cu finanţare europeană
totul porneşte de la o chichiţă birocratică
Primăria Botoşani: Portariuc a trecut la munca de teren
Chiar şi cu patronul după gratii, firma lui Conţac prosperă
De această dată acarul Păun este contabilul Primăriei Vf. Câmpului
Perlele PL de peste Prut
Ce nu s-a văzut la TV in ziua în care Guvernul Ponta si-a angajat răspunderea în Parlament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă