Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6541
De la 07 Ianuarie 2003
122892190
Parlamentul European:

Ţările UE care încalcă valorile statului de drept să fie sancţionate cu suspendarea fondurilor europene

  • 27 February 2014, 23:00
Parlamentul European cere Comisiei Europene sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum este statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de ingheare a fondurilor comunitare.
Solicitarea apare intr-o rezolutie adoptata joi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu cu 312 de voturi la 244 și 27 de abțineri.
Potrivit PE, această rezoluție analizează respectarea drepturilor fundamentale în UE în 2012. In acel an, in Romania, majoritatea parlamentara USL de atunci l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, intr-o procedura rapida in care a restrans si atributiile Curtii Constitutionale. In cele din urma, Basescu a fost repus in functie, prin nevalidarea referendului de demitere, in urma neindeplinirii pragului de prezenta la ot de jumatate plus unul.
De asemenea, la solicitarea imperativa a Comisiei Europene, majoritatea parlamentara si Guvernul USL au fost nevoiti sa-si retraga modificarile legislative adoptate atunci in
Ce prevede rezolutia adoptata joi de PE
Rezolutia adoptata joi de Parlamentul European, sustinuta printr-un raport al eurodeputatului Louis Michel (ALDE, Belgia), contine o serie de cerinte catre Comisia Europeana, in spiritul "criteriilor de la Copenhaga", din anul 1993 privind respectarea valorilor fundamentale europene, cum ar fi statul de drept, pluralismul politic, drepturile minoritatilor de orice fel.
Rezolutia PE subliniaza că acest „nou mecanism de la Copenhaga” este menit să monitorizeze conformitatea cu criteriile de la Copenhaga a fiecărui stat membru, cu eficacitate și cu efecte obligatorii.
Mecanismul "ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplină a Parlamentului".
Conform rezolutiei, viitorul mecanism ar trebui "să integreze un sistem de alertă precoce, de dialog politic și tehnic, de scrisori de notificare și o <>, după cum a solicitat deja Parlamentul, pentru a garanta că statele membre, la cererea instituțiilor UE, suspendă adoptarea legislațiilor care ar putea să neglijeze sau să încalce drepturile fundamentale sau ordinea de drept a UE".
Eurodeputatii au propus si revizuirea articolului 7 din Tratatul de Functionare a UE, referitor la regulile care stabilesc dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE într-un stat membru.
Obiectivul ar fi diferențierea clară între etapele de "risc" și "încălcare". Pentru a preveni încălcările valorilor UE pe termen lung, deputații mai cer și crearea unei "Comisii Copenhaga" formată din experți independenți, de înalt nivel în domeniul drepturilor fundamentale, conform PE.
Alte teme principale ale rezolutiei:
Asistență acordată imigranților în pericol pe mare. Parlamentul cere UE și statelor membre să revizuiască legislația care ar putea fi utilizată pentru a pedepsi persoanele care ajută imigranții aflați în pericol pe mare. Eforturile de salvare "ar trebui salutate și...nu ar trebui niciodată să ducă la sancțiuni", se arată în text. Deputații și-au exprimat regretul că, în conformitate cu noul sistem de azil al UE, copiii care cer protecție internațională pot fi duși la închisoare.
Dreptul la moarte demnă. Parlamentul cere respectarea demnității la sfârșitul vieții, prin asigurarea că "deciziile exprimate în testamente sunt recunoscute și respectate". Deputații cer statelor membre să protejeze libertatea de religie sau credință, inclusiv libertatea de a nu fi discriminați a celor care nu au religie.
Drepturile minorităților și a persoanelor cu dizabilități. Rezoluția subliniază nevoia de a proteja minoritățile naționale, grupurile lingvistice regionale și regiunile constituționale la nivel UE și de a crea un sistem de monitorizare bazat pe exemplul strategiilor naționale pentru romi. Minoritățile naționale reprezintă 10% din populația UE, se arată în rezoluție. Deputații mai cer guvernelor naționale să investească mai mult în politicile de integrare în societate a persoanelor cu dizabilități prin îndepărtarea tuturor formelor de discriminare și restricționare a dreptului lor la vot și la depunerea candidaturii pentru alegeri. Statele membre ar trebui să îi ajute să trăiască independent, se arată în text.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevasta lui Geoană
Reţeta zilei: Stufat de miel
Horoscopul zilei
Comisioanele interbancare sunt făcute prin înţelegere şi prin posibile carteluri
Sunt vinovaţi, măcar să tacă!
Ioan Rotundu
Crin Antonescu: Ponta este un om politic mai puternic decât Tăriceanu
oOferta lui Ponta pentru Tăriceanu: tentativă de mituire politica
Botoşani(Flămânzi: Va divorţa familia social-liberală aflată la conducerea primăriei?
Victor Ponta: Nu dorim în acest an sa schimbăm niciun fel de sistem fiscal
Parlamentul European: Cetăţenii din Republica Moldova vor putea călători fără vize in UE. De când?
Sărbătoare la I.S.U. Botoşani – Ziua Protecţiei Civile din România
Incendii produse din neglijenţă
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 28 februarie - 6 martie 2014
Teatrul de păpuşi Vasilache vă invită la spectacol
ţUnii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată
la presiuni continue există riscul ca instituţiile statului să nu mai reziste
Cine te-a schisimit, Ioane?!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog