Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6826
De la 07 Ianuarie 2003
122892475

Participare ISU la un exerciţiu internaţional

  • 14 September 2009, 23:00
În perioada 9 – 12 septembrie 2009 în municipiul Giurgiu s-a desfăşurat exerciţiul comunitar de protecţie civilă „EU – DANUBIUS 2009”, co-finanţat de Comisia Europeană şi implementat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Obiectivele exerciţiului au fost implementarea, exersarea şi îmbunătăţirea procedurilor existente referitoare la Mecanismul Comunitar de Cooperare în domeniul protecţiei civile, în vederea consolidării cunoştinţelor participanţilor, abilităţilor şi pregătirii, precum şi eficienţei răspunsului în situaţia dezastrelor majore.
Scopul exerciţiului a fost de exersare a tuturor fazelor Mecanismului Comunitar de Protecţie Civilă (activare, pregătire, transport, sosire, operaţiuni, plecare, evaluare) şi sporirea cooperării între statele membre în caz de dezastre.
Exerciţiul a fost structurat pe trei părţi: - prima parte a fost concepută ca un exerciţiu simulat în Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor (CJCCI) pe fazele de pregătire şi activare ale Mecanismului Comunitar de Cooperare;
Partea a doua a reprezentat partea practică a exerciţiului, ce a inclus transportul, sosirea, operaţiunile din teren, fazele de retragere, punându-se accent pe pregătirea, capabilităţile de cooperare ale participanţilor, capacitatea şi abilităţile de coordonare a experţilor UE, folosirea prevederilor legale recunoscute internaţional, a recomandărilor şi procedurilor pentru operaţiunile de răspuns la dezastre.
Echipele participante la exerciţiu - Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria şi România -, în funcţie de componenţa şi capabilităţile la dispoziţie, au îndeplinit misiuni de: deblocare-salvare a persoanelor surprinse de dărâmături, căutare-salvare în mediu contaminat, căutare cu câini, căutare
– salvare cu scafandri, stingerea incendiilor, cercetare chimică, decontaminare personal, decontaminare teren şi tehnică; - partea a treia a fost reprezentată de atelierul de lucru pentru evaluare.
Auditoriul ţintă a fost format din experţi ai CE de protecţie civilă, observatori, şefi de echipe, ofiţeri de legătură şi planificatori; La exerciţiul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor unui cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea şi care a afectat grav municipiul Giurgiu au participat specialişti în domeniul situaţiilor de urgenţă din şase ţări ale UE, Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria şi România.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost reprezentat de plt. Dorina Lupu purtătorul de cuvânt, care a îndeplinit rolul de Şef al Centrului de Informare al Comitetului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
Scenariul exerciţiului a fost realizat în contextul schimbărilor climatice şi al încălzirii globale progresive care determină producerea de precipitaţii abundente pe întregul continent, România confruntându-se cu riscul de inundaţii majore în partea de sud, din cauza nivelului crescut al Dunării. În aceste circumstanţe, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, afectează grav zone din sudul şi estul României, cele mai lovite oraşe fiind Capitala şi municipiul Giurgiu. Autorităţile române cer asistenţă internaţională şi echipe ale statelor membre enumerate sosesc în municipiul Giurgiu şi se instalează la baza de operaţii. Simulările din teren au fost coordonate de Comitetul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor.
Prima zi a aplicaţiei a debutat joi, 10 septembrie dimineaţa, în Complexul Chimic Verachim, unde mai multe persoane, dar şi salvatori au fost prinşi sub dărâmături, în urma unei replici a cutremurului din 8 septembrie. A urmat o explozie la instalatia de clor-benzen din Verachim, care a dus la contaminarea mai multor persoane, pe o distanţă de 2500 de metri. Forţele naţionale şi internaţionale au intervenit cu echipe de căutare-salvare de capacitate uşoară şi medie (Ungaria, Croaţia, Germania, Bulgaria), un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani, autospeciale pentru decontaminare şi alte echipamente specifice. Complexitatea dezastrelor simulate a ţinut echipele în teren până la orele serii, când au reuşit să salveze toate victimele şi să înlăture celelalte pericole.
În paralel, la Podul Prietenia, un accident rutier în care au fost implicate o autocisternă cu motorină, o furgonetă ce transporta azotat de amoniu în saci şi un microbuz de transport persoane a necesitat alte ore bune de muncă, mai ales că au existat şi persoane căzute în Dunăre. S-a intervenit cu două echipe de scafandri din Croaţia, un elicopter, echipaje de descarcerare, ambulanţe şi autospeciale de stingere.
A urmat o nouă intervenţie pe Dunăre, unde trei echipe de scafandri din Ungaria şi Croaţia au fost solicitate să intervină pentru a scoate din apă mai multe victime ale unei explozii produse pe un vas. Ziua de joi, 10 septembrie s-a încheiat în Vama Giurgiu, unde a fost nevoie de toată tehnica existentă pentru decontaminarea persoanelor care au avut de suferit din cauza mai multor tuburi cu clor a căror încărcătură s-a dispersat în aer. Au răspuns apelului de urgenţă pe lângă echipele din România şi cele din Ungaria, Germania şi Austria, care au lucrat în zonă până la miezul nopţii. În a doua zi a exerciţiului, au fost simulate mai multe intervenţii pentru salvarea unor persoane prinse sub dărâmături ca urmare a unei replici a cutremurului din 8 septembrie, salvării unor persoane din Dunăre unde au ajuns în urma ciocnirii dintre un vaporaş al primăriei care transporta persoanele evacuate din Giurgiu spre Olteniţa cu o barjă cu cărbune, stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată produs în urma prăbuşirii unui avion utilitar.
Scenariul exerciţiului a fost astfel gândit încât să solicite la maximum capacităţile ţărilor participante – Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, dar şi România – care au intervenit cu echipe de căutare-salvare de diverse categorii, căutare cu câini, scafandri, prim ajutor medical, terapie intensivă, decontaminare, cercetare nucleară, chimică, radiologică şi biologică. Simulările din teren, dar şi funcţionarea fluxului informaţional în cadrul CJCCI au fost analizate îndeaproape şi vor fi evaluate de către experţi ai Uniunii Europene şi observatori ai statelor membre. (ISU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Coaliţia PDL – PSD s-a rupt şi la Botoşani
mărul discordiei, Ada Macovei – inspectorul general al ÎŞJ
Alt caz de antrax la Nichiteni
Florile din furat nu ajută
Tehnicianul veterinar de la Nichiteni a plecat în Italia
Beţivani pe şoselele municipiului
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 15 septembrie
Cupa 13 septembrie la fotbal şi-a desemnat câştigătorii
Ungureanu l-a trimis, Basescu l-a rechemat, pe motiv de poliţie politică
Voronin deplânge destrămarea URSS şi distrugerea comunismului în lume
Ruşilor le este frică că România Mare s-ar alătura unei alianţe antiruseşti
Cetăţeanul român arestat din eroare a fost eliberat
Vizita pastorală a IPS Arhiepiscop Nicolae în Austin
Echipa Divertis se înmulţeşte cu noi colaboratori
La Divertis, Jojo are look nou
Remiză echitabilă şi victorie clară în fotbalul zonei Flămânzi
Horoscop
Cotlete de porc cu smântână
Puştiul şi poliţistul
Băsescu, Simirad şi cu Conţac, lui Geoană îi vin de hac!
Boc face din nou poc!
Macovei şi-a trişat adjuncta, iar alianţa s-a spart!
Ioan Rotundu
Disponibilizări la o firmă de construcţii
Medicamente cu preţ redus şi la farmaciile rurale
CAS speră să reducă consumul de medicamente prin controale
Educatoarea alcoolică a venit beată din prima zi de grădiniţă
părinţii copiilor s-au revoltat şi au anunţat conducerea IŞJ
Deşi tratamentul de slăbire este subvenţionat, obezii nu se înghesuie
Lucruri necurate prin IŞJ Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog